Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 27, 2024

Καταγγελίες και στην Αιτωλοακαρνανία για τον κοινωνικό τουρισμό - Μπαράζ παραπόνων


 Σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία «φαίνεται» να μην έχουν αντληθεί σωστά από το σύστημα.

 

Καταγγελίες και στην Αιτωλοακαρνανία για τον κοινωνικό τουρισμό - Μπαράζ παραπόνων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία εμφανίζονται να μην δικαιούνται το πρόγραμμα, αλλά δεν είναι στους «αποτυχόντες»!

Αναλυτικά το δημοσίευμα:


Μπαράζ διαμαρτυριών τις τελευταίες ώρες για τα αποτελέσματα του «κοινωνικού τουρισμού», τόσο στην Ελλάδα όσο και ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία καθώς «κόπηκαν» χιλιάδες δυνητικά δικαιούχοι, συχνά με κριτήρια τουλάχιστον στο όριο της δίκαιης κρίσης.


Το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, την παράμετρο των «προσαυξήσεων» ανά τέκνο και φυσικά στις κλίμακες αλλά και με την ενηλικίωση ή όχι, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι όσοι έχουν υποβάλει κάποια ένσταση βρίσκονται μπροστά σε μια ένδειξη που λέει ότι «η ένσταση είναι σε επεξεργασία».


Σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία «φαίνεται» να μην έχουν αντληθεί σωστά από το σύστημα και ενώ είναι σε εξέλιξη η κατάθεση των νέων φορολογικών δηλώσεων ενώ σημειώνεται ότι στις 24.06.24 στις 6 μ.μ., έληξε η προθεσμία για όσους πολίτες επιθυμούσαν να υποβάλλουν ένσταση στη ΔΥΠΑ σε σχέση με τα προσωρινά αποτελέσματα για τους δικαιούχους του προγράμματος. Διάστημα εξαιρετικά μικρό από την ώρα που έμαθαν όλοι τα αποτελέσματα.


Αυτό που παρατηρήθηκε κατά κόρον είναι να έχουν «κοπεί» δυνητικοί δικαιούχοι ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια λόγω μεγάλης συγκέντρωσης μορίων από τα παιδιά αλλά να μην αναφέρονται στον πίνακα των «κομμένων» που δόθηκε στην δημοσιότητα. «Ο πίνακας των επιτυχόντων δεν είναι με καμία σειρά στον αριθμό πρωτοκόλλου αλλά εκείνος των μη δικαιούχων είναι! Αποτέλεσμα, είναι πιο εύκολο να τσεκάρεις αν ο αριθμός σου είναι στους κομμένους, όμως για εμένα αυτό δεν ισχύει, δεν είμαι στον συγκεκριμένο πίνακα. Παρόλα ταύτα στη σελίδα της ΔΥΠΑ αναφέρει ότι δεν είμαι δικαιούχος γιατί το ένα μου παιδί φαίνεται ενήλικο. Όμως στις 9/6 που έκανα την αίτηση το παιδί δεν ήταν ενήλικο έγινε πριν δύο μέρες 18 ετών και ίσως γι’ αυτό δεν είμαι στους αποτυχόντες! Κι αυτό παρότι στο Α21 αν ένα παιδί ενηλικιωθεί, ως ημερομηνία πιάνεται η 31η Δεκεμβρίου του έτους», αναφέρει Αγρινιώτης πατέρας δύο παιδιών στην «Σ».


Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόλαβε να κάνει την ένσταση αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την ΔΥΠΑ, ενώ πρέπει να σημειωθεί όλοι οι ωφελούμενοι παρουσιάζουν άνω των 50 μορίων κατ΄ελάχιστον, δηλαδή 20 μόρια από το εισοδηματικό κριτήριο και από 15 για κάθε παιδί τουλάχιστον. Πόσο σωστό είναι όμως να κόβεται κάποιος που όταν έκανε αίτηση και τα δυο του παιδιά ήταν ανήλικα και εισοδηματικά είναι «μέσα» στο πρόγραμμα;


Η περίπτωση των εισοδηματικών κριτηρίων


Ενδεικτική είναι όμως και η περίπτωση –καταγγελία που δημοσίευσε η aftodioikisi.gr από εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα 6 παιδιών, που κόπηκε από την παροχή για οικονομικές διακοπές και η οποία «έψαξε» το θέμα, τηλεφωνώντας στο 1555, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν… απογοητευτική!


Δείτε όσα αναφέρει!


«Είμαι μια πολύτεκνη μητέρα 6 παιδιών, εργαζόμενη ως αναπληρώτρια καθηγήτρια. Θέλοντας να υποβάλλω την αίτηση μου για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2024 – 2025, διαπίστωσα μια κατάφορη αδικία και ρατσισμό προς την απόκτηση παιδιών, στην σχετική ΚΥΑ.


Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ 33919/29.05.2024 (Β’ 3071/31.05.2024) αναφέρεται ότι:


«Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 € για τους άγαμους, τα 24.000 € για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο)…


Μετά από σχετικό ερώτημά μου στο 1555 της ΔΥΠΑ, ενημερώθηκα ότι αν εργάζονται και οι δύο γονείς πρέπει το οικογενειακό εισόδημα αν είναι μέχρι 30.000 ευρώ, ασχέτως πλήθους παιδιών. Αλλιώς η αίτηση ακυρώνεται. Δεν μοριοδοτείται καθόλου!!!!! (Όπως και έγινε με πολλές αιτήσεις).


Η προσαύξηση ισχύει μόνο στους μακροχρόνια ανέργους!


Επομένως


Α) αν σε μια πολύτεκνη οικογένεια με 4-5-6 παιδιά δουλεύουν και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000ευρώ. Ενώ μια οικογένεια με 3 παιδιά που δεν εργάζεται ο ένας γονέας μπορούν να έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000ευρώ.

Ποιος ζει πιο άνετα; Ποιος μπορεί να πάει τα παιδιά του διακοπές; Δηλαδή τιμωρούνται οι γονείς που δουλεύουν για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους;


Β) Μια οικογένεια 2 ατόμων και μια οικογένεια 6-7-8 ατόμων (μαζί με παιδιά δηλαδή…) μπορούν να έχουν το ίδιο οικογενειακό εισόδημα, και ίδιες συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή να ζούνε με τα ίδια χρήματα και να μπορούν να πάνε εξίσου διακοπές;


Άρα μιλάμε για ρατσιστική επίθεση εναντίον των παιδιών και των γονέων και ειδικά των πολυτέκνων που προσπαθούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς τους. Παρακαλώ να μεριμνήσετε για ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και των υπευθύνων.


Θα μπορούσε π.χ να δοθεί προσαύξηση οικογενειακού εισοδήματος και στους εργαζόμενους γονείς αν όχι ίσης αξίας (που είναι το λογικό) τουλάχιστον μικρότερης αξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου