Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Μισέλ Πλατινί έγραψε με χρυσά γράμματα
το όνομά του στις δέλτους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με την θητεία του στα διοικητικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η οποία αμαυρώθηκε από τουλάχιστον ένα οικονομικό σκάνδαλο και μια ατιμωτική παραίτηση από την προεδρία του ΟΥΕΦΑ το 2016.Ο Μισέλ Φρανσουά Πλατινί, παιδί μεταναστών από την Ιταλία, γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1955, στην πόλη Ζεφ της βορειοανατολικής Γαλλίας. Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο άρχισε από την ηλικία των 11 ετών στην ομάδα της γενέτειρας του. Το 1972, τόν εντόπισαν τα λαγωνικά της Νανσί, εκτιμώντας το ταλέντο του και παρά την ασθενική του κράση, η οποία ήταν η αιτία απόρριψής του από άλλες ομάδες.
Η ποδοσφαιρική καριέρα
Έκανε το ντεμπούτο του στο «Σαμπιονά» το 1973. Μέσος με επιθετικές αρετές οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας το 1978 και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στην Σεντ Ετιέν. Βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1981 και τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στο Τορίνο και στην Γιουβέντους.
Με την «Γηραιά Κυρία» αναδείχθηκε σε παίκτη παγκοσμίου βεληνεκούς, οδηγώντας την στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) το 1983, όπου η Γιούβε ηττήθηκε με 1-0 από το Αμβούργο στην Αθήνα. Δυό χρόνια αργότερα ήρθε η μεγάλη στιγμή για τον ίδιο και την ομάδα του,αλλά η κατάκτηση τροπαίου (1-0 επί της Λίβερπουλ) σκιάστηκε από την τραγωδία του Χέιζελ.
Το 1984, ο Πλατινί πανηγύρισε τρεις τίτλους: το πρωτάθλημα Ιταλίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Το 1986, πανηγύρισε ένα ακόμη πρωτάθλημα και 1987, ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην Γιουβέντους, κρεμώντας οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Από το 1983 έως το 1985, το χρυσό 10κάρι της Γιουβέντους κέρδιζε τον τίτλο του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς. Στα 15 χρόνια του ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή, αγωνίστηκε σε 432 παιγνίδια, σημειώνοντας 224 τέρματα.
Με την Εθνική Γαλλίας, ο Μισέλ Πλατινί αγωνίστηκε 72 φορές (1976-1987) και πέτυχε 41 γκολ, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Το 1982 οδήγησε τους «τρικολόρ» στην 4η θέση του Μουντιάλ της Ισπανίας και δύο χρόνια αργότερα στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Γιούρο), που ήταν και ο πρώτος τίτλος για τους «μπλε». Το 1986, αν καιι φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ του Μεξικού, η Εθνική Γαλλίας κατετάγη τελικά τρίτη.
Ως ποδοσφαιριστής διέθετε εξαιρετική ποδοσφαιρική ευφυΐα, στοιχείο που δεν μαρτυρούσε, ούτε η σωματοδομή του, αλλά ούτε και η φυσική παρουσία μέσα στο γήπεδο. Θα μπορούσε κάποιος να τόν χαρακτηρίσει ακόμη και ράθυμο ή οκνηρό, με την μπάλα μακριά του. Οταν όμως έφθανε στα πόδια του, ο Πλατινί μεταμορφωνόταν και ακόμη και αυτή η ελαφρά κύρτωση του άνω κορμού, εξαφανιζόταν ως διά μαγείας. Και τα αποτελέσματα ήταν από εντυπωσιακά μέχρι εκπληκτικά ή και απίστευτα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι ο Πλατινί είναι από τους εμπνευστές του φάουλ-μπανάνα, δηλαδή του ελεύθερου λακτίσματος που στέλνει την μπάλα πάνω από το αντίπαλο τείχος και με τροχιά που θυμίζει έντονα το σχήμα του γνωστού καρπού, η μπάλα καταλήγει στο βάθος της εστίας.
Η διοικητική καριέρα
Δεν πρόλαβε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και το 1988 ανέλαβε την εθνική Γαλλίας. Παρέμεινε στο τιμόνι των «μπλε» μέχρι το 1992, χωρίς να πετύχει κάτι σημαντικό. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε το πρώτο του διοικητικό πόστο ως συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, που έγινε στην Γαλλία.
Στην συνέχεια ανέλαβε διάφορες θέσεις στην FIFA και την UEFA και το 2007 εξελέγη πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ. Τον Δεκέμβριο του 2015, τού απαγορεύτηκε για 8 χρόνια η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, καθώς η ερευνητική επιτροπή της FIFA βρήκε στους λογαριασμούς του το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από τον παραιτηθέντα λόγω σκανδάλων πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, το οποίο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει. Άσκησε έφεση και ποινή του μειώθηκε στα 4 χρόνια, αναγκάστηκε όμως να παραιτηθεί τον Μάιο του 2016.
Και σαν μην έφτανε αυτό, στις 18 Ιουνίου 2019, ο Μισέλ Πλατινί προσήχθη ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Ύστερα από 15ωρη κατάθεση αφέθηκε ελεύθερος .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου