Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 27, 2024

Κάποτε μπορούσες σαν έφηβος να διακοπάρεις χαλαρά σε Σαντορίνη και Μύκονο και έχουμε τις αποδείξεις

 



Ένα παλιό άρθρο του 1998 δείχνει ένα «φθηνό ελληνικό καλοκαίρι» που έχει περάσει ανεπιστρεπτί


ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ



Μπορεί να φεύγει σιγά σιγά από τη συλλογική μνήμη, μετά την αύξηση του τουρισμού, την οικονομική κρίση και γενικότερα την ακραία ακρίβεια που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά υπήρχε μία εποχή που 16χρονοι και 17χρονοι γηγενείς αλώνιζαν τις Κυκλάδες, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν μία περιουσία. Υπήρχε μία εποχή που δε χρειαζόταν να είσαι Ρώσος ολιγάρχης ή δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας για να απολαύσεις τη Μύκονο για μια βδομάδα, υπήρχε μία εποχή που δεν είχε κίνηση στην Οία της Σαντορίνης που θυμίζει πρωινό Κηφισό το πρωί από Ασιάτες που έχουν πάει στο νησί για να παντρευτούν.

Αυτή η εποχή λεγόταν ’90s και έχω και τα ντοκουμέντα να σας το αποδείξω! Σε ένα παλιό, καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού Έψιλον της Ελευθεροτυπίας το οποίο ήταν αφιερωμένο στις διακοπές, βρήκα αυτήν εδώ την έρευνα:
Τοπ προορισμοί ανά ηλικία



Η έρευνα είναι του 1998, τότε που το 15,3% των νέων ηλικίας 15-22 ετών, διακόπαρε στη Σαντορίνη το 12,3 στη Μύκονο και υπήρχε και ένα 3.6 που απλά πήγαινε στην Καραϊβική για να βαϊμπάρει. Ενδιαφέρον έχει βέβαια και η διπλανή στήλη των 40-45 που προτιμούσαν να γλιτώσουν από την πιτσιρικαρία της αριστερής στήλης και πήγαιναν στους πιο ακριβούς και κυριλέ προορισμούς (για τότε πάντα λέμε) όπως ήταν τα νησιά του Ιονίου, με τη Σαντορίνη να έλκει το 5.5% αυτής της ηλικιακής ομάδας και τη Μύκονο και την Πάρο να είναι κάτω από την Καραϊβική!

Μία εποχή που οι νέοι πήγαιναν χαλαρά Μύκονο και Σαντορίνη και γιατί όχι και Καραϊβική με τους 40άρηδες να μην πατάνε Μύκονο γιατί παρα ήταν νησί για την πιτσιρικαρία, φαντάζει σήμερα σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως, όπως βλέπετε και από την παραπάνω έρευνα, πριν την οικονομική κρίση και την άνοδο των τιμών λόγω της αύξησης του τουρισμού, ήταν απολύτως νορμάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου