Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 06, 2024

Το μοναδικό δέντρο στον κόσμο που ματώνει

Το Σοκότρα είναι το σπίτι της μυθικής dracaena cinnabari


Μερικά από τα πιο υπέροχα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας δεν περιορίζονται στα Επτά Θαύματα του Φυσικού Κόσμου. Υπάρχουν πολλά μαγευτικά και συναρπαστικά μικρά στολίδια στο στέμμα της Μητέρας Φύσης που βρίσκονται σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης. 



Ωστόσο, το ότι ένα στολίδι είναι κρυμμένο δεν σημαίνει ότι δεν λάμπει. Σε απόσταση 300 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές της Υεμένης, το νησί Σοκότρα είναι ένα τέτοιο καταφύγιο για μερικούς από τους πιο ινκόγκνιτο θησαυρούς της γης. Κατά μία έννοια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάτι σαν ένα πραγματικό νησί θησαυρών.

Το Σοκότρα είναι το σπίτι της μυθικής dracaena cinnabari, αλλιώς γνωστή ως το δέντρο του αίματος του δράκου. Σύμφωνα με το Owlcation, το δέντρο τ αίμα του δράκου ήταν ένα θέαμα για τους ανθρώπους στην περιοχή για αιώνες. Το δέντρο έχει μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα που συνεχίζει να προσελκύει τη φαντασία αμέτρητων θαυμαστών των τεράστιων δυνατοτήτων της φύσης: Φαίνεται να αιμορραγεί πραγματικά.

Σύμφωνα με το μύθο, το δέντρο με αίμα δράκου φύτρωσε από τη γη αφού το αίμα ενός δράκου χύθηκε στο χώμα μετά από μια έντονη μάχη με έναν ελέφαντα. Είναι πιθανώς ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ιστορία περιορίζεται σε αλληγορικές παραμέτρους (από όσο γνωρίζουμε, δράκοι δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα), αλλά το αξιοσημείωτο φαινόμενο του δέντρου να εκκρίνει μια κόκκινη ρητίνη που μοιάζει με αίμα είναι γεγονός. Σαν χυμός από ένα δέντρο σφενδάμου, το αίμα του δράκου παράγει τη ρητίνη όταν τα κομμάτια του κόβονται ή ο φλοιός του έχει τρυπηθεί από κάτι, είτε σκόπιμα είτε τυχαία.



Οι ντόπιοι της περιοχής έχουν ονομάσει τη ρητίνη "emzoloh" και έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους. Συχνά χρησιμοποιείται ως βαφή για ρούχα, έργα τέχνης και έπιπλα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και για ιατρικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την Global Trees, οι κάτοικοι της Υεμένης συχνά ταΐζουν τα μούρα που παράγονται από το δέντρο σε βοοειδή και άλλα ζώα φάρμας. Ενώ μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των ζώων, τα μούρα μπορεί επίσης να είναι επιζήμια εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Η ρητίνη, εκτός από τις προαναφερθείσες χρήσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή θυμιάματος, καλλυντικών, βαφής και συχνά παίζει σημαντικό ρόλο σε παραδοσιακές τελετουργίες που περιλαμβάνουν αλχημεία και μαγεία.

Ωστόσο, εάν έχετε κατοικίδια αρουραίους ή ποντίκια, καλύτερα να τα κρατήσετε μακριά από την κόκκινη ουσία. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ρητίνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μικρά πλάσματα, προκαλώντας αιμορραγία σε αρουραίους και κατεστραμμένα γονιδιακά κύτταρα σε ποντίκια. Όσον αφορά το αν αυτό το είδος ανεπιθύμητης αντίδρασης μπορεί να επεκταθεί ή όχι στους ανθρώπους, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι, επομένως συνιστάται εκτεταμένη έρευνα και προσοχή σε όσους τολμούν στον κόσμο του νέκταρ του δράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου