Με φρέσκια ντομάτα, ελιές θρούμπες και μπόλικο δυόσμο φτιάχνουμε τους πιο καλοκαιρινούς και γευστικούς γίγαντες.
Με φρέσκια ντομάτα, ελιές θρούμπες και μπόλικο δυόσμο φτιάχνουμε τους πιο καλοκαιρινούς και γευστικούς γίγαντες.
Υλικά
- Μερίδες: 6-8 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς σε νερό
- 3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό, θρυμματισμένο)
- 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, σπασμένες
- 1.500 γρ. ντομάτες ώριμες, σφιχτόσαρκες, τριμμένες
- τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα
- λίγο μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν
- 100 γρ. ελιές θρούμπες, ψιλοκομμένες
- 180 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το σερβίρισμα ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- λίγη ξερή ρίγανη
Διαδικασία
- Για τους καλοκαιρινούς γίγαντες, ξεκινάμε στραγγίζοντας και ξεπλένοντας τα όσπρια.
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό, ώστε να είναι πάντα καλυμμένα καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο σε μέτρια φωτιά, για 13-14 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ρίχνουμε τους γίγαντες με το νερό τους σε ένα σχετικά βαθύ ταψί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Το υγρό πρέπει να καλύψει τους γίγαντες, διαφορετικά συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, το μπούκοβο ή το καγιέν και τις ελιές, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να ροδίσουν ωραία οι γίγαντες και να μείνουν με μια δεμένη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου