Η χαμηλή βιταμίνη D είναι μια κοινή ανεπάρκεια για πολλούς ανθρώπους, αλλά το καλοκαίρι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων.
Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλά θετικά στοιχεία για το σώμα και την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. Και πολλά από αυτά σχετίζονται με τον ήλιο. Που χαλαρώνει τους μύες, βελτιώνει το λιπαρό και με τάση ακμής δέρμα, αυξάνει τα επίπεδα ορμονών ευεξίας. Βελτιώνει τη διάθεση.
Αλλά ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος ακόμη και σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D, η οποία τείνει να είναι χαμηλή το χειμώνα, όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και περνάμε λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μετά ανατέλλει ξανά το καλοκαίρι τις όμορφες μέρες. Πόσο χρόνο όμως πρέπει να περνάμε στον ήλιο για να αυξήσουμε τη χαμηλή βιταμίνη D; Και σας κάνει καλό η ηλιοθεραπεία; Αρκεί να εκτεθούμε ή πρέπει επίσης να παίρνουμε συμπληρώματα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D; Ας καταλάβουμε καλύτερα.Η χαμηλή βιταμίνη D είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο χαρακτηριστικό στον ευρωπαϊκό και ασιατικό πληθυσμό. Σε περιοχές της νότιας Ευρώπης επηρεάζει το 30-60% του πληθυσμού , και στην Ανατολή έως και το 80% των ανθρώπων έχουν έλλειψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης.
Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ο απλούστερος τρόπος για να διεγείρουμε την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα μας, η οποία συνθέτει μια πρωτεΐνη στο επίπεδο του δέρματος, μετατρέποντάς τη σε βιταμίνη D3, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D, χάρη στις υπεριώδεις ακτίνες UVB.
Βιταμίνη D και ήλιος: πόσο καιρό πρέπει να εκτεθείς για να την αυξήσεις;
Πιστεύεται ότι 15-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να προωθήσει τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Αυτό είναι ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τουλάχιστον 10-15 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, ακόμη και στο δρόμο για τη δουλειά τους ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος. Ως εκ τούτου, είναι ένας χρόνος έκθεσης στην προσιτότητα όλων.
Αν και η έκθεση στον ήλιο είναι ο φυσικός τρόπος για την αύξηση της βιταμίνης D, οι κίνδυνοι από τις ακτίνες UV είναι γνωστοί σε όλους, από τις ηλιακές κηλίδες μέχρι το σχηματισμό μελανωμάτων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας με αντηλιακό. Αν θέλετε να εκτεθείτε με στόχο την αύξηση της βιταμίνης D, αλλά θέλετε να διατηρήσετε τη νεότητα του δέρματός σας, εκτός από τη χρήση SPF, αποφύγετε την έκθεση του προσώπου σας και περιορίστε τον εαυτό σας στην ηλιοθεραπεία μόνο στο σώμα σας για τα 15-30 λεπτά την ημέρα.
Πόση βιταμίνη D την ημέρα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 600-800 IU βιταμίνης D την ημέρα, αλλά μερικοί χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες. Συμβαίνει σε όσους σπάνια εκτίθενται στον ήλιο, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με μαύρο ή καφέ δέρμα και σε όσους πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, όπως ηπατική δυσλειτουργία ή εντερική δυσαπορρόφηση.
Είναι καλύτερο να κάνετε ηλιοθεραπεία ή να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D;
Όταν χρειάζεται να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D, η εναλλακτική λύση στην έκθεση στον ήλιο είναι η λήψη συμπληρωμάτων. Τι να διαλέξεις ανάμεσα στις δύο επιλογές, ειδικά το καλοκαίρι, που υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις ηλιοθεραπεία καθημερινά; Είναι καλύτερα να εκτεθείτε ή να συνεχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα;Κάντε ηλιοθεραπεία για να αυξήσετε τη βιταμίνη D – κάντε το εάν δεν έχετε ευαίσθητο ή αλλεργικό δέρμα στον ήλιο και εάν δεν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο φωτότυπο. Και σε κάθε περίπτωση, να το κάνετε πάντα φορώντας αντηλιακό και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο για τη σύνθεση της βιταμίνης D.
Τα συμπληρώματα είναι καλύτερα – εάν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή θέλετε να αποφύγετε τον ήλιο και τις βλάβες του όσο το δυνατόν περισσότερο, προτιμήστε να συνεχίσετε να παίρνετε βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων ακόμη και το καλοκαίρι.
Σε τι χρησιμοποιείται η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες: είναι απαραίτητη για να έχουμε γερά οστά με την πάροδο του χρόνου, επειδή δρα στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, διατηρεί την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα υγιή, μαζί με τον θυρεοειδή και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και για τον έλεγχο των λοιμώξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου