Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 15, 2024

Γιατί έκλεισε ο πιο γνωστός δρόμος της Αμερικής, Route 66;


 Πολύ λίγα πράγματα εμπνέουν νοσταλγία για τη χρυσή εποχή των οδικών ταξιδιών, όπως κάνει ο Route 66. Ο δρόμος που εκτείνεται από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά το 1926, σχεδιάστηκε σαφώς με γνώμονα την ευκολία και την αποτελεσματικότητα, καθώς συνέδεε μικρές πόλεις με μεγάλες οδικές αρτηρίες σε όλη την έκταση των 3.617 χιλιομέτρων.


Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ο «Mother Road» της Αμερικής, με τις τουριστικές παγίδες στην άκρη του δρόμου, τα γοητευτικά drive-in και τα κιτς ξενοδοχεία, είχε γίνει από μόνος του σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Ο Route 66 ενέπνευσε το The Grapes of Wrath του John Steinbeck, ήταν η βάση για μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και υποστήριξε αμέτρητους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που εξυπηρετούσαν τους παραθεριστές καθώς περνούσαν από εκεί. Πώς, λοιπόν, η αγαπημένη Main Street της Αμερικής έπεσε σε κατάσταση ερήμωσης και αχρηστεύτηκε σε λιγότερο από 30 χρόνια μετά το απόγειο της δημοτικότητάς της;

Ο Διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος Αϊζενχάουερ, είναι η απάντηση σε λίγες λέξεις.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατηγός Αϊζενχάουερ είδε πόσο αποτελεσματικό ήταν το γερμανικό Autobahn (αυτοκινητόδρομος). Το 1956, ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ θέσπισε τον Ομοσπονδιακό Διαπολιτειακό Νόμο, ο οποίος ζητούσε την κατασκευή αυτοκινητόδρομων τεσσάρων λωρίδων για να γίνει πιο αποτελεσματική η διέλευση των ΗΠΑ, να εξαλειφθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να διευκολυνθεί η εκκένωση των μεγάλων πόλεων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Δυστυχώς για τη Διαδρομή 66 και τους ανθρώπους που εξαρτιόνταν από αυτήν, ο Ομοσπονδιακός Διαπολιτειακός Νόμος σήμαινε ότι τμήματα της Μητέρας Οδού έπρεπε να αναβαθμιστούν, να αντικατασταθούν ή να παρακαμφθούν πλήρως. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η αρχική διαδρομή είχε σχεδόν περικοπεί. Στις 27 Ιουνίου του 1985, ο παναμερικανικός δρόμος παροπλίστηκε.

Μεγάλο μέρος της πραγματικής Διαδρομής παραμένει εκεί, το 85% στην πραγματικότητα. Το διάσημο Wigwam Motel και άλλα αξιοθέατα εξακολουθούν να υπάρχουν, εν μέρει με τη βοήθεια του Προγράμματος Διατήρησης του Δρόμου Route 66, το οποίο ξεκίνησε το 1999. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερα από τη διαδρομή να αναζωογονούνται σιγά - σιγά. Το 2015, αρκετοί οργανισμοί διατήρησης ενώθηκαν για να σχηματίσουν την U.S. 66 Highway Association, έναν οργανισμό αφιερωμένο στη διατήρηση του δρόμου και όλης της αρχιτεκτονικής του, ιστορικών τοποθεσιών και αξιοθέατων.

Ίσως μέχρι την εκατονταετηρίδα του 2026, ο δρόμος να εξυπηρετήσει και πάλι εκατομμύρια Αμερικανούς που κατευθύνονται δυτικά για περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου