Με τα κεφάλια σκυφτά, για ακόμη μια χρονιά, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έλαβαν τις θέσεις τους στα πρώτα από τα εκατοντάδες απότομα σκαλοπάτια, σχηματίζοντας μια θλιβερή πομπή από διαθέσιμους «ταξιτζήδες» για τους τουρίστες που καταφθάνουν σε καθημερινή βάση με τα κρουαζιερόπλοια, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media και δημοσιεύει το enikos.gr.
Στον – για πολλούς – επίγειο κυκλαδίτικο παράδεισο υπάρχουν την ίδια στιγμή δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Από την μία τα εμβληματικά λευκά νησιώτικα σπίτια, με το πολυφωτογραφημένο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τις εντυπωσιακές παραλίες που έχουν διαφορετικά χρώματα άμμου και καταγάλανα νερά, κι από την άλλη τα «ιπποειδή εργασίας» ανεβοκατεβαίνουν με τουρίστες στην πλάτη τους, σχεδόν ασταμάτητα σε καθημερινή βάση τα περίπου 600 σκαλοπάτια από το λιμάνι των Φηρών μέχρι και την κορυφή της Καλντέρας, με τους ιδιοκτήτες τους να χρεώνουν την «ονειρική» διαδρομή, η οποία διαρκεί 20-30 λεπτά, 5-6 ευρώ το άτομο
Αν και το βασανιστικό δρομολόγιο που υποβάλλονται ακόμη και υπό συνθήκες καύσωνα τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, καθώς και άλλων πασίγνωστων ελληνικών νησιών, βρέθηκε μόλις πέρυσι στο στόχαστρο ξένων μέσων ενημέρωσης και χαρακτηρίστηκε ως «βρώμικο και ένοχο μυστικό», με τις φιλοζωικές οργανώσεις να ζητούν κάθε χρόνο να μπει ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο των άτυχων ζώων, όπως φαίνεται, μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
«Ελευθερώστε τα γαϊδουράκια»
Στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και δεκαετίες. Ο ήχος από τις κρεμασμένες καμπάνες στον λαιμό των ιπποειδών εργασίας που περιμένουν τους επιβάτες τους και στέκονται επί ώρες κάτω από τον ήλιο, σε συνδυασμό με μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες στον κόσμο, συνθέτουν ένα θλιβερό τοπίο.
Η παραπάνω εικόνα τράβηξε για πολλοστή φορά τα βλέμματα των τουριστών που επισκέφθηκαν την Σαντορίνη, οι οποίοι με την σειρά τους ανάρτησαν σχετικά βίντεο στα social media, χωρίς να λείπουν τα αιχμηρά σχόλιά τους
«Καημένα γαϊδουράκια, η θερμοκρασία έφτανε τους 44 βαθμούς κελσίου και πήγαιναν πάνω-κάτω»
«Η όμορφη Σαντορίνη και η… όχι τόσο όμορφη»
Η εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό η κα Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι», εστάλη στις 11 Ιουνίου νέα εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ιπποειδή εργασίας σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις.
«Εφεξής και για τις μέρες του έτους στις οποίες η ανώτερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 35 βαθμούς Κελσίου έως 39 βαθμούς Κελσίου, τα ζώα εργασίας δε θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα τις ώρες 12:00 – 17:00. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ωράριο προφύλαξης για τους εργαζόμενους που αναφέρονται στην αρ. 52903/26.5.2023 σχετική εγκύκλιο είναι 12:00 – 16:00. Τις μέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39 βαθμών Κελσίου απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική εγκύκλιο.
«Κανένας έλεγχος»
Το enikos.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), Θανάση Χελιώτη, ο οποίος ανέφερε πως ουσιαστικές αλλαγές από πέρυσι μέχρι σήμερα, όσον αφορά την προστασία των ιπποειδών εργασίας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. «Αυτό που άλλαξε είναι το ωράριο, το οποίο αντί για 13:00-17:00, άλλαξε κατά μία ώρα. Το μόνο θετικό είναι πως από τα κρουαζιερόπλοια δίνονται οδηγίες στους τουρίστες να μην ανεβαίνουν στα μουλάρια, αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σχετικά με το πόσες ώρες εργάζονται την ημέρα και υπό ποιες συνθήκες».
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή στη Σαντορίνη, υπάρχουν συνολικά περίπου 35 αγωγιάτες, οποίοι έχουν 6-7 ζώα ο καθένας, τα οποία όταν δεν εργάζονται, βρίσκονται ακίνητα το ένα δίπλα στο άλλο κάτω από τον καυτό ήλιο. «Δεν είναι λίγα όλα αυτά τα ζώα που κανείς δεν γνωρίζει πόσες ώρες εργάζονται καθημερινά κι εάν τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα. Σε 1-2 σημεία της διαδρομής τους έχουν φτιαχτεί σχετικά στέγαστρα για να ξεκουράζονται τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια, αλλά αυτό προφανώς μικρή σημασία έχει. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ζώα εργασίας το 2024».
Ερωτηθείς εάν συνεχίζουν την… νυχτερινή τους βάρδια τα ιπποειδή εργασίας κουβαλώντας σακούλες από σκουπίδια, ο κ. Χελιώτης απάντησε πως «ενδεχομένως να συμβαίνει, αργά μες την νύχτα που δεν τα βλέπει κανένας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρωί αυτά τα ζώα εργάζονται ως “ταξιτζήδες” και το βράδυ ως “απορριμματοφόρα”. Κάθε χρόνο θα έχουμε ίδιες εικόνες όσο δεν γίνεται τίποτα, με εξουθενωμένα μουλάρια και γαϊδουράκια που κάποια στιγμή χάνουν την ζωή τους εξαιτίας όλων αυτών των συνθηκών που βιώνουν. Δυστυχώς, αντί τα πράγματα να καλυτερεύουν, γίνονται όλο και χειρότερα».
Έγκλημα διαρκείας
Ως ένα “έγκλημα” διαρκείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η βάναυση δραστηριότητα που υποβάλλονται καθημερινά τα ιπποειδή εργασίας, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα στα μάτια των χιλιάδων τουριστών.
Στις 6 Ιουλίου 2023 το άλογο που χρησιμοποιούταν για να πραγματοποιεί τουριστικά δρομολόγια με άμαξα, και κατέρρευσε στη μέση του δρόμου της Κέρκυρας, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Στις 13 Μαρτίου 2023 ο Τζέμι, είχε υποβληθεί σε ευθανασία, αφού πέρασε όλη του τη ζωή ανεβοκατεβαίνοντας τα 588 σκαλοπάτια του παλιού λιμανιού και κουβαλώντας οικοδομικά υλικά στην Καλντέρα.
Για καλή του τύχη είχε βρει φιλοξενία στο καταφύγιο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας, εκεί όπου για έναν μόνο χρόνο πρόλαβε να δει την καλή πλευρά του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο, ο πόνος ποτέ δεν υποχώρησε και κάθε του βήμα ήταν και ένα μικρό μαρτύριο. Η ξεκούραση και η ασφάλεια του καταφυγίου δεν στάθηκαν αρκετά για να βελτιωθεί η υγεία του και έναν χρόνο αργότερα έκλεισε για πάντα τα μάτια του.
Ακόμη, θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει ένα βίντεο που είχε δει το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2018, όπου φαίνεται ένας άνδρας να μαστιγώνει με απίστευτη βαρβαρότητα ένα γαϊδουράκι, επειδή δεν είχε υπακούσει τις εντολές του.
Ακόμη ένα περιστατικό το 2018 στη Σαντορίνη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου