Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 04, 2024

Κλοπή – μυστήριο του γαλλικού «Εξκάλιμπερ» – Βρισκόταν για 1.300 χρόνια καρφωμένο σε βράχο σε ύψος 30 μέτρων


Ένα αρχαίο ξίφος γνωστό ως η γαλλική εκδοχή του θρυλικού

«Εξκάλιμπερ» του βασιλιά Αρθούρου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την πόλη όπου, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, είχε παραμείνει σε βράχο για 1.300 χρόνια.


Το ξίφος Durandal φαίνεται να το πήρε ένας κλέφτης από την πέτρα του στη μικροσκοπική μεσαιωνική πόλη Rocamadour, όπου ήταν ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, ανέφερε η The Telegraph .

Για αιώνες πιστεύεται ότι το σπαθί ανήκε κάποτε στον Ρόλαντ, έναν ημι-θρυλικό ιππότη που πολέμησε γενναία για τον Καρλομάγνο τον όγδοο αιώνα.

Η γαλλική εκδοχή του θρυλικού “Excalibur” του βασιλιά Αρθούρου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την πόλη όπου φέρεται να παρέμενε σε έναν βράχο για 1.300 χρόνια.
Traumrune / Wikimedia Commons

Το Durandal είναι ένα άφθαρτο σπαθί με μαγικές ιδιότητες, σύμφωνα με τον μύθο

Οι αξιωματούχοι στο Rocamadour ξεκίνησαν έρευνα για την εξαφάνιση του ξίφους, το οποίο αφαιρέθηκε από τη θέση του σε έναν τοίχο από βράχο περίπου 30 μέτρα από το έδαφος.

Το Durandal ήταν ένα άφθαρτο σπαθί και το πιο αιχμηρό στον κόσμο, ικανό να κόψει την πέτρα με ένα μόνο χτύπημα, σύμφωνα με τον μύθο.

Οι μαγικές ιδιότητες του σπαθιού περιγράφηκαν στο επικό ποίημα του 11ου αιώνα «The Song of Roland».

 Το ποίημα, γραμμένο στα γαλλικά, είναι το παλαιότερο σωζόμενο σημαντικό έργο της γαλλικής λογοτεχνίας, με το μοναδικό σωζόμενο αντίγραφο να βρίσκεται κρυμμένο στη βιβλιοθήκη Bodleian στην Οξφόρδη, σύμφωνα με την Telegraph. Ο Καρλομάγνος έλαβε το Durandal από έναν άγγελο πριν το χαρίσει στον καλύτερο στρατιώτη του, σύμφωνα με τον μύθο.

Ο Ρόλαντ, πριν από τον γενναίο θάνατό του στη Μάχη του Ρονσεβό Πας, προσπάθησε να σπάσει το σπαθί στους βράχους για να αποτρέψει τους εχθρούς του να το πάρουν — αλλά ακόμη και ο ίδιος δεν μπορούσε να καταστρέψει το σπαθί.

Ο ιππότης πέταξε το σπαθί στον αέρα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε εκατοντάδες μίλια πριν προσγειωθεί στον γκρεμό στο Rocamadour, λέει ο θρύλος.

Σε σοκ οι κάτοικοι

«Θα μας λείψει το Durandal. Είναι μέρος του Rocamadour εδώ και αιώνες και δεν υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός που να μην το επισημαίνει», δήλωσε ο δήμαρχος Dominique Lenfant στη La Dépêche, μια γαλλική εφημερίδα.

«Το Rocamadour αισθάνεται ότι του έκλεψαν ένα κομμάτι του εαυτού του, αλλά ακόμα κι αν είναι θρύλος, τα πεπρωμένα του χωριού μας και αυτό το σπαθί είναι συνυφασμένα», πρόσθεσε.

Η αστυνομία προσπαθεί να προσδιορίσει πώς κάποιος θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στα 30 μέτρα του απότομου βράχου για να αρπάξει το σπαθί.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου