Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο, αλλά και 150 χρόνια μετά; Η φιλεύσπλαχνη Εκκλησία τον
βασάνισε χωρίς έλεος, τον αποκεφάλισε και τον έκαψε! Και αυτός περίμενε στην Κόλαση…Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 1η Ιουλίου του 1766, όταν ένας 20χρονος γάλλος ευγενής- γόνος οικογένειας πολιτικών- ο Φρανσουά-Λεφέβρ Ζαν ντε λα Μπαρ, βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε πριν το σώμα του πεταχτεί στην πυρά με ένα αντίτυπο του Φιλοσοφικού λεξικού του Βολταίρου καρφωμένο πάνω του! Δεν ήταν ούτε κατά συρροή δολοφόνος ο ντε λα Μπαρ, ούτε προδότης της πατρίδας του, ούτε ληστής. Γιατί είχε τέτοιο τέλος οικτρό; Διότι δεν τίμησε με τον χαιρετισμό του μία θρησκευτική πομπή που διέσχιζε στην Αμπεβίλ!
Ο νεαρός, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους δικαστές του προεδρικού δικαστηρίου της Αμπεβίλ, για τον απλό λόγο, ότι δεν είχε βγάλει το καπέλο του, ούτε και γονάτισε κατά τη διάρκεια μιας πομπής και ακούστηκε να τραγουδάει ανάρμοστα άσματα, α, και το βασικότερο: είχε στο σπίτι του το Φιλοσοφικό Λεξικό του Βολταίρου· εγκληματίας μέγας!
Μαρτυρικός θάνατοςΕκείνη η ποινή για «ασέβεια και βλασφημία» –η τελευταία που επιβλήθηκε στη Γαλλία– θεωρήθηκε εξαιρετικά αυστηρή. Πώς τότε, στην Εποχή του Διαφωτισμού μάλιστα και όταν η ίδια η Εκκλησία, ανήσυχη για τις συνέπειες μιας τέτοιας κρίσης πίστεως, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τόσο «σοβαρή περιπέτεια». Από τη λαϊκή απήχηση που είχε αυτό το μικρό περιστατικό- που θα μπορούσε να είχε εκτονωθεί σε λίγες μέρες- ξεπήδησε η διαβόητη «απεχθής υπόθεση» της Αμπεβίλ, που διογκώθηκε από τις πολιτικές συγκυρίες.
Η διαταγή να ρίξουν το Φιλοσοφικό Λεξικό στην πυρά καρφωμένο στο κορμί του βασανισμένου άνδρα, πήρε πολιτική διάσταση αφού στόχος ήταν ο Βολταίρος. Σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη (η Ελλάδα τότε δεν υπήρχε στους χάρτες…) δυσφόρησε στο άκουσμα του ιδιαζόντως ειδεχθούς εγκλήματος και ο ντε λα Μπαρ συμπεριλήφθηκε στα θύματα του σκοταδισμού και της αυθαιρεσίας της Καθολικής Εκκλησίας· η μνήμη του αποκαταστάθηκε το 1793 και έναν αιώνα αργότερα, ο Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ, θα γινόταν σύμβολο του αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας και εξουσίας της Εκκλησίας.
Το κορμί του άτυχου νέου κάηκε και η στάχτη πετάχτηκε στον ποταμό Σομ. Ειρωνεία της Ιστορίας: την ίδια εκείνη μέρα, 150 χρόνια μετά, στάχτη θανάτου θα πλανιόταν στον αέρα: μαινόταν στον ίδιο τόπο η Μάχη του Σομ που οδήγησε στον θάνατο με ανηλεή τρόπο πάνω από 1.000.000 ανθρώπους! Κάποιοι έκαναν λόγο για κατάρα από τον ντε λα Μπαρ· δεισιδαιμονίες…
Σήμερα, άγαλμα του ντε λα Μπαρ δεσπόζει κοντά στη βασιλική Sacre Coeur de Montmartre στο Παρίσι, το υψηλότερο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου