Όλα αυτά στην πόλη Τζουλιάν, με την χτρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας. Εκεί, χάρη σε μία συγκεκριμένη παρέμβαση, με την χρήση της μικροκάμερας, οι ερευνητές πρώτα άνοιξαν μία τρύπα προς στο εσωτερικό της σαρκοφάγου, η οποία παρέμενε σφραγισμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια, και στην συνέχεια κατάφεραν ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό της.
Τις εργασίες ανασκαφής συντονίζει η αρχαιολόγος Δρ. Simona Formola, επικεφαλής της εξαιρετικής ανακάλυψης ενός τάφου σε άριστη κατάσταση, με τη σορό σε ύπτια θέση και καλυμμένη με σάβανο, πιθανώς μεταλλοποιημένη λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών εντός του θαλάμου ταφής. Ο τάφος ήταν γεμάτος κτερίσματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι δακρυδόχοι (μικρά κεραμικά ή γυάλινα δοχεία σε νεκροπόλεις των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων) και οι στλεγγίδες (αντικείμενα υγιεινής των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που χρησιμοποιούνταν στο μπάνιο για τον καθαρισμό του δέρματος).
Ανακαλύφθηκαν τεράστιες κυκλικές πέτρινες κατασκευές 7.000 ετών – Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι λένε μια νέα ιστορία για τους ανθρώπους
Η ιδιαίτερη φροντίδα που περιβάλλει τον τάφο, σε συνδυασμό με τη χρονολογία των αντικειμένων, υποδηλώνουν ότι η ταφή μπορεί να ήταν κάποιου προγόνου της οικογένειας στην οποία είναι αφιερωμένο το μαυσωλείο.
Οι μελέτες για το περιεχόμενο της σαρκοφάγου
«Ο Τάφος του Κέρβερου, συνεχίζει ν’ αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με την περιοχή Phlegraean (ηφαιστειογενής περιοχή κοντά στη Νάπολη), κοντά στο Λίτερνο (Liternum, αρχαία πόλη της Καμπανίας), διευρύνοντας τη γνώση του παρελθόντος και προσφέροντας ευκαιρίες για διατμηματική έρευνα», εξηγεί ο επιθεωρητής Mariano Nuzzo.
«Τους τελευταίους μήνες, εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων από τις ταφές και τα στρώματα απόθεσης, έχουν αποδώσει μεγάλο πλούτο δεδομένων σχετικά με τη φροντίδα των νεκρών σωμάτων και τα ταφικά τελετουργικά που διεξάγονταν, εμπλουτίζοντας αισθητά την κατανόησή μας», εξηγεί μία ομάδα που εργάστηκε υπό την καθοδήγηση της Επιθεώρησης, μεταξύ των οποίων, αρχαιολόγοι, τεχνικοί, ανθρωπολόγοι, παλαιοβοτανολόγοι και φαρμακοποιοί, επιστήμονες που τους ενώνει ένας κοινός στόχος: αυτός της ερμηνείας και της συλλογής δεδομένων και της αποκάλυψης του σημείου μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Προς την κατεύθυνση αυτή, εφαρμόσθηκαν περίπλοκες διεργασίες, όπως παραδείγματος χάριν, η ανάλυση υφαντικής από την καθηγήτρια Margarita Gleba από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Πάδοβα, ώστε να προσδιορισθεί η τεχνοτροπία της ύφανσης, ο τύπος και η ποιότητα των υφασμάτων, με σκοπό την πολιτισμική και κοινωνιολογική κατανόηση.
Η καθηγήτρια Maria Rosaria Barone Lumaga, ερευνήτρια από το τμήμα βιολογίας των φυτών του Πανεπιστημίου της Νάπολης, Federico II-Real Orto Botanico, πραγματοποίησε παρατηρήσεις με μικροσκόπιο για την ανίχνευση των οργανικών ουσιών που βρίσκονται σε κάποια απ’ τα δοχεία.
Εργαστηριακές αναλύσεις του γονιδιώματος και του φυσικού περιβάλλοντος
Την ανάλυση της γύρης πραγματοποίησε η αρχαιοβοτανολόγος, Monica Stanzione, σε συνεργασία με τον Δρ. Marco Marchesini και τη Δρ. Silvia Marvelli από το αγροτικό και περιβαλλοντικό κέντρο CAA-Giorgio Nicoli.Απ’ την ανάλυση της γύρης, προκύπτει ότι τα νεκρά σώματα μπορεί ν’ αλείφονταν με κρέμες από χηνοπόδιο και αψιθιά για καλύτερη συντήρηση.
Οι αναλύσεις DNA των ανθρώπινων λειψάνων συνεχίζονται ακόμη χάρη στη βιοανθρωπολόγο Barbara Albanese σε συνεργασία με τους Dr. Pontus Skoglund, Dr. Thomas Booth και Dr. Sarah Johnston από το Εργαστήριο Αρχαίας Γονιδιωματικής Skoglund του Ινστιτούτου Francis Crick.
Η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών και των δειγματοληψιών στα εργαστήρια, καθώς και οι εργασίες ανάλυσης μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται με βεβαιότητα ν’ αποδώσουν πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα, όχι μόνο απ’ το υπόγειο, αλλά και από την περιβάλλουσά του νεκρόπολη, δεδομένα χρήσιμα για την αναδόμηση του ιστορικού και κοινωνικού πανοράματος μίας αρχαίας κοινότητας που εξακολουθεί να έχει να μας πει πολλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου