Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 23, 2024

Ερασιτέχνες ντετέκτιβ «έλυσαν» υπόθεση δολοφονίας που έγινε πριν από 30 χρόνια – Το DNA αποκάλυψε τον δράστη

Για τρεις δεκαετίες, η ταυτότητα ενός άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε έναν δρόμο του Τσέλσι στην

Βρετανία παρέμενε μυστήριο. Το μοναδικό στοιχείο που είχαν οι αρχές ήταν ένα σημειωματάριο με το όνομα «Βίνσεντ».


Το θύμα πήρε την ονομασία «ο άνδρας του Τσέλσι». Η σορός του βρέθηκε σε συνοικία του δυτικού Λονδίνου το 1994 αλλά δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τώρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ του βρετανικού δίκτυο Channel 4 με τίτλο «The Body Detectives», αποκαλύπτει πώς μια ομάδα εθελοντών ερευνητών ανεξιχνίαστων υποθέσεων από τη φιλανθρωπική οργάνωση Locate International αποκάλυψε την ιστορία του «άνδρα του Τσέλσι».

Η οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον συνταξιούχο αστυνομικό Dave Grimstead, έχει ως στόχο να διερευνήσει κάθε ανεξιχνίαστη υπόθεση στην Βρετανία, να ταυτοποιήσει όλα τα ανώνυμα θύματα και να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες τους.


Ο Dave Grimstead, που υπήρξε επιθεωρητής ντετέκτιβ της αστυνομίας του Avon and Somerset, εργάστηκε σε πολλές γνωστές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της 34χρονης καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης και δολοφονίας της 17χρονης Melanie Road το 1984.


Τελικά το 2015 ο δράστης της δολοφονίας στο Τσέλσι αποκαλύφθηκε από μια ανακάλυψη του DNA. Ο Christopher Hampton εντοπίστηκε και συνελήφθη για την δολοφονία του «άνδρα του Τσέλσι» και καταδικάστηκε το 2016 σε ισόβια.

«Ποτέ δεν ξέρεις ποια πληροφορία που συλλέγεται θα κάνει τη διαφορά», είπε ο Dave Grimstead. Στην περίπτωση του «άνδρα του Τσέλσι» η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της ανακατασκευής του προσώπου από μια μεταθανάτια εικόνα και της αναζήτησης σε γενεαλογικές ιστοσελίδες, τοπικές εφημερίδες και νεκροταφεία.


Αποδείχθηκε ότι το «Βίνσεντ» ήταν πράγματι το μικρό όνομα του νεκρού. Ωστόσο η σημαντική ανακάλυψη έγινε όταν η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία ενισχυμένης απεικόνισης για να αποκρυπτογραφήσουν το επώνυμό του. Βρήκαν το επώνυμο Akpiroroh που ήταν επίσης γραμμένο στο σημειωματάριό του.


Η έρευνα στα αρχεία αποκάλυψε μόνο ένα άτομο που γεννήθηκε στην Βρετανία με αυτό το όνομα, και ήταν νιγηριανής καταγωγής. Η ομάδα ανακάλυψε ότι ο Βίνσεντ γεννήθηκε στην Βρετανία, μετακόμισε στη Νιγηρία και επέστρεψε στο Λονδίνο ως έφηβος.


Ήταν μουγκός και συχνά έγραφε πράγματα για να επικοινωνήσει. Ήλπιζε να μάθει τη νοηματική γλώσσα, αλλά κατέληξε άστεγος. Η εθελόντρια Emma Tilley, 31 ετών, η οποία πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο δουλεύοντας για την υπόθεση, λέει στην εφημερίδα Sun: «Ήταν μια πολύ συγκινητική υπόθεση για να δουλέψει κανείς. Ήταν το γεγονός ότι ήρθε στο Λονδίνο για μια καλύτερη ζωή και δεν την είχε. Αυτό ήταν που με αναστάτωσε».


«Με τον Βίνσεντ, νομίζω ότι οι απαντήσεις βρίσκονταν στο φάκελο της υπόθεσής του από την αρχή», πρόσθεσε ο Dave Grimstead.


Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Η Emma Tilley θέλει τώρα να λύσει ένα τελευταίο κομμάτι του παζλ για τον Βίνσεντ και να βρει πού είναι θαμμένος. «Ελπίζω ότι κάποιος από τις τοπικές αρχές θα ελέγξει τα αρχεία τους και θα πει ότι ο Βίνσεντ είναι θαμμένος στο νεκροταφείο τους. Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για μια ταφόπλακα και να μπορέσουμε να τον επισκεφθούμε», τόνισε η 31χρονη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου