Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 23, 2024

Ανακαλύφθηκε πήλινη πλάκα 3.500 ετών γραμμένη στα ακκαδικά – Περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχής του Χαλκού

Αρχαιολογικές ανασκαφές στον τύμβο Aççana, στον δήμο Reyhanli, στην επαρχία Hatay, της νότιας Τουρκίας, έφεραν στο φως μία πήλινη πλάκα γραμμένη στην ακκαδική γλώσσα.

Ο τύμβος χρονολογείται στο 4.000 π.Χ.  και είναι γνωστό ότι στην τοποθεσία υπήρχε αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία για 4.000 χρόνια. H τοποθεσία του, σε κεντρικό σημείο της κοιλάδας Amik, κοντά στη στροφή του ποταμού Asi, μετέτρεψε την Alalah σε ένα σημαντικό εμπορικό, διπλωματικό και πολιτιστικό οικισμό.

Οι πρώτες ανασκαφές στον τύμβο της Aççana , ξεκίνησαν το 1973, από τον Leonard Woolley, ο οποίος ανακάλυψε τα ίχνη ενός οικισμού, που έζησε για μία μεγάλη χρονική περίοδο, από την 4η χιλιετία π.Χ., έως τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Οι ανασκαφές στον τύμβο της Aççana συνεχίζονται, με επικεφαλής σήμερα, τον αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Murat Akar, και πρόεδρο του τομέα πρωτοϊστορικής και προϊστορικής αρχαιολογίας, του τμήματος Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Mustafa Kemal, στην επαρχία Χατάι.


 O τύμβος της Aççana. Φωτογραφία: ΑΑ

O τύμβος της Aççana. Φωτογραφία: ΑΑ

Τι μαρτυρά η πλάκα για την κοινωνία της Aççana

Στη διάρκεια της τρέχουσας ανασκαφικής περιόδου, η ομάδα των ανασκαφών ανακάλυψε μία πήλινη πλάκα γραμμένη στα ακκαδικά. Η πλάκα περιέχει ευρήματα που μαρτυρούν ότι, αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής στην περιοχή αποτέλεσε μεγάλος αριθμός από έπιπλα.

Τα χαρακτηριστικά της

Η πλάκα , η οποία έχει βάρος 28 γρ., θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εμπορική ζωή της περιόδου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Το πήλινο εύρημα, έχει μήκος 4.2 εκ., πλάτος 3.5 εκ., και πάχος 1.6 εκ.

O αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Δρ.Jacob Lauinger, και η υποψήφια διδάκτορας Zeynep Türker, συνεχίζουν τις γλωσσολογικές μελέτες στους αριθμούς που αναγράφονται στο εύρημα, το οποίο αναφέρει την αγορά μεγάλου αριθμού ξύλινων τραπεζιών, καρεκλών και σκαμνιών, καθώς και λεπτομέρειες όπως, ποιος ήταν ο αγοραστής και ο παραλήπτης των επίπλων.

H πήλινη πινακίδα στα ακκαδικά. Φωτογραφία: ΑΑ
H πήλινη πλάκα στα ακκαδικά. Φωτογραφία: ΑΑ

Φιλοδοξίες για το μέλλον των ανασκαφών

Ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Nuri Ersoy, ανακοίνωσε την ανακάλυψη της πήλινης πλάκας ηλικίας  3.500 ετών στην ακκαδική γλώσσα,  στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μήνυμά του, ο Ersoy αναφέρει: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην παράδοση της πλούσιας κληρονομιάς της Ανατολίας στις μελλοντικές γενιές. Στη διάρκεια των αδιάλειπτων εργασιών στον τύμβο της Aççana, γνωστή ως «Eski Alalah», στον δήμο Reyhanli, της επαρχίας Χατάι, ήρθε στο φως μία πολύ σημαντική πλάκα .

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα «χαμένο» αλφάβητο που δημιούργησε βιβλικός πολιτισμός πριν από 3.000 χρόνια

Σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, η πλάκα είναι γραμμένη σε σφηνοειδή ακκαδική γλώσσα και ανάγεται στον 15ο αιώνα π.Χ., ενώ περιέχει αναφορές μεγάλου αριθμού αγορών επίπλων. Πιστεύουμε ότι η πλάκα, η οποία ζυγίζει 28 γρ., θ’ ανοίξει μία νέα προοπτική  στην κατανόηση της οικονομικής δομής και του κρατικού συστήματος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας έκλεισε το μήνυμά του ευχαριστώντας όλα τα μέλη της αποστολής.

Αρχαίος ρωμαϊκός τάφος που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία αποκαλύπτει μία άγνωστη περιοχή της αυτοκρατορίας – Η αινιγματική επιγραφή έκρυβε μία έκπληξη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου