Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2024

ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ! Ένταλμα σύλληψης για τη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι...

 

Η Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι και μία εκ των κορυφαίων (αν όχι η κορυφαία) αντιφρονούσσα που ζει στην εξορία.Με το ένταλμα ζητείται η κράτηση της Γιούλια Ναβάλναγια για δύο μήνες με την αιτιολογία ότι συμμετείχε σε «εξτρεμιστική» ομάδα. Το ένταλμα εκδόθηκε ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας την Τρίτη, πέντε μήνες αφότου πέθανε ο Ναβάλνι σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές της Ρωσίας, στον αρκτικό κύκλο. Η Ναβάλναγια κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον θάνατο του συζύγου της.


Στη Ρωσία, ο χαρακτηρισμός «εξτρεμιστής» χρησιμοποιείται συνήθως για αντιφρονούντες ή ανεξάρτητες ομάδες πολιτών από δικαστήρια, τα οποία συνήθως εκπληρώνουν τις επιθυμίες του Κρεμλίνου σε πολιτικές υποθέσεις.



Η αντίδραση της Γιούλια Ναβάλναγια
Από τότε που πέθανε ο Ναβάλνι, η Ναβάλναγια ζει σε μια άγνωστη τοποθεσία έξω από τη Ρωσία με τα δύο παιδιά του ζευγαριού. Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τρίτη είπε στους υποστηρικτές της να μην αποσπώνται από τη δικαστική απόφαση εναντίον της, αλλά να επικεντρωθούν στην ευρύτερη εκστρατεία κατά του Πούτιν.
«Όταν γράφετε για αυτό, μην ξεχάσετε να γράψετε το κύριο πράγμα: ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δολοφόνος και εγκληματίας πολέμου», έγραψε η Ναβάλναγια. «Η θέση του είναι στη φυλακή, και όχι κάπου στη Χάγη, σε ένα ζεστό κελί με τηλεόραση, αλλά στη Ρωσία – στην ίδια (σωφρονιστική) αποικία και στο ίδιο κελί 2 επί 3 μέτρων στο οποίο σκότωσε τον Αλεξέι ».

Η Γιούλια Ναβάλναγια ηγέτης της αντιπολίτευσης κατά του Πούτιν
Ο Ναβάλνι εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών για τον ηγετικό του ρόλο στην αντιπολίτευση εναντίον του Πούτιν. Τον Αύγουστο του 2020 αρρώστησε σε πτήση εντός Ρωσίας, ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης με τον νευρικό παράγοντα novichok. Μεταφέρθηκε στη Γερμανία για επείγουσα ιατρική περίθαλψη και ανάρρωσε. Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία με αεροπλάνο από τη Γερμανία και κρατήθηκε κατά την προσγείωση στη Μόσχα. Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, η 47χρονη Ναβάλναγια ανέλαβε τον μανδύα της ηγεσίας του, μεταδίδοντας ένα εννιάλεπτο μήνυμα βίντεο, στο οποίο ορκίστηκε να συνεχίσει την αντίσταση του συζύγου της στη δικτατορική εξουσία του Πούτιν.
«Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι… Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία», είπε στο βίντεο. «Σας καλώ να σταθείτε μαζί μου. Για να μοιραστώ όχι μόνο τη θλίψη και τον ατελείωτο πόνο… Σας ζητώ να μοιραστείτε μαζί μου την οργή. Η οργή, ο θυμός, το μίσος για όσους τολμούν να σκοτώσουν το μέλλον μας».
Η Ναβάλναγια, οικονομολόγος, κατηγόρησε το ρωσικό κράτος ότι δηλητηρίασε τον σύζυγό της με τον νευρικό παράγοντα novichok και έκρυψε το σώμα του, εμποδίζοντας την πρόσβαση μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη του δηλητηρίου.
Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της αντιπολίτευσης τον Φεβρουάριο, η Ναβάλναγια έχει συναντήσει μια σειρά από παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την όρισε ως πρόεδρό της και είπε ότι θα χρησιμοποιούσε τη θέση για να εντείνει τον αγώνα με τον Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια των ρωσικών εκλογών τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ναβάλναγια κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν, με όσους ανταποκρίθηκαν να σχηματίζουν μεγάλες ουρές το μεσημέρι, κατακλύζοντας εκλογικά τμήματα σε μια εκστρατεία που έγινε γνωστή ως «μεσημέρι κατά του Πούτιν».
Η Ναβάλναγια ήταν στενή έμπιστη του συζύγου της και του έδινε συχνά συμβουλές για τις πολιτικές του εκστρατείες και το αντιπολιτευτικό κίνημα. Αλλά η αδυσώπητη πίεση στην αντιπολίτευση έχει καταστήσει δύσκολο για το κίνημα του Ναβάλνι να ανακτήσει τη δυναμική του μετά τον θάνατό του.



Αγνοείται κι άλλος επικριτής του Πούτιν
Επίσης την Τρίτη, η οικογένεια του Βλαντιμίρ Καρα-Μουρζά, άλλου κορυφαίου επικριτή του Πούτιν, δήλωσε ότι εξαφανίστηκε σε ρωσική φυλακή. Οι υποστηρικτές του είπαν ότι ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος πάσχει από επιπλοκές δηλητηρίασης, είχε δει τελευταία φορά από τους δικηγόρους του στις 2 Ιουλίου. Αναφέρθηκε ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των φυλακών στις 4 Ιουλίου και έκτοτε κρατείται χωρίς άδεια επικοινωνίας. «Μετά τη δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι υπό κράτηση, υπάρχουν τώρα αυξανόμενοι φόβοι ότι η ζωή του Καρα-Μουρζά βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψε το ίδρυμα Ελεύθερη Ρωσία.
Ο Kara-Murza εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για προδοσία και άλλες κατηγορίες που, όπως είπε, είχαν ως κίνητρο την κριτική του στον Πούτιν. Μέρες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, Ρώσοι δημοσιογράφοι προειδοποίησαν ότι ο Καρα-Μούρζα θα μπορούσε να πεθάνει εάν κρατούνταν σε ρωσική φυλακή.
Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου