Ο μουσακάς με μελιτζάνες και μανιτάρια αποτελεί μια εναλλακτική
και γευστική εκδοχή του κλασικού ελληνικού πιάτου. Η προσθήκη μανιταριών δίνει μια πιο πλούσια γεύση και υφή στο φαγητό, ενώ οι μελιτζάνες προσφέρουν μια υγιεινή και χορταστική επιλογή.Υλικά για τη συνταγή
Για τις μελιτζάνες:
4 μεγάλες μελιτζάνες
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα μανιταριών:
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 500 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 100 γραμμάρια αλεύρι
- Αλάτι
- Μοσχοκάρυδο
Για το γαρνίρισμα:
- Τριμμένη φρυγανιά
Οδηγίες
Προετοιμασία για τις μελιτζάνες:
- Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Ρίξτε αλάτι σε ένα μπολ και βάλτε τις φέτες μελιτζάνας να στραγγίξουν για 30 λεπτά.
- Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και σκουπίστε τις με χαρτί κουζίνας.
- Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Στραγγίξτε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί.
Σάλτσα μανιταριών:
- Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίξτε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράστε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ρίξτε σταδιακά το κρύο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να αποφύγετε τους σβόλους.
- Αλατοπιπερώστε και προσθέστε μοσχοκάρυδο.
- Σιγοβράστε την μπεσαμέλ για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει.
Συναρμολόγηση μουσακά:
- Σε ένα ταψί, απλώστε μια στρώση μελιτζάνες.
- Καλύψτε με τη σάλτσα μανιταριών.
- Επαναλάβετε τις στρώσεις μελιτζάνας και σάλτσας, τελειώνοντας με σάλτσα.
- Απλώστε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από το μουσακά.
- Πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου