Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2024

Πόσο καιρό μπορείς να αφήσεις μόνη της τη γάτα στο σπίτι;

Οι γάτες είναι γνωστές για το ότι είναι απόμακρα και ανεξάρτητα

πλάσματα. Χρειάζεται χρόνος για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους, και μόλις το κάνετε, συχνά τους αρέσει ακόμα ο προσωπικός χώρος τους.

Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται χαμηλότερη συντήρηση από τους σκύλους, περιποιούνται τον εαυτό τους (αν και μερικές φορές μπορούν να επωφεληθούν από τη βοήθεια) και δεν χρειάζεται να τους πηγαίνουν βόλτες, εξακολουθούν να χρειάζονται τακτική φροντίδα. Έτσι, εάν πρέπει να κάνετε ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι, πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας με ασφάλεια μόνη της;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι πολύ πιο σύντομη από ό, τι νομίζετε. Ο κτηνίατρος και συμπεριφοριστής γατών Michael Thompson είπε στο Reader's Digest ότι οι γάτες μπορούν να μείνουν μόνες μόνο για 24 έως 48 ώρες.

Χωρίς αρκετή διέγερση και με τους ανθρώπους τους να έχουν φύγει, οι γάτες μπορεί να βιώσουν πλήξη, άγχος, μοναξιά, ακόμη και κατάθλιψη. Μπορεί να νιαουρίζουν περισσότερο από ό,τι συνήθως, να πηγαίνουν στην τουαλέτα έξω από το κουτί απορριμμάτων ή να κρύβονται. Όλα αυτά είναι σημάδια μιας αγχωμένης γατούλας. Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε όσο χρόνο περάσουν μόνες να μην είναι τόσο αγχωμένες.

Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται τα απολύτως απαραίτητα. Όπως πάντα, το κουτί απορριμμάτων πρέπει να είναι καθαρό και να έχει άφθονο φαγητό και νερό. Εάν οι χρόνοι ταΐσματος μπορούν να διατηρηθούν όπως συνήθως, αυτό είναι ακόμα καλύτερο, καθώς οι γάτες αγαπούν μια αξιόπιστη ρουτίνα. Η ψυχική διέγερση είναι επίσης σημαντική. Θα πρέπει να έχουν πράγματα με τα οποία να παίζουν, να ξύνουν και να εξερευνούν, όπως παιχνίδια, ή ακόμα και πράγματα όπως ένα χαρτόκουτο. Και τέλος, εάν η γάτα σας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο άγχος αποχωρισμού, θα μπορούσατε να βάλετε να παίζει ένα βίντεο για γάτες (ναι, υπάρχουν) στην τηλεόραση ή να ψεκάσετε με ένα ηρεμιστικό σπρέι.

Εάν θα λείψετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνιστάται να έχετε κάποιον να σας πηγαίνει για να κάνει check in στη γάτα σας κάθε τόσο. Ακόμη και με ανέσεις όπως αυτόματες ταΐστρες και αυτοκαθαριζόμενες θήκες απορριμμάτων, οι γάτες είναι εγγενώς κοινωνικά πλάσματα. Η επίσκεψη ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών της για παιχνίδι, άσκηση και κοινωνικοποίηση, καθώς και να σας καθησυχάσει ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όταν δεν είστε κοντά. Απλώς σκεφτείτε δύο φορές για τη χρήση μιας μετεγκατάστασης. Οι γάτες είναι πολύ εδαφικές και η τοποθέτηση σε ένα νέο περιβάλλον πιθανότατα θα τους προκαλέσει περισσότερο άγχος.

Φυσικά, όπως θα μπορούσε να σας πει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης γάτας, κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις ατομικές ανάγκες της γάτας σας όταν σχεδιάζετε να πάρετε χρόνο μακριά από το σπίτι. Ιδανικά, για παράδειγμα, οι γάτες με προβλήματα υγείας καθώς και τα γατάκια μικρότερα του ενός έτους δεν πρέπει πραγματικά να αφήνονται στο σπίτι ούτε μια νύχτα. Και στις νεουιοθετημένες γάτες θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος, ενδεχομένως μερικές εβδομάδες, για να προσαρμοστούν στο νέο τους σπίτι πριν μείνουν μόνες. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν καλύτερα τα κατοικίδια ζώα τους.

Για τις περισσότερες γάτες, ωστόσο, μια ή δύο μέρες μόνες τους με τις κατάλληλες προετοιμασίες δεν θα κάνει κακό, οπότε μην αισθάνεστε ένοχοι για εκείνο το Σαββατοκύριακο που περάσατε μακριά. Οι ενήλικες γάτες μπορούν επίσης να κοιμούνται έως και 20 ώρες την ημέρα, που σημαίνει ότι εάν λείπετε για δύο ημέρες, μπορεί να είναι ξύπνιες μόνο για 8 ώρες ενώ λείπετε. Αλλά μην εκπλαγείς αν σου δείξουν πόσο τους έλειψες όταν γυρίσεις σπίτι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου