Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 07, 2024

Αρχαιολόγοι αποκρυπτογράφησαν την μυστηριώδη γλώσσα της Ανατολίας – Τι αποκαλύπτουν τα αρχαία κείμενα

 

Μία πλάκα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Χαττούσα, την σημερινή πόλη Boğazkale, την πρωτεύουσα του χεττιτικού κράτους, το 2023 αποκάλυψε την ύπαρξη μιας χαμένης γλώσσας, της Καλασμά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Καλασμά χρησιμοποιήθηκε από έναν λαό με το ίδιο όνομα που ζούσε στην περιοχή Gerede της επαρχίας Μπολού στη σημερινή Τουρκία.

«Τα κείμενα αυτά δείχνουν ότι η Ανατολία ήταν ένας πολύγλωσσος και πολυπολιτισμικός τόπος το 2000 π.Χ.», λέει ο καθηγητής Andreas Schachner, επικεφαλής των ανασκαφών στην Χαττούσα.

Οι πλάκες περιέχουν κείμενα για την καθημερινή ζωή και τους εορτασμούς. Είναι γραμμένες στην Καλασμά, μια γλώσσα παρόμοια με αυτή των Λουβιανών, οι οποίοι ζούσαν στη νότια Ανατολία και δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτούς.

Ένα από τα κείμενα στην μυστηριώδη γλώσσα που ανακαλύφθηκαν στην Χατούσσα.

Οι 174 πλάκες που είχαν κείμενα σε γλώσσα Καλασμά αποκρυπτογραφήθηκαν σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Dr. Daniel Schwemer από το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Worzburg στη Γερμανία και τον αναπληρωτή καθηγητή Dr. Metin Alparslan από το Τμήμα Χιττιτολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

«Όλα τα κείμενα που βρίσκονται υπό την ευθύνη της γερμανικής ανασκαφικής ομάδας έχουν δημοσιευθεί», δήλωσε ο Schacher.


Και συνέχισε: «Ο καθηγητής Schwemer έκανε την πρώτη μεταγραφή. Το μετέτρεψε από την σφηνοειδή γραφή στο λατινικό αλφάβητο. Στη συνέχεια οι ειδικοί γλωσσολογίας, ο καθηγητής Elisabet Rieken και ο επίκουρος καθηγητής Ilya Yakubovitich από το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, ανέλυσαν και αποκρυπτογράφησαν τα κείμενα. Ήταν μια ομαδική προσπάθεια».

Κάποιες από τις πλάκες που εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους.
Κάποιες από τις πλάκες που εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους.

Τι αποκαλύπτουν τα αρχαία κείμενα για την μυστηριώδη γλώσσα

Ο Δρ Schachner δήλωσε ότι δεν υπήρχε νέο αλφάβητο στις πλάκες Καλασμά, ενώ τόνιζε ότι χρησιμοποιήθηκε το σύστημα σφηνοειδούς γραφής, το οποίο ήταν γνωστό στους Χετταίους και το είχαν πάρει από τη Μεσοποταμία.

«Το περιεχόμενο από τις πλάκες δεν μεταφέρει στην πραγματικότητα πολύ σημαντικές πληροφορίες. Αλλά χάρη σε αυτά τα κείμενα μαθαίνουμε ότι η Ανατολία ήταν μια πολύγλωσση και πολυπολιτισμική περιοχή το 2000 π.Χ. Οι άνθρωποι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον μερικές από αυτές τις γλώσσες. Η άποψη των Χετταίων για τους θεούς μιας άλλης περιοχής επιβεβαιώνεται επίσης από αυτό το κείμενο, διότι συμπεριέλαβαν τους θεούς της κατακτημένης περιοχής στο σύστημά τους και τους λάτρευαν», σημείωσε ο καθηγητής Schachner.

Η αποκρυπτογράφηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι στην χαμένη γλώσσα Καλασμά.
Η αποκρυπτογράφηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι στην χαμένη γλώσσα Καλασμά.

«Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να συνδέσουν τις περιοχές αυτές με τον εαυτό τους. Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν σε αυτή τη γλώσσα, ώστε να μπορούν να αποδίδουν τα σέβη τους στον θεό που έφεραν από την Καλασμά σε μια γλώσσα που μπορούσαν να καταλάβουν. Σύμφωνα με τη λογική των Χετταίων, ο θεός αυτός δεν θα καταλάβαινε τη γλώσσα των Χετταίων», τόνισε ο καθηγητής.

Το έργο με τίτλο «Σφηνοειδή κείμενα από το Boghazköi», που γράφτηκε από τον καθηγητή Dr. Schwemer σχετικά με την αποκρυπτογράφηση των κειμένων σε 174 πλάκες είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά.

Η αποκρυπτογράφηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι στην χαμένη γλώσσα Καλασμά.
Η αποκρυπτογράφηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι στην χαμένη γλώσσα Καλασμά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου