Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 19, 2024

Πανώλη στη Θεσσαλία: Ο περιφερειάρχης ζητάει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Σύσκεψη με τον υπουργό

Οι τοπικές αρχές της Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η πανώλη των αιγοπροβάτων εξαπλώνεται ραγδαία.


Πριν από περίπου μία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα σε μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα, με αποτέλεσμα να θανατωθούν και να θαφτούν όλα τα ζώα της μονάδας. Έκτοτε, εντοπίστηκαν δύο ακόμα μονάδες στην ίδια περιοχή που επηρεάστηκαν από την ασθένεια, με τις αρχές να εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία εξόντωσης και ταφής των ζώων. Επιπλέον, μια ακόμη μονάδα διαπιστώθηκε να είναι θετική τις προηγούμενες ημέρες και θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική.

 Επιστολή, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα και τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή εμφάνισης της πανώλης στην ΠΕ Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε επιφυλακή και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς των κτηνοτρόφων.


Αναλύοντας το θέμα στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Δημήτρης Κουρέτας έκανε λόγο για πολύ σοβαρό πρόβλημα που για πρώτη φορά εμφανίζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.


Μάλιστα τόνισε ότι εκτός από τα Τρίκαλα υπάρχει κρούσμα και στην περιοχή της Λάρισας, και ειδικότερα στο Δομένικο Ελασσόνας. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα μεγάλο, διότι πρόκειται για 460 εκμεταλλεύσεις στην εν λόγω ζώνη», τόνισε ο περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας: «Αύριο έχουμε εδώ έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό. Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, θα πρέπει να γίνει επιτήρηση από ειδικούς που θα έρθουν από Αθήνα. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Για’ αυτό ζήτησα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή να ζητήσουμε οικονομικά ανταλλάγματα. Τα τυροκομεία φοβούνται και δεν θέλουν να πάρουν γάλα. Μας είπαν από τις Βρυξέλλες σε σημερινή μας επικοινωνία, να το ζητήσουμε για να είμαστε κατοχυρωμένοι σε παν ενδεχόμενο».

Ο κ. Κουρέτας τέλος σημείωσε πως η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και αφορά μόνο τα ζώα.

Μετά τις εστίες της Πανώλης των αιγοπροβάτων που εμφανίστηκαν στην ΠΕ Τρικάλων, στις 18/07/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση νέας εστίας της νόσου σε εκτροφή της ΠΕ Λάρισας, στο Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας.

Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας.

Τονίζουμε προς το κοινό ότι η νόσος ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Οι επιπτώσεις της όμως στην κτηνοτροφία, στην τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι τεράστιες και απειλούν το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας και την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η παρούσα πάρα πολύ σοβαρή επιζωοτία, χρειάζεται όλοι οι κτηνοτρόφοι και κοινό, να κατανοήσουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, πάντα σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων.

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν:

Την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.

Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.

Τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Τα μέτρα που λήφθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου:

  • Γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές δημιουργήθηκαν Ζώνες Προστασίας ακτίνας 3 χλμ και Ζώνες Επιτήρησης 10 χλμ που περιλαμβάνουν τις παρακάτω κοινότητες:
    ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Αμούρι, Δομένικο, Πραιτώρι, Μαγούλα
  • Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Κεφαλόβρυσο, Αγιονέρι, Παλαιόκαστρο, Ευαγγελισμός, Συκιά, Βερδικούσια, Αμπέλια, Παλιάμπελα, Βλαχογιάννι, Στεφανόβουνο,
  • Αετοράχη, Γαλανόβρυση, Λέυκη, Μεσοχώρι, Καλύβια Ανάληψης, Παλιασκιά.

ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

  • Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: ΤΚ Καστρακίου
  • Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Καλαμπάκα, Καστράκι, Διάβα, Τριφύλλια, Κρύα Βρύση, Αμπέλια, Ελάφι, Μουργκάνη, Ορθοβούνι, Μεγάλη Κερασιά, Άγιος Δημήτριος,
  • Ξηρόκαμπος, Μύκανη, Γάβρος, Σκεπάρι, Βλαχάβα, Αύρα, Αγία Παρασκευή, Σαρακήνα.

Στις παραπάνω ζώνες λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Ζώνες Προστασίας

Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τις οδούς εξυπηρέτησης των εκτροφών.

Επιβάλλεται περιορισμός όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της εκμετάλλευσης στην οποία βρίσκονται, με εξαίρεση την μεταφορά τους υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο για επείγουσα σφαγή στο πλησιέστερο σφαγείο εντός της ζώνης προστασίας ή αν αυτό δεν υπάρχει σε σφαγείο της ζώνης επιτήρησης, το οποίο ορίζεται από το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.
Ζώνη Επιτήρησης

Γίνεται απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ευαίσθητων ειδών ζώων σε όλο το δημόσιο οδικό δίκτυο με εξαίρεση τις οδούς που οδηγούν σε βοσκότοπους ή στις εγκαταστάσεις ενσταβλισμού των εκτροφών καθώς και την διέλευση ζώων χωρίς στάση ή εκφόρτωση, μετά από απόφαση του Τοπικού Κέντρου.

Επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ζώνης επιτήρησης των ευαίσθητων ειδών ζώων, μόνο κατόπιν άδειας των αρμόδιων τοπικών κτηνιατρικών αρχών.
Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για όλη τη διάρκεια της ανώτατης χρονικής περιόδου επώασης της νόσου (30 ημέρες). Η περίοδος αυτή μπορεί να επιμηκυνθεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων εστιών της νόσου.

Στις θετικές εκτροφές της ΠΕ Τρικάλων ήδη έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα μέτρα και η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Τρικάλων προχώρησε στην υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων των θετικών εκτροφών, στην υγειονομική τους ταφή και στις ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Θα ακολουθήσει άμεσα η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων και στην ΠΕ Λάρισας.

Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου