Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 02, 2024

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη, «αιχμές» και από τον Καραμανλή – Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές


 Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή” στο Πολεμικό Μουσείο.


Η δημόσια εμφάνιση του Σαμαρά, υπό το βλέμμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, αποτέλεσε ευκαιρία για τον πρώην πρωθυπουργό να ασκήσει δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, κάνοντας έναν απολογισμό των πρόσφατων εκλογών στην Ευρώπη. Ανέλυσε τα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι ηγέτες της πρέπει να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τόνισε τις συνεχείς αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις που εμποδίζουν την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης, αναφερόμενος ειδικά στην αγροτική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκή στροφή προς τα Δεξιά

Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα σεβαστεί τις αξίες της ή θα υποκύψει στην πολιτική ορθότητα και τον ακραίο δικαιωματισμό. Υποστήριξε ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την ταυτότητα, ενώ αποδοκίμασε την «Woke Ευρώπη» και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης». Αναφέρθηκε επίσης στη δημογραφική κρίση και το έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη.


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς στράφηκε στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε μια «μικρότερη και πιο φοβική» παράταξη και χαρακτήρισε την κυβέρνηση αλαζονική. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καταγγέλλοντας την απαξίωση που δέχθηκε ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής από την κυβέρνηση.


Κατηγορίες για αποϊδεολογικοποίηση και μετάλλαξη

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε με μια σειρά κριτικών ερωτημάτων, αμφισβητώντας την ιδεολογική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η παράταξη έχει αποκοπεί από τις ρίζες της και κατήγγειλε την έλλειψη ιδεολογικής κατεύθυνσης, τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ διεύρυνσης και μετάλλαξης. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη διακυβέρνηση μέσω ενός «επιτελικού κράτους» με ανακυκλούμενους και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, απαξιώνοντας τους βουλευτές.

Κριτική στην οικονομική πολιτική και τους θεσμούς

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική, επισημαίνοντας την ανάγκη για αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας και την καταπολέμηση των καρτέλ και ολιγοπωλίων. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη δημογραφική πολιτική και να ενισχύσει τη Δικαιοσύνη, καθιστώντας την πλήρως ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.

Εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, εκφράζοντας ανησυχία για την εικόνα της χώρας στα διεθνή φόρα και καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εξωτερική της πολιτική, αναφερόμενος στην τραγωδία της Κύπρου, το ζήτημα του Κοσόβου, την Αγία Σοφία, και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κώστας Καραμανλής: «Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, τότε η οριστική ρήξη είναι αναπόφευκτη»

«Αιχμηρά» μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις έστειλε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

«Η Ευρώπη διολισθαίνει σε βαθιά κρίση», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «η κατηγορηματική και ομόδικη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωτοστατεί για την κατάπαυση του πυρός και αναζήτησης λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό θα οδηγήσει πιθανότητα σε διαρκή και κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο υπό δυσμενέστερες συνθήκες, με κύριο θύμα την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη υπό την απειλή ενός πολέμου στο έδαφος της».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών είπε: «Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών όπως βέβαια και των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε, για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Τα σημάδια της ορατά από καιρό έγιναν ορατά και αυταπόδεικτα. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μίας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας. Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωριτική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους».

«Είναι ανάγκη να σταλθεί ηχηρό μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια, γιατί ο δρόμος τους προς στην Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «κανείς δεν αντιλέγει σε ελεγχόμενες ροές μεταναστών για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους. Απλή επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πόλεις αρκεί για να φανεί πόσο έχει αλλάξει ο παραδοσιακός ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας υπό το βάρος των αριθμών και της αδυναμίας αφομοίωσής τους».

«Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε λόγο και για «άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα».

Αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις είπε πως «σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι συμφωνίες του Dayton είναι στην ουσία γράμμα νεκρό, το Κόσοβο είναι σε αδιέξοδο, οι εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί στην περιοχή, αντί σταδιακά να κάμπτονται, είναι και πάλι σε έξαρση».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου