Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 02, 2024

Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη που συνδέεται με λαό – μυστήριο στην συνοικία του «ξενοδοχείου του Θεού»

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αρχαιολογικής ανασκαφής στην παλιά γειτονιά Hôtel Dieu

(ξενοδοχείο του Θεού) της Ρεν στη βορειοδυτική Γαλλία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας άλλοτε πολυσύχναστης αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.


Οι ανασκαφές κάτω από το νοσοκομείο του 19ου αιώνα ξεκίνησαν το 2022, σύμφωνα με δελτίο τύπου της 18ης Ιουνίου από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας. Δύο χρόνια αργότερα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν την εμφάνιση της αρχαίας πόλης και στοιχεία της ρωμαϊκής καθημερινής ζωής που διατηρήθηκε κάτω από τη γη.

Η γειτονιά Hôtel Dieu έχει γνωρίσει τεράστιες ανακατατάξεις και ανάπτυξη από την δημιουργία της πόλης. Μετά από σημαντικές ανασκαφές και εργασίες επιχωμάτωσης, οι πρώτοι δρόμοι κατασκευάστηκαν τον 1ο αιώνα. Το εσωτερικό της γειτονιάς γέμισε σταδιακά με κατασκευές που υποστήριζαν τόσο οικιστικές όσο και εμπορικές δραστηριότητες, κατασκευασμένες με χαμηλά θεμέλια και ξύλινους στύλους.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός νοσοκομείου στη Γαλλία, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός νοσοκομείου στη Γαλλία, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής πόλης. Φωτογραφία: Πηγή: Cyril Cornillot, Inrap

 Η χρήση της τοιχοποιίας ξεκίνησε για πρώτη φορά στα τέλη του 1ου αιώνα με την οικοδόμηση ενός μεγάλου ιερού με αυλή για την υποδοχή των πιστών. Αυτό το ιερό αντικατέστησε μια προηγούμενη ξύλινη κατασκευή που είχε κατασκευαστεί με παρόμοιο τρόπο. Πέτρινα σπίτια, καταστήματα και αποθήκες άρχισαν να ξεφυτρώνουν και οι αρχικοί δρόμοι ξαναχτίστηκαν, ενσωματώνοντας πλήρως τη γειτονιά στην ακμάζουσα πόλη.

Το ιερό, το οποίο χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή της ιερής περιοχής του βόρειου τοίχου που περιβάλλει την αυλή του. Τουλάχιστον ένας ναός βρίσκεται μέσα στο βόρειο τμήμα αυτού του τείχους, το οποίο έχει μήκος μεγαλύτερο από 100 μέτρα. Στα νότια, ένα τμήμα ενός δρόμου είναι ενσωματωμένο στο θρησκευτικό συγκρότημα.

Στην αλλαγή του πρώτου αιώνα η ρωμαϊκή πόλη γνώρισε άνθιση.
Στην αλλαγή του πρώτου αιώνα η ρωμαϊκή πόλη γνώρισε άνθιση. Πηγή: Sandrine Lalain, Inrap

Ρεδόνοι: Ο αρχαίος λαός – μυστήριο

Με δεδομένο το μέγεθος του και της χρήσης του κατά αποκλειστικότητα εντός της Ρεν, είναι πιθανό να ήταν κάποτε το αστικό ιερό των Ρεδόνων, ενός κέλτικου λαού που είχε πρωτεύουσα την αρχαία Κοντατέ, δηλαδή την σημερινή πόλη Ρεν. Ο λαός αυτός είναι γνωστός μόνο από επιγραφές που επανατοποθετήθηκαν και βρέθηκαν θαμμένες κάτω από το τείχος της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα, η πόλη είχε επίσης μια συνοικία με μεγάλες ιδιωτικές κατοικίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μία από αυτές διέθετε μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής, όπου ο ιδιοκτήτης μπορούσε να δέχεται πελάτες ή επισκέπτες, και μάλιστα είχε θερμαινόμενο δάπεδο. Κάτω από το δάπεδο τοποθετούνταν ένας αεροθάλαμος με κολώνες και στη συνέχεια θερμός αέρας διοχετευόταν στον υπόγειο χώρο, θερμαίνοντας το δάπεδο από πάνω, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ανακαλύφθηκε και νεκροταφείο

Το τέλος του 3ου αιώνα έφερε την παρακμή της συνοικίας. Το δημόσιο ιερό αποσυναρμολογήθηκε και οι πέτρες από τον τοίχο της περίφραξης επανατοποθετήθηκαν πιθανότατα κατά την κατασκευή του κάστρου γύρω στο 270-280. Στα βορειοδυτικά της ανασκαφής, ένα σπίτι αποσυναρμολογήθηκε πλήρως για να δοθεί χώρος σε ένα ένα λατομείο για την εξόρυξη προσχωματικής άμμου.

Παρόλα αυτά, ορισμένες κατοικίες συνέχισαν να κατοικούνται τον 4ο αιώνα, αφήνοντας το σημάδι τους στο τοπίο εξαιτίας των επίπλων που ανακαλύφθηκαν.

Ένας ταφικός χώρος δημιουργήθηκε στα ερείπια στα τέλη του 3ου ή στις αρχές του 4ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 8ο αιώνα και φιλοξενούσε περισσότερους από 600 τάφους.

Η ανοιχτή περιοχή κάτω από το δάπεδο επέτρεψε την άντληση θερμού αέρα και τη θέρμανση του δαπέδου σε μία από τις μεγάλες ιδιωτικές κατοικίες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ανοιχτή περιοχή κάτω από το δάπεδο επέτρεψε την άντληση θερμού αέρα και τη θέρμανση του δαπέδου σε μία από τις μεγάλες ιδιωτικές κατοικίες, δήλωσαν οι ερευνητές. Πηγή: Cyril Cornillot, Inrap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου