Ο στόχος της σαρκοφάγου είναι να αποϊατρικοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία και τα άτομα να αποκτήσουν αυτονομία στον θάνατο. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο της Ελβετίας και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν, επανεξετάζουν τη πιθανή χρήση της Sarco.
Η κάψουλα Sarco, που η ονομασία της προκύπτει από τη λέξη «sarcophagus» (σαρκοφάγος), μια καινοτόμος και αρκετά αμφιλεγόμενη συσκευή για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, απασχολεί την Ελβετία από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε, το 2019. Αυτή η φουτουριστική κάψουλα, σχεδιασμένη να αντικαθιστά το οξυγόνο με άζωτο, προκαλεί θάνατο από υποξία (hypoxia), μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα ή κάποιο μέρος του σώματος στερείται επαρκούς παροχής οξυγόνου.
Πρόσφατα, το The Last Resort, μια οργάνωση που υποστηρίζει την ευθανασία, ανακοίνωσε τη δυνητική χρήση του Sarco στην Ελβετία, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη εάν το άτομο εκτελέσει από μόνο του τη θανατηφόρα πράξη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ζυρίχη , ο Florian Willet, Διευθύνων Σύμβουλος της The Last Resort, άφησε να εννοηθεί την επικείμενη χρήση της κάψουλας Sarco από την οργάνωση, δηλώνοντας: «Εφόσον έχουμε πράγματι ανθρώπους που σχηματίζουν ουρές, ζητώντας να χρησιμοποιήσουν τη Sarco, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Αλλά αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω». Περιέγραψε επίσης περαιτέρω τη συγκεκριμένη μέθοδο ως μια ειρηνική μετάβαση, όπου τα άτομα «αναπνέουν αέρα χωρίς οξυγόνο μέχρι να πέσουν σε έναν αιώνιο ύπνο».
Πριν από τη χρήση της Sarco, το άτομο πρέπει να υποβληθεί σε ψυχιατρική αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η διανοητική του ικανότητα, μια κρίσιμη νομική απαίτηση στην Ελβετία. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άτομο να εισέλθει στην κάψουλα, να κλείσει το καπάκι και να απαντήσει σε αυτοματοποιημένες ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του και την κατανόηση των συνεπειών του πατήματος του κουμπιού που ξεκινά τη ροή αζώτου.
Ο Philip Nitschke, ο δημιουργός της Sarco που συχνά αναφέρεται ως «Dr. Death», και υπέρμαχος της ευθανασίας, ανέφερε λεπτομερώς ότι τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν από 21% σε μόλις 0,05% σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, οδηγώντας σε απώλεια αισθήσεων μέσα σε ένα λεπτό και σε θάνατο λίγο αργότερα.
Ο Nitschke τόνισε τη μη αναστρέψιμη φύση της διαδικασίας: «Μόλις πατήσεις αυτό το κουμπί, δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω». Η δήλωση αυτή του δημιουργού της κάψουλας, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απόφασης για τη χρήση της Sarco.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Sarco, η κάψουλα εμπνεύστηκε από τον Βρετανό Tony Nicklinson, ο οποίος έπασχε από το σύνδρομο «locked-in». Οι δικηγόροι του Tony προσέγγισαν τον Philip Nitschke για να δουν πώς θα μπορούσε η τεχνολογία να τον βοηθήσει να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Ο Tony είχε υποστεί ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2005, το οποίο τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Ο Tony πέθανε τον Αύγουστο του 2012 από πνευμονία, αρνήθηκε να φάει την τελευταία εβδομάδα της ζωής του και η μόνη του παρηγοριά ήταν ότι η σύζυγος και οι κόρες του ήταν μαζί του.
Αν και δεν έχει γνωστοποιηθεί προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα ή τοποθεσία για την πρώτη χρήση της, η Fiona Stewart, δικηγόρος στο συμβουλευτικό συμβούλιο του The Last Resort, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2024. Σημείωσε επίσης το κόστος των 18 ελβετικών φράγκων (20 δολάρια) για το άζωτο. Ο στόχος της σαρκοφάγου είναι να «αποϊατρικοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία», εξήγησε η Stewart, υποστηρίζοντας ότι «ο θάνατος δεν είναι ιατρικό γεγονός».
Ωστόσο, η πιθανή χρήση της Sarco έχει προκαλέσει σημαντικές νομικές και ηθικές συζητήσεις στην Ελβετία, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις σχετικά με τα όρια της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ενώ οι ελβετικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες και έχουν εκδώσει απαγορεύσεις, με απειλές δίωξης για όσους βοηθούν στη χρήση της.
Ο Nitschke διαβεβαίωσε ότι η Sarco υποβλήθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές και υποστήριξε τη νομιμότητά της σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, παρά τις τοπικές απαγορεύσεις. Αποκάλυψε ότι η σαρκοφάγος μπορεί να μετακινηθεί, επιτρέποντας τη μεταφορά της σε διάφορα μέρη. Υπογραμμίζοντας την πίστη του στη Sarco, ο Nitschke ανέφερε ότι μπορεί να την επιλέξει και για το δικό του τέλος, για να αποφύγει την παρατεταμένη ταλαιπωρία από κάποια ασθένεια.
Ο εισαγγελέας Peter Sticher προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθεί η Sarco, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών για τη λειτουργία της συσκευής και τις ασαφείς ευθύνες κατά τη διαδικασία θανάτου. Σύμφωνα με το άρθρο 115 του τοπικού ποινικού κώδικα, αυτές οι αβεβαιότητες οδήγησαν τους εισαγγελείς στο Schaffhausen να εμποδίσουν την κυκλοφορία της Sarco.
Ποιες χώρες της Ευρώπης επιτρέπουν την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία
- Λουξεμβούργο: Αποποινικοποίησε την ευθανασία και την υποβοήθηση του θανάτου το 2009.
- Ισπανία: Η υποβοηθούμενη ευθανασία από ιατρό, νομιμοποιήθηκε το 2021. Ο σχετικός νόμος επιτρέπει σε άτομα με σοβαρή, χρόνια και εξουθενωτική πάθηση να υποβάλουν σχετικό αίτημα.
- Κάτω Χώρες: Η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από γιατρό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
- Βέλγιο: Η ευθανασία νομιμοποιήθηκε το 2002 και το 2014 επέτρεψε παιδιά όλων των ηλικιών με ανίατη αρρώστια να συμμετάσχουν στη διαδικασία με τη συγκατάθεση των γονέων τους.
- Σκωτία: Το νομοσχέδιο που είναι προς συζήτηση από τη Βουλή της χώρας, θα δίνει το δικαίωμα σε διανοητικά ικανούς ενήλικες, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με καταληκτική νόσο, να τερματίσουν τη ζωή τους. Οι αιτούντες θα πρέπει να χορηγούν οι ίδιοι την ουσία που θα δώσει τέλος στη ζωή τους.
- Γερμανία & Ιταλία: Αν και έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις υπέρ της υποβοήθησης του θανάτου, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη σχετική νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου