Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 13, 2024

Αυθαίρετα: Drones και δορυφόροι για τον εντοπισμό νέων κατασκευών – «Παγίδα» υψηλής τεχνολογίας «στήνει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ηλεκτρονική «παγίδα» στην αυθαίρετη δόμηση «στήνει» το

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Με την συνδρομή … drones για σάρωση από αέρος των πολεοδομικών παρανομιών, αλλά και δορυφόρων, με αεροφωτογραφίες, όπως και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα εντοπίζονται πλέον άμεσα οι νέες αυθαίρετες κατασκευές σε ολόκληρη τη χώρα.

Έμφαση όπως είναι λογικό -σε πρώτη φάση- θα δοθεί σε παράκτιες και τουριστικές περιοχές. Όλα αυτά βεβαίως συνιστούν ένα μικρό μέρος του δρόμου που οδηγεί σε νέο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Επί του παρόντος, το αρμόδιο υπουργείο κατασκευάζει μια high tech «παγίδα» για τον εντοπισμό αυθαίρετων κτισμάτων, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.


«Παγίδα» υψηλής τεχνολογίας για τις νέες αυθαίρετες κατασκευές

Drones, δορυφόροι και ψηφιακοί χάρτες θα αποτελούν τα όπλα αιχμής ενός συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, που θα έχει ως στόχο την ανίχνευση και εν συνεχεία τον έλεγχο των αυθαιρέτων.

Ο σχετικός σχεδιασμός φέρει τον τίτλο «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την Επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετρ. χιλιόμετρα.
  • Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατ. από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης.
  • Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων.
  • Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων.
  • Χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έμπειρους μηχανικούς.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά.

Τα πλάνα για νέο χωροταξικό σχεδιασμό 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 123.988.840 ευρώ, εκ των οποίων τα 23.997.840 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπουργείο ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αυτή η κίνηση «κουμπώνει» σε έναν ευρύτερο πλάνο, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει -μετά από δεκαετίες σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκαν δεκάδες νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) στους νόμους Αττικής και Θεσσαλονίκης, θεσπίζοντας, μεταξύ άλλων, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης.

Τα ΓΠΣ αποτελούν τα κατευθυντήρια σχέδια για την ορθολογική οργάνωση και την ανάπτυξη τόσο του αστικού όσο και του εξωαστικού χώρου. Προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, καθορίζουν χρήση γης και όρους δόμησης στο σύνολο της περιοχής μελέτης, όπως και τα προγραμματικά μεγέθη και τις ανάγκες σε γη για απαραίτητα έργα στον τομέα των δικτύων υποδομής (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ., αλλά και για κοινωνικές υποδομές (μονάδες εκπαίδευσης, πρόνοιας, αθλητισμού, διοίκησης κ.ά.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου