Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 23, 2024

Γάζα: Παρέλυσε το 10 μηνών βρέφος που έχει προσβληθεί από πολιομυελίτιδα – Το Ισραήλ επιτέθηκε σε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς

Η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη Γάζα, λόγω της εμφάνισης του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διεθνείς οργανώσεις υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ένα βρέφος δέκα μηνών παρέλυσε εν μέρει, το πρώτο τέτοιο περιστατικό στη Γάζα ύστερα από 25 χρόνια. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι το βρέφος έχει χάσει την κίνηση στο αριστερό του πόδι και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Είμαι βαθιά ανήσυχος», τόνισε.



Ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2, σύμφωνα με το Reuters, αν και όχι εγγενώς πιο επικίνδυνος από τους τύπους 1 και 3, είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

 Το βρέφος, σύμφωνα με την ΠΟΥ, μολύνθηκε από τον ιό που ανιχνεύτηκε στα λύματα της Γάζας, με τις οργανώσεις υγείας να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας, ειδικά υπό τις συνθήκες πολέμου που επικρατούν. Η κρίση στη Γάζα έχει πλήξει σοβαρά τις υπηρεσίες υγείας και το ήδη καταρρακωμένο υγειονομικό σύστημα, αφήνοντας τον πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο σε επιδημία ασθενειών.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε επταήμερη ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η διεξαγωγή εκστρατειών εμβολιασμού στη Γάζα. «Η πολιομυελίτιδα δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, προσθέτοντας ότι «η καθυστέρηση μιας ανθρωπιστικής παύσης θα αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταξύ των παιδιών».


Παρά τις εκκλήσεις, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν, και το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Γάζα. Νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, το οποίο, όπως υποστηρίζει, βρισκόταν σε κτίριο που στο παρελθόν λειτουργούσε ως σχολείο και χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση όπλων.


Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας τη Γάζα σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και αυξημένου κινδύνου για την υγεία των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου