Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Σέριφο, αφού το πρόβλημα της λειψυδρίας ολοένα και διογκώνεται.
Τα αποθέματα στο νησί φαίνεται να αρκούν το πολύ για ακόμα δύο εβδομάδες, όταν οι καιρικές προγνώσεις κάνουν λόγο για έναν «καυτό» Αύγουστο. Το νησί υδροδοτείται από ένα φράγμα, από πηγές καθώς και από γεωτρήσεις.Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, μίλησε για το ζήτημα στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «η στάθμη του φράγματος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετιας. Το φράγμα έχει να γεμίσει από το 2019, οπότε εδώ και χρόνια συνεχώς η στάθμη είναι χαμηλά».
Συγκεκριμένα, η μέγιστη χωρητικότητα νερού στο φράγμα ανέρχεται σε 720.000 κυβικά μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόλις 10.000. Η λειψυδρία επηρεάζει επίσης την παραγωγή και τις αγροτικές πρωτοβουλίες του νησιού.
Ένας αμπελουργός δήλωσε πως η Σέριφος βιώνει «κάτι πρωτόγνωρο για τα χρονικά. Οδεύουμε προς το χειρότερο τρύγο όλων των εποχών από πλευράς παραγωγής. Θα είναι τρομακτικά χαμηλή η παραγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά δε μπορούν να ανταποκριθούν λόγω τρομακτικής έλλειψης υγρασίας».
Ο Πλατύς Γιαλός, περιοχή στις βόρειες ακτές της Σερίφου υδροδοτείται από πηγή, ωστόσο από τις αρχές Ιουνίου το νερό στέρεψε και για τις ανάγκες των καταλυμάτων και των εστιατορίων της περιοχής, το νερό μεταφέρεται με υδροφόρες.
Για να μην ξεμείνει από νερό το νησί χρησιμοποιείται μονάδα αφαλάτωσης 2.000 κυβικών μέτρων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών. Ωστόσο το πρόβλημα με τις μονάδες αφαλάτωσης έγκειται στο γεγονός πως αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος και το επιπλέον κόστος επωμίζονται οι κάτοικοι του νησιού, με τη μορφή των δημοτικών τελών, προκαλώντας την αντίδρασή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου