Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 23, 2024

Κεφάλι από άγαλμα 1.800 ετών βρέθηκε σε κάστρο – Μπορεί να αναπαριστά τον θεό Απόλλωνα

 

Κεφάλι από άγαλμα 1.800 ετών που ανακαλύφθηκε σε κάστρο που είναι από τα εμβληματικά σημεία της περιοχής, μπορεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,  ν’ αναπαριστά τον θεό Απόλλωνα.
Το κάστρο Φετιγιέ βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, στην επαρχία των Μούγλων, στη νοτιοδυτική Τουρκία. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης, επάνω στους βράχους ενός λόφου, με θέα ολόκληρη την περιοχή.

Το κάστρο Φετιγιέ βρίσκεται στην ομώνυμη επαρχία, στην επαρχία των Μούγλων στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Το κάστρο Φετιγιέ βρίσκεται στην ομώνυμη επαρχία, στην επαρχία των Μούγλων στη νοτιοδυτική Τουρκία (Φωτό: ΑΑ)




Το κάστρο Φετιγιέ

Στην εποχή που ακολούθησε τις Σταυροφορίες, το κάστρο χρησίμευε ως κατοικία, ενώ η ακριβής χρονολογία κατασκευής του, παραμένει άγνωστη. Θεωρείται ότι, κατά τον 15ο αιώνα, το κάστρο ξαναχτίστηκε από Ιππότες της Ρόδου. Κάποιες από τις δομές του κάστρου, εικάζεται ότι ανάγονται στη Βυζαντινή εποχή. Η ανασκαφή στο κάστρο, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται με επικεφαλής τον Δρ. Kadir Pektaş, έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια.

Ο καθηγητής Δρ. Kadir Pektaş εξήγησε: «Στη διάρκεια των εργασιών μας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο ιστός της σημαίας, στον εσωτερικό χώρο του κάστρου, ανακαλύφθηκε το κεφάλι αγάλματος μέσα στον τοίχο, το οποίο χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν νομίσματα που ανήκουν στην τουρκοϊσλαμική περίοδο, την οθωμανική περίοδο και την περίοδο του Πριγκιπάτου Menteşeoğlu”.

To Πριγκιπάτο του Μεντεσέ ήταν το πρώτο μπεηλίκι της Ανατολίας που ίδρυσαν οι Ογούζοι Τούρκοι, μετά την κατάρρευση των Σελτζούκων Τούρκων.

Τα ευρήματα μέσα στο κάστρο

Ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής, των τεχνών, του ήλιου και του φωτός, έχει κεντρικό ρόλο στην Ελληνική μυθολογία.
Ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής, των τεχνών, του ήλιου και του φωτός, έχει κεντρικό ρόλο στην Ελληνική μυθολογία (Φωτό: ΑΑ)

Στο εσωτερικό του οχυρού, βρέθηκαν κανονιοβολίδες, αντικείμενα της καθημερινότητας και κεραμικά θραύσματα. Σημειώνοντας ότι, οι μελέτες για την εξακρίβωση της αναπαριστώμενης μορφής, συνεχίζονται, ο Pektaş δήλωσε: «Το άγαλμα μπορεί ν’ ανήκει στον Απόλλωνα ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο της ιστορίας. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Το γεγονός ότι, δεδομένης της χρήσης δράπανου, το κεφάλι ανήκει στον 2ο αιώνα μ.Χ.».

Ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής, των τεχνών, του ήλιου, της φωτιάς και της ποίησης, έχει κεντρικό ρόλο στην Ελληνική μυθολογία, με «τομείς ευθύνης» τα θέματα σοφίας. Θεωρείται ότι ήταν προστάτης της μαντείας.

Γιος του Δία και της Λητούς, ξεχώριζε για την  ομορφιά, τη νιότη και τη δεξιοσύνη του. Ήταν ο δίδυμος αδελφός της Αρτέμιδος, θεάς του κυνηγιού, των βουνών και των δασών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου