Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 04, 2024

Ανακαλύφθηκε τυχαία θεόρατο οχυρό 2.000 ετών σε αγρόκτημα – Το πλακίδιο που προεξείχε αποδείχθηκε «διαμάντι

Ένας εξερευνητής, μόλις για τρίτη φορά στα χρονικά, ανακάλυψε τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού οχυρού, στην Ουαλία.

Τα σπασμένα και σκόρπια ευρήματα της σχεδόν 2.000 ετών στρατιωτικής κατασκευής, ήταν κρυμμένα μέσα σ’ ένα κατάφυτο αγρόκτημα, στην παραλιακή κομητεία Pembrokeshire, από τον Δρ. Mark Merrony, έναν ακαδημαϊκό ρωμαϊκής ιστορίας, ο οποίος διδάσκει στο Κολέγιο Wolfson, στην Οξφόρδη.


 «Πρόκειται για ένα θεόρατο οχυρό, και ένα εύρημα εθνικής σημασίας», δήλωσε ο Merrony στη Guardian, σημειώνοντας ότι νιώθει «απόλυτα ενθουσιασμένος» με την ανακάλυψη του εξαιρετικού ευρήματος.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι, το οχυρό κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο.


Ειδικά στο Pembrokeshire, αυτό είναι το δεύτερο οχυρό που έχει ανακαλυφθεί, ενώ το άλλο, ήρθε στο φως μετά από ανασκαφές στην περιοχή Wiston, κοντά στην πόλη Haverfordwest, το 2013.

Παράδειγμα από ερείπια οχυρού. Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου Hardknott, του ρωμαϊκού οχυρού Mediobogdum στην Cumbria της Αγγλίας. Φωτογραφία: jmh-photography/Adobe stock
Παράδειγμα από ερείπια οχυρού. Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου Hardknott, του ρωμαϊκού οχυρού Mediobogdum στην Cumbria της Αγγλίας. Φωτογραφία: jmh-photography/Adobe stock

Ένα σπάνιο οχυρό και ένας δρόμος της ρωμαϊκής εποχής

Εκτός από τα ευρήματα του οχυρού, ο Merrony επαλήθευσε πως, ο παρακείμενος δρόμος του, ήταν επίσης Ρωμαϊκής προέλευσης.

Αυτό, το διαπίστωσε καθώς, ο δρόμος συνδέει το οχυρό στο αγρόκτημα με το δεύτερο, στο Wiston.

Από κοινού, η ύπαρξη των δύο οχυρών, μαρτυρά την ισχυρή στρατιωτική παρουσία των Ρωμαίων στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.

Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται δηλαδή, καθώς επικρατούσε η αντίληψη πως, η κέλτικη φυλή «Δήμηται», η οποία έζησε στην Ουαλία πριν από 2.000 χρόνια, είχε καλές σχέσεις με τους Ρωμαίους και δεν συνιστούσε απειλή.

Ωστόσο, η ύπαρξη του δικτύου οχυρών, φαίνεται ν’ ανατρέπει αυτή την πεποίθηση.

«Πλέον, δεν θεωρώ ότι οι Δήμηται ήταν φιλικοί προς τους Ρωμαίους αλλά ότι, αντίθετα, οι Ρωμαίοι κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή», εξηγεί ο Merrony.

Ένας θησαυρός κρυμμένος σε καθημερινό τοπίο

Ως ντόπιος κάτοικος της περιοχής, ο Δρ. Merrony, διασχίζει συχνά τον δρόμο που περνά απ’ το αγρόκτημα που βρίσκεται το οχυρό.

Ανέκαθεν του έκανε εντύπωση το πόσο ευθύς είναι o δρόμος και, είχε την απορία αν έχει χτισθεί από τους Ρωμαίους, πυροδοτώντας του γενικά την περιέργεια για την τοποθεσία.

Πρόσφατα, αναζητώντας ερείπια του οχυρού, μελέτησε μία δορυφορική απεικόνιση της περιοχής, και σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο παρατήρησε το περίγραμμα από ερείπια τα οποία του θύμισαν το ρωμαϊκό οχυρό.

Τα ευρήματα δεν ήταν ορατά στο επίπεδο του εδάφους, λόγω της βλάστησης, αλλά φαίνονταν ξεκάθαρα από ψηλά.

Λίγο αργότερα, ο Merrony μελέτησε πιο προσεκτικά το αγρόκτημα όπου, παλεύοντας με τους θάμνους, βρήκε κάτι ακόμη πιο αποκαλυπτικό.

«Προεξείχε από το έδαφος ένα τριγωνικό κομμάτι που έμοιαζε με ρωμαϊκό πλακίδιο στέγης», είπε.

«Σκέφθηκα: Λες;».

«Το πήρα στα χέρια μου και εντυπωσιάστηκα. Ήταν ένα αρχέτυπο, ρωμαϊκό πλακίδιο, ένα κανονικό διαμάντι».

«Το γύρισα και, στην πίσω πλευρά ήταν αυλακωμένη μία διαγώνια γραμμή για να ταιριάζει με το πλακίδιο που ήταν από κάτω. Πανέμορφο».

Ρωμαϊκό πλακίδιο στέγης που βρέθηκε στο αγρόκτημα στο Pembrokeshire και μελετήθηκε από τον Merrony. Φωτογραφία: Roman Fort Project
Ρωμαϊκό πλακίδιο στέγης που βρέθηκε στο αγρόκτημα στο Pembrokeshire και μελετήθηκε από τον Merrony. Φωτογραφία: Roman Fort Project

Αφού ολοκλήρωσε τη συνοπτική του μελέτη στο αγρόκτημα, o Merrony πήγε να γνωρίσει τον ιδιοκτήτη του.

Τον ενημέρωσε για την ανακάλυψη του τμήματος της ρωμαϊκής στέγης  και τότε, ο αγρότης του είπε ότι, πλακίδια και πέτρες είναι παντού θαμμένα στο κτήμα (λόγος για τον οποίο το κτήμα τελικά δεν οργώθηκε και, εγκαταλείφθηκε).

«Αυτό σημαίνει ότι, κάτω απ’ το έδαφος, υπάρχει πολύ υλικό», είπε ο Merrony.

«Εδώ έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια, τα πλακίδια έχουν φύγει, τα ξύλα έχουν σαπίσει».

Περισσότερες μελέτες στο επίπεδο του εδάφους, οδήγησαν στην ανακάλυψη περισσότερων θραυσμάτων, καλυμμένων από ίχνη σκουριάς από καρφιά και με χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι, τα θραύσματα είχαν σμιλευτεί και προσαρτηθεί σε άλλα πλακίδια σχιστόλιθου.

«Ταίριαζαν αρμονικά με τα πλακίδια από τα ρωμαϊκό-βρετανικά κτίρια», επιβεβαιώνει ο Merrony.

Ιχνηλατώντας το περίγραμμα του οχυρού, ο Merrony υπολογίζει ότι το οχυρό κάποτε ήταν τόσο μεγάλο ώστε να χωρά μία μονάδα περίπου 500 Ρωμαίων στρατιωτών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, το οχυρό μάλλον χρησίμευε ως βοηθητικό οχυρό, παρά ως το βασικό σημείο άμυνας.

H εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη του Pembrokeshire, δεν είναι η μόνη που έχει κάνει το όνομα του Δρ. Merrory  πρωτοσέλιδο.

Το 2002, ο Merrory ανακάλυψε τα ευρήματα μίας ρωμαϊκής έπαυλης στο Pembrokeshire και από τότε, αναζητά μόνος του, επιπλέον στοιχεία της ρωμαϊκής κατάκτησης της πόλης του.

Έτσι, ανακάλυψε έναν άγνωστο έως τότε ρωμαϊκό δρόμο, παράλληλα προς τους λόφους Preseli στη δυτική Ουαλία, το 2022.

Ωστόσο, η ανακάλυψη του σπάνιου οχυρού, παραμένει με βεβαιότητα, το σημαντικότερο αρχαιολογικό του επίτευγμα έως τώρα.

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες επαύλεις και οχυρά απ’ όσα νομίζουμε», δήλωσε ο Merrony σε συνέντευξή του στο BBC.

«Στη δυτική Ουαλία, δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν αποκαλυφθούν ακόμη τουλάχιστον δύο, τρία, ή περισσότερα οχυρά τα οποία δεν έχουμε ανακαλύψει».

«Η δυτική Ουαλία, είναι παραμελημένη, εν μέρει λόγω έλλειψης πόρων.

Όσο περισσότερο θα ψάχνουν οι αρχαιολόγοι, τόσα περισσότερα θ’ ανακαλύπτουν».

Προς το παρόν, η ακριβής τοποθεσία του οχυρού, δεν έχει δημοσιοποιηθεί απ’ τον Merrony, προκειμένου να μην γίνει στόχος βανδαλισμών, λεηλασίας ή σημείο έλξης για περίεργους.

Για την αναλυτική εκτίμηση της τοποθεσίας, είναι απαραίτητη η γεωφυσική μελέτη, για την οποία πρέπει να μεσολαβήσουν τα τοπικά αρχαιολογικά ταμεία που θα χρηματοδοτήσουν την εκτενή έρευνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου