Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 02, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνεχίζεται κανονικά η πυγμαχία γυναικών παρά τις αντιδράσεις για την Κελίφ – Τι υποστηρίζει η ΔΟΕ για την επιλεξιμότητα φύλου

Η πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 συνεχίζεται κανονικά εν μέσω της διαμάχης που αφορά την Αλγερινή πυγμάχο Ιμανέ Κελίφ.

 Παρά τους προβληματισμούς που έχουν προκύψει για τη συμμετοχή της Ιμανέ Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή νωρίτερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, είχε αποκλειστεί αποτυγχάνοντας σε τεστ επιλεξιμότητας φύλου που προκύπτει από ελέγχους τεστοστερόνης, παραμένει στο Παρίσι και πρόκειται να διαγωνιστεί κανονικά τις επόμενες ημέρες.

Η Κελίφ, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 66 κιλών και είναι διαφυλικό άτομο (ίντερσεξ), κέρδισε εχθές τον πρώτο της αγώνα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα, απέναντι στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι. Η αντίπαλός της αρνήθηκε τη χειραψία και εγκατέλειψε το ρινγκ κλαίγοντας, αφού δέχτηκε μόνο δύο χτυπήματα από την Κελίφ.

«Δεν είμαι τους ανθρώπους που θα πει ότι είναι παράνομο. Μπήκα στο ρινγκ για να αγωνιστώ, αλλά μετά το πρώτο λεπτό, δεν είχα πια όρεξη. Ένιωσα έντονο πόνο στη μύτη μου. Δεν τα παράτησα, αλλά μια γροθιά πόνεσε πάρα πολύ, οπότε είπα αρκετά. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε η Καρίνι μετά τον αγώνα.


Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σχετικά με τη δικαιοσύνη στον γυναικείο αθλητισμό. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Κελίφ δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού. Παρ’ όλα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) της επέτρεψε να αγωνιστεί, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι αθλήτριες των Αγώνων πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής.

Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτες. Η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε την Κελίφ, καταδικάζοντας την «ανήθικη στοχοποίηση» και την «αβάσιμη προπαγάνδα» εναντίον της.

Η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει ότι όλοι οι αθλητές, συμπεριλαμβανομένης της Κελίφ, συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας φύλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμμετοχής στον αθλητισμό «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασαν τη λύπη τους για την προσβολές που απευθύνονται στην Κελίφ και την Ταϊβανέζα πυγμάχο Lin Yu-ting, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 για παρόμοιους λόγους. Και οι δύο αθλήτριες, οι οποίες έχουν ΧΥ χρωμοσώματα (ίντερσεξ), πήραν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κριτήρια της ΔΟΕ.

Την υποστήριξη του στην Κελίφ εξέφρασε και ο Ισμαέλ Μπενασέρ, γεννημένος στη Γαλλία με Αλγερινή καταγωγή και ποδοσφαιριστής της Μίλαν. «Πλήρης στήριξη στην πρωταθλήτριά μας Ιμανέ Κελίφ, η οποία υφίσταται ένα κύμα αδικαιολόγητου μίσους. Η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απλά το αποτέλεσμα του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς του», έγραψε στο Χ.


Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε τον αγώνα της Καρίνι με την Κελίφ, δηλώνοντας: «Προσπαθώ εδώ και χρόνια να εξηγήσω ότι ορισμένες θέσεις, όταν φτάνουν στα άκρα, κινδυνεύουν να έχουν αρνητική επίπτωση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών».

Δημόσιες προσωπικότητες έχουν επίσης τοποθετηθεί σχετικά με τη διαμάχη που έχει προκύψει. «Θα μπορούσε κάποια εικόνα να συνοψίσει καλύτερα το νέο μας κίνημα για τα δικαιώματα των ανδρών;» έγραψε η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο Χ, ενώ μοιράστηκε μια φωτογραφία της Καρίνι που κλαίει και της Κελίφ που προσπαθεί να την παρηγορήσει μετά τη διακοπή του αγώνα. «Το μειδίαμα ενός αρσενικού που ξέρει ότι προστατεύεται από ένα μισογυνιστικό αθλητικό κατεστημένο που απολαμβάνει την αγωνία μιας γυναίκας που μόλις χτύπησε στο κεφάλι και της οποίας τις φιλοδοξίες της ζωής μόλις διέλυσε».


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Λιζ Τρας, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία έγραψε στο Χ: «Πότε θα σταματήσει αυτή η τρέλα; Οι άνδρες δεν μπορούν να γίνουν γυναίκες. Γιατί η βρετανική κυβέρνηση δεν αντιδρά σε αυτό;».


Ο Έλον Μάσκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, εξέφρασε την άποψή του με ένα περιεκτικό retweet μιας ανάρτησης από την πρώην κολυμβήτρια και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών Riley Gaines, η οποία ανέφερε: «Οι άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία αθλήματα». Ο Μασκ σχολίασε γράφοντας «Απολύτως».


Η ΔΟΕ θέτει ένα γενικό πλαίσιο για την επιλεξιμότητα των φύλων, αλλά οι ειδικοί κανόνες καθορίζονται από τις διεθνείς ομοσπονδίες που διέπουν κάθε άθλημα. Για τη πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλήτριες πρέπει να έχουν αναγνωρίσει το φύλο τους ως γυναικείο σε επίσημα έγγραφα όπως το διαβατήριο.

Η συζήτηση σχετικά με την επιλεξιμότητα του φύλου στον αθλητισμό είναι πολύπλοκη και αντανακλά ευρύτερες κοινωνικές συζητήσεις σχετικά με την ταυτότητα φύλου και την τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις. Περιπτώσεις όπως αυτή της ίντερσεξ Κάστερ Σεμένια, η οποία αντιμετώπισε περιορισμούς λόγω των εκ φύσεως υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης της -είχε πει ότι γεννήθηκε με κόλπο και εσωτερικούς όρχεις, αλλά ότι δεν έχει μήτρα και έμμηνο ρύση-, αναδεικνύουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τη θέσπιση δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κριτηρίων.

Παρά τις αντιπαραθέσεις, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι όλες οι συμμετέχουσες στην πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι πληρούν όλα τα κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι το αγώνισμα της πυγμαχίας γυναικών θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου