Τη Μεσόγειο και ειδικότερα τις ελληνικές θάλασσες προτιμούν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι καρχαρίες, με πλήθος κόσμου να τους έχει δει να κολυμπούν, ακόμη και στα ρηχά. Αυτό όμως που πιθανόν να γνωρίζουν ελάχιστοι είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 36 είδη καρχαριών.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, Διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ «οι καρχαρίες ζουν μόνιμα στα ελληνικά νερά, όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε καρχαρίες, κοντά στις ακτές όπου αναπαράγονται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη ασφάλεια»
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «τα περιστατικά παρατήρησης καρχαριών μπορεί να φαίνονται αυξημένα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας ανθρώπων στις παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Αμέσως μετά είπε πως «περισσότεροι από 30 με 35 εκατομμύρια πολίτες και τουρίστες επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να δουν καρχαρίες».
Επίσης ο κ. Τσιμπίδης τόνισε: «Παρόλο που οι καρχαρίες μπορεί να φαίνονται επικίνδυνοι, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους τροφής. Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ελληνικές θάλασσες». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καρχαρίες κινδυνεύουν περισσότερο από τον άνθρωπο, λόγω της αλιείας και της ρύπανσης των θαλασσών.
Συνολικά, οι θάνατοι στη θάλασσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως κολύμβηση και θαλάσσια σπορ, ανέρχονται σε πάνω από 350 ετησίως στην Ελλάδα υπογράμμισε ο κ. Τσιμπίδης «ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος από επίθεση καρχαρία. Αυτό δείχνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ελάχιστος».
Οι ψαροντουφεκάδες «μαγνητίζουν» τους καρχαρίες
Για τους ψαροντουφεκάδες, υπογράμμισε ο κ. Τσιμπίδης «οι οποίοι μπορεί να βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των οσμών από τα θηράματά τους, η συμβουλή είναι να εγκαταλείψουν τα ψάρια τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή αν δουν καρχαρία. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς ο πανικός μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση».
Τελικά, είναι σημαντικό είπε ο κ. Τσιμπίδης «να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον των καρχαριών και να θυμόμαστε ότι είμαστε απλοί επισκέπτες στη θάλασσα. Η σωστή ενημέρωση και η γνώση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον πανικό και να απολαύσουμε με ασφάλεια τις θάλασσες μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου