Οι αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακά μεγάλο αρχαίο λατομείο με έκταση 3.500 τ.μ. το οποίο συνδέεται με τα παλάτια του Ηρώδη και τους δρόμους της Ιερουσαλήμ.
Η δομή και χαρακτηριστικά των λίθων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, παραπέμπουν σε έργα – ορόσημα της χρυσής εποχής της Ιερουσαλήμ, οδηγώντας τους ειδικούς σε υποθέσεις ότι αυτό που ανακάλυψαν, είναι το λατομείο από όπου εξάχθηκαν οι λίθοι για τα σημαντικότερα έργα της εποχής του Ηρώδη του Μέγα και των διαδόχων του. Οι εικασίες των ειδικών ενισχύονται και από την αποκάλυψη κάποιων εντυπωσιακών εργαλείων στο σημείο των ανασκαφών.
Πρόσφατα, στη βιομηχανική περιοχή Har Hotzvim ( «όρος λιθοτόμος»), στην Ιερουσαλήμ, ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα λατομεία, το οποίο χρονολογείται στα τέλη της Περιόδου του Δεύτερου Ναού (516 π.Χ.-70 π.Χ.).
Τις ανασκαφές έχει αναλάβει η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων και η χρηματοδότηση έχει προέλθει από την εταιρεία Vitanya.
Η περιοχή των ανασκαφών, έχει έκταση περίπου 3.500 τ.μ., και ανήκει σε μία μεγαλύτερη έκταση λατομείων, όπου έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία τα οποία, σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο Χαλάχα (Halacha), δεν είχαν μιανθεί και χρησιμοποιούνταν από τους Εβραίους.
Κατά τις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες κατασκευαστικούς λίθους, διαφόρων μεγεθών, καθώς και κανάλια κοπής και διαχωρισμού, τα οποία μαρτυρούν τον όγκο των πέτρινων τούβλων που εξάγονταν από το λατομείο.
Κάθε λίθινο τμήμα, ζύγιζε περίπου 2.5 τόνους
Οι περισσότερες πέτρες που προορίζονταν για κατασκευές και έβγαιναν από το λατομείο ήταν πελώριοι λίθοι, μήκους σχεδόν 2.5 μέτρων και 1.2 μέτρων πλάτους, ενώ είχαν πάχος περίπου 40 εκατοστά, εξηγούν ο Mikhail Tzernin και η Lera Shilov, εκπροσωπώντας την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.
Κάθε λίθινο τμήμα, ζύγιζε περίπου 2.5 τόνους. Το εντυπωσιακό μέγεθος των λίθων που εξάγονταν από το λατομείο, ίσως να υποδηλώνει πως, οι λίθοι προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο από τα πολλά δημόσια κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, στα τέλη της Περιόδου του Δεύτερου Ναού, υπό τη βασιλεία του Ηρώδη του Μέγα (ο οποίος κυβέρνησε από το 37 π.Χ. έως το 4 π.Χ.)
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα κατασκευαστικά έργα του Ηρώδη του Μέγα στην Ιερουσαλήμ, περιλάμβαναν, πρώτα από όλα, την επέκταση του Όρους του Ναού (Χαράμ αλ Σαρίφ) και του ίδιου του Ναού.
Επίσης, κατά τη βασιλεία του, ανεγέρθηκε ένα σύνολο από τα πιο εντυπωσιακά δημόσια κτίρια ολόκληρης της πόλης, για την οικοδόμηση των οποίων, απαιτούνταν ένας τεράστιος όγκος καλής ποιότητας κατασκευαστικών λίθων.
Τα μνημειώδη κατασκευαστικά έργα συνεχίστηκαν στην Ιερουσαλήμ, ακόμη και κατά τις περιόδους της βασιλείας των διαδόχων του Ηρώδη: Το σημαντικότερο όλων, ήταν η ανέγερση του «τρίτου τείχους» της πόλης, από τον εγγονό του Ηρώδη, τον Βασιλιά Αγρίππα Α’ (ο οποίος κυβέρνησε από το 37 μ.Χ. έως το 44 μ.Χ.).
Κάποιοι λίθοι χρησιμοποιήθηκαν για το οδόστρωμα στην Ιερουσαλήμ
«Με μεγάλο βαθμό επιφύλαξης, μπορεί να διατυπωθεί η υπόθεση ότι, τουλάχιστον κάποιοι απ’ τους λίθους κατασκευής, είχαν εξαχθεί από το λατομείο αυτό και προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως πλάκες οδόστρωσης της πόλης της Ιερουσαλήμ της συγκεκριμένης περιόδου», σημειώνουν οι Tzernin και Shilov.
Σε άλλη ανασκαφή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, η οποία διεξήχθη πρόσφατα στην πόλη του Δαβίδ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν λιθόστρωτο δρόμο (τον βαθμιδωτό «δρόμο του προσκυνητή»), ο οποίος χρονολογείται επίσης στα τέλη της περιόδου του Δεύτερου Ναού.
Προς έκπληξη πολλών, οι λίθοι έχουν πανομοιότυπο μέγεθος, πυκνότητα και γεωλογική σύνθεση με τις πέτρινες πλάκες που εξάγονται αυτή την περίοδο από το λατομείο Har Hotzvim. Σε μία γωνία του λατομείου, έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άθικτο λίθινο εργαλείο.
Το εργαλείο, κρυμμένο για 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Alex Petchorov. «Πρόκειται για ένα εργαλείο καθαρισμού της πέτρας, όπως αυτά που χρησιμοποιούσε η εβραϊκή κοινότητα, την περίοδο του Δεύτερου Ναού», εξηγεί η Lera Shilov. «Πιθανώς να είχε κατασκευαστεί στο λατομείο, ή μπορεί να έφτασε εδώ ειδικά για χρήση από τους λιθοτόμους της περιοχής».
H πρόσφατη ανασκαφή, αποκαλύπτει μία πλευρά της ιστορίας της χρυσής περιόδου της Ιερουσαλήμ, λίγο πριν την καταστροφή της από τους Ρωμαίους, το 70 μ.Χ.
Συναρπαστική ανακάλυψη για την εβραϊκή κοινότητα
Σύμφωνα με τον Δρ. Amit Reem, αρχαιολόγο στην Ιερουσαλήμ, από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων: «Εργαζόμαστε άοκνα, μαζί με την εργολαβική εταιρεία για να παρουσιάσουμε το λατομείο και να το εντάξουμε στο υπό σχεδιασμό εμπορικό σύμπλεγμα της περιοχής. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το εντυπωσιακό έργο εξαγωγής της πέτρας για την ανέγερση ιστορικών κτιρίων της Ιερουσαλήμ, της περιόδου του Δεύτερου Ναού».
Σύμφωνα με τον Eli Eskozido, διευθυντή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, η αποκάλυψη του τεράστιου αυτού λατομείου, ακριβώς πριν από την μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού, την ενάτη Tish B’ Av (στην μνήμη ενός συνόλου καταστροφών, με κύρια την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα από τη Νεό-Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία και του Δεύτερου Ναού, απ’ την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στην Ιερουσαλήμ), είναι συμβολική και συγκινητική.
Τα μοναδικά λίθινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν, θα μπουν στην έκθεση του συμπλέγματος του Εθνικού και Αρχαιολογικού Μουσείου Jay & Jeanie Schottenstein, στην Ιερουσαλήμ, το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, φέτος το καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου