Οι μελέτες σ’ ένα πλοίο βυθισμένο στην αρχαία Λυκία,
ξεκίνησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019 μετά από άδεια του τουρκικού Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, υπό την προεδρία της Διεύθυνσης του Μουσείου της Αττάλειας.Ένα πλοίο της Εποχής του Χαλκού με προορισμό την Κρήτη
Οι ανασκαφές στο βυθισμένο πλοίο γίνονται με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αρχαιολογίας Δρ. Hakan Öniz, από το πανεπιστήμιο Akdeniz. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το βυθισμένο πλοίο περιείχε χάλκινες ράβδους, οι οποίες μέχρι πρότινος, θεωρούταν ότι προήλθαν από την οροσειρά Τρόοδο στην Κύπρο, οι οποίες βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών, σε βάθος 50 μέτρων στη θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Kumluca της Αττάλειας.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το πλοίο είχε προορισμό την Κρήτη, όταν βυθίστηκε. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, κοινοποίησε φωτογραφίες από το ναυάγιο και το στιλέτο που βρέθηκε, στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας:
«Ένα μυστικό 3.600 χρόνων ήρθε στο φως από τα βάθη της Μεσογείου. Ένα μπρούτζινο στιλέτο στερεωμένο με ασημένια καρφιά, το οποία κατασκευάστηκε κατά τον Μινωικό πολιτισμό, ανακαλύφθηκε στη διάρκεια υποθαλάσσιων ανασκαφών ανοιχτά της Kumluca στην Αττάλεια. Ίσως το ναυάγιο να είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην Τουρκία αλλά και γενικότερα στον κόσμο της υποθαλάσσιας αρχαιολογίας», σημείωσε.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν την επόμενη πενταετία
Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο πανεπιστήμιο Akdeniz και τη διεύθυνση ανασκαφών και έρευνας για την ενδελεχή μελέτη που αποκάλυψε το αρχαίο τεχνούργημα.
Οι αρχαιολογικές μελέτες του 2019, που διεξήχθησαν στο ναυάγιο της Εποχής του Χαλκού στην Kumluca της Αττάλειας, εστίασαν στην επιτόπια καταγραφή των ευρημάτων, όπου συλλέχθηκε μικρός αριθμός δειγμάτων από ανασκαφές ύστερα από άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας για την απόκτηση περισσότερων στοιχείων σχετικά με το ναυάγιο. Για τις μελέτες, αξιοποιήθηκε σύγχρονη τεχνολογία και μέθοδοι, με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λάθους. Οι εργασίες σ’ αυτό το τόσο σημαντικό ναυάγιο, θα συνεχιστούν την επόμενη πενταετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου