Η αρχαία Νύσα είναι μία σημαντική πόλη, η οποία ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στο σημερινό Sultanhisar, στην περιφέρεια του Αϊδινίου στη δυτική Τουρκία. Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας πραγματοποιούν ανασκαφές στην πόλη και, μέχρι στιγμής έχουν φέρει στο φως 47 τάφους του 11ου αιώνα, τα ευρήματα των οποίων μαρτυρούν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή της κοινωνίας κατά την τελευταία της περίοδο.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων είναι στραμμένο στην μελέτη του δρόμου της Νύσας, ο οποίος συνέδεε την πόλη με άλλες σημαντικές πόλεις προς τον νότο της Μικράς Ασίας.
Στην αρχαιότητα, η Νύσα ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Καρίας και γνωστή για το εκπαιδευτικό της σύστημα. Στη Νύσα φοίτησε ένας από τους σημαντικότερους γεωγράφους της αρχαιότητας, ο Στράβων (63 π.Χ. – 23 π.Χ.), γεγονός που μαρτυρούν τα ευρήματα του γυμνασίου και της βιβλιοθήκης της πόλης. Ο Στραβών ήταν επίσης φιλόσοφος και ιστορικός.
Χτισμένη στην κοιλάδα βόρεια του ποταμού Μαιάνδρου, η θέση της Νύσας ήταν κομβική, τόσο εμπορικά όσο και στρατιωτικά. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πόλη γνώρισε σημαντική άνθιση.
Στην αρχαία πόλη Νύσα, οι ανασκαφές συνεχίζονται υπό τον καθηγητή Δρ. Serdar Hakan Öztaner, του Tμήματος Γλωσσών, Ιστορίας και Γεωγραφίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας.
H μελέτη του οδικού δικτύου στο επίκεντρο των αρχαιολόγων
Ο Δρ. Serdar Hakan Öztaner, εξήγησε ότι, η ομάδα του μελετά τον δρόμο της πόλης, σχεδιασμένο σε μορφή πλέγματος και το οδικό της σύστημα, ενώ είναι ενθουσιασμένοι που κατάφεραν να φτάσουν σε έναν δρόμο που συνδέεται με τον κύριο δρόμο του εμπορίου προς την Έφεσο, την Μαγνησία και τις Τράλλεις (η ονομασία του Αϊδινίου κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους).
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Öztaner δήλωσε: «Ανακαλύψαμε τον κύριο δρόμο βόρεια και νότια της πόλης, ο οποίος συνδέει τον κύριο εμπορικό δρόμο από την Έφεσο στην Μαγνησία και τις Τράλλεις».
Οι 47 τύμβοι του 11ου αιώνα δίνουν πληροφορίες για την αρχαία Νύσα
«Ο δρόμος χρησιμοποιούταν μέχρι και τον 7ο αιώνα. Ανακαλύψαμε 47 τύμβους στο ψηλότερο πρόσχωμα του δρόμου το οποίο, μετά τους σεισμούς κατέρρευσε και θάφτηκε».
Ο Δρ. Öztaner εξήγησε πως οι τύμβοι χτίστηκαν τον 11ο αιώνα: «Στην ευθεία του δρόμου βρήκαμε 47 τύμβους της ύστερης αρχαιότητας. Καθώς ανάμεσα στους τύμβους υπάρχουν πολλοί τάφοι νηπίων και παιδιών, συνάγεται ότι τον 11ο αιώνα στην πόλη έπεσε επιδημία και η ζωή έγινε δύσκολη».
«Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να καταλάβουμε αν πράγματι υπήρξε κάποια επιδημία. Κατά την τελευταία περίοδό της, η πόλη ήταν φτωχότερη και οι οικισμοί της πιο ακανόνιστοι, ενώ και το κέντρο της, λόγω της χρήσης του ως νεκροταφείο, παρουσιάζει πλέον εικόνα εγκατάλειψης», είπε ο καθηγητής.
Και συνέχισε: «Ανοίγοντας τον τάφο, βρήκαμε το κομμάτι ενός υφαντού, πιθανώς λινό, κολλημένο σε ένα νόμισμα, και, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, στον τάφο ήταν θαμμένη μία γυναίκα 40 ετών και υφάντρα: τα δόντια της ήταν σπασμένα από τις κλωστές που έκοβε με το στόμα».
«Ενθουσιαστήκαμε με την ανακάλυψη αυτή. Σημαντικό είναι επίσης, το γεγονός ότι, το υφαντό διατηρήθηκε με το διαβρωμένο νόμισμα. Καταλάβαμε ότι οι τύμβοι κατασκευάστηκαν τον 11ο αιώνα από την ημερομηνία του νομίσματος», σημείωσε ο Δρ. Öztaner.
Σχετικά με τη σημασία του δρόμου, ο Δρ. Öztaner σημειώνει πως: «Ο δρόμος ήταν σημαντικός επειδή συνέδεε τη Νύσα με τον κύριο δρόμο που περνά μέσα από τον νότο. Αν λοιπόν, κάποιος ταξίδευε από την Έφεσο, διερχόταν από τον δρόμο αυτό. Όλα αυτά, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 7ου αιώνα».
Ο Δρ. Öztaner συμπλήρωσε πως, το μήκος του δρόμου, ηλικίας 2.000 ετών, υπερβαίνει το ένα χιλιόμετρο και ότι τη συγκεκριμένη περίοδο, οι αρχαιολόγοι έχουν εστιάσει σε ένα τμήμα 100 μέτρων του δρόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου