Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 11, 2024

"ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ή όχι παραιτήσεις;" ΤΑ 4 ΕΜΠΟΔΙΑ για να πάρει τη βουλευτική έδρα ο Κασσελάκης..

 

Στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι επικεντρωμένο το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από βουλευτή Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και προεξοφλημένη από μήνες, εντούτοις τάραξε την αυγουστιάτικη γαλήνη στελεχών και μελών του κόμματος.
Επικαλούμενος τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις στις ΗΠΑ ως Καθηγητής του Harvard, ο κ. Ηλιόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, καλώντας, ωστόσο, τους συνυποψήφιούς του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ανοίξουν το δρόμο για την πλήρωση της κενής θέσης από τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Ηλιόπουλος, «ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη» αποστροφή η οποία, όμως, απευθύνεται μετωπικά στους επιλαχόντες για τη θέση. Και αυτό, γιατί η θέση του κυρίου Ηλιόπουλου στη Βουλή μπορεί να καταληφθεί από τον κύριο Κασσελάκη, μόνο αν παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες, δηλαδή οι:
- Πόπη Τσαπανίδου
- Μιχάλης Καλογήρου
- Τζένη Λειβαδάρου
- Ζωρζέτα Λάλη
Με δεδομένο ότι η Πόπη Τσαπανίδου διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου επί Τσίπρα και ο Μιχάλης Καλογήρου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα και αμφότεροι στενοί συνεργάτες του, ποικίλα σενάρια έχουν δει το φως τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το χρόνο παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου μεταξύ στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σιγή ιχθύος από την Τσαπανίδου
Το βέβαιο, πάντως, είναι πως καταλύτης στο εσωκομματικό σκηνικό θα αποδειχθεί η απόφαση της πρώτης επιλαχούσας, όπως επιβεβαίωσαν και κύκλοι της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή της γνωστής δημοσιογράφου, Πόπης Τσαπανίδου, καθώς αυτή θα κληθεί πρώτη να τοποθετηθεί αναφορικά με το εάν αποδέχεται ή όχι τη θέση, στις 28 Αυγούστου.
Σε περίπτωση που η κυρία Τσαπανίδου αποδεχθεί τη θέση και ορκιστεί βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, τότε ο κ. Κασσελάκης χάνει κάθε πιθανότητα να εισέλθει στη Βουλή και ολοκληρώνεται στις 28 Αυγούστου, δηλαδή με το άνοιγμα του Κοινοβουλίου και την ορκωμοσία της η όλη διαδικασία.


Σε περίπτωση, όμως που τόσο η κυρία Τσαπανίδου όσο και οι υπόλοιποι επιλαχόντες μέχρι την όγδοη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραιτηθούν του δικαιώματός τους να πληρώσουν τη θέση του κ. Ηλιόπουλου, τότε τη λύση αναμένεται να δώσει η Ζωρζέτα Λάλη, πρώην ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυρία Λάλη δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματός της να ορκιστεί βουλευτής, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να πάρει θέση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Απεναντίας, τον περασμένο χειμώνα, όταν ανέκυψε εκ νέου θέμα τυχόν παραίτησης τότε του κ. Ηλιόπουλου, σε τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, η κυρία Λάλη του είχε διαμηνύσει ότι θα ορκιστεί βουλευτής, αν παραιτηθούν όλοι οι προηγούμενοι επιλαχόντες. Κατά πληροφορίες, στην ίδια θέση εμμένει και τώρα, ενώ βρίσκεται κοντά στα στελέχη της Νέας Αριστεράς, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.



Λίνα Παπαδοπούλου: «Η έδρα του Ηλιόπουλου είναι για την εκπροσώπηση των αποδήμων, ανήκει στον Κασσελακη»
Πάντως η Συνταγματολόγος Λίνα Παπαδοπούλου, σε ανάρτησή της, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου πρέπει να πάει στον Στέφανο Κασσελάκη.
Η καθηγήτρια του ΑΠΘ σε μία ανάρτησή της, απαντά στο ερώτημα του αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει βουλευτής και εξηγεί το γιατί πρέπει να συμβεί αυτό.

Η Παπαδοπούλου, επικαλείται μάλιστα την ψήφο αποδήμων, αναφέροντας πως «δεν μπορεί να νοηθεί ψήφος χωρίς αντιπροσώπευση» και ο Κασσελάκης αποτελεί εκπρόσωπο της ομογένειας. Γι’ αυτό και σημειώνει πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει παραίτηση άλλων «ενδιάμεσων», αλλά απευθείας αντικατάσταση έδρας.
«Πράγματι, την έδρα του Ηλιόπουλου πρέπει κανονικά να την πάρει ο Κασσελάκης, χωρίς να χρειάζεται παραίτηση των ενδιάμεσων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Αλλιώς, θα είχαμε καταστρατήγηση της βούλησης του νομοθέτη, που εισήγαγε πρόσφατα -με πολλά ταρατατζούμ και μετά από πολλά χρόνια και πολλές συζητήσεις- την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων. Δεν μπορεί, όμως, να νοηθεί ψήφος (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα) χωρίς (περιγραφική, δηλαδή γεωγραφική εν προκειμένω) αντιπροσώπευση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην σελίδα της στο Facebook.
«O αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15, προκειμένου ακριβώς να εκπροσωπηθούν, μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, χωρίς σταυρό και “κατ’ αποκοπήν”, θα λέγαμε, οι εκτός του ελληνικού εδάφους διαμένοντες Έλληνες και Ελληνίδες. Δεν μπορεί, λοιπόν, η παραίτηση ενός απόδημου Έλληνα να οδηγήσει σε αποστέρηση αυτής της εκπροσώπησης. Είναι σαν να υπάρχει, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, και μάλιστα εν προκειμένω του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σιωπηρή ποσόστωση υπέρ των αποδήμων. Ειδάλλως, θα μπορούσαν τα κόμματα να μην τοποθετούν κανέναν απόδημο ή να τους βάζουν να παραιτηθούν, αυξάνοντας απλώς τους εν Ελλάδι μη εκλεγμένους με σταυρό» σημειώνει η συνταγματολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου