Ανείπωτη είναι η θλίψη για την οικογένεια της 8χρονης που πνίγηκε σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το κορίτσι πέθανε από πνιγμό. Η αστυνομία συνέλαβε τον 34χρονο υπεύθυνο της κατασκήνωσης και την 19χρονη ομαδάρχισσα, ωστόσο στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι. Και οι δύο είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα αναμένεται να δώσει η πραγματογνωμοσύνη που διέταξε ο εισαγγελέας στην πισίνα της κατασκήνωσης, στον χώρο δηλαδή όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.
Τα τρία βασικά ερωτήματα
Σύμφωνα με το star.gr, από την πραγματογνωμοσύνη αναφορικά με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης στη μοιραία πισίνα, θα προκύψουν τα εξής:
.Πρώτον, αν η πισίνα βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο, ασφαλή για τα παιδιά και αν είναι περιφραγμένη κατάλληλα, με σταθερή περίφραξη, ύψους 1,20 μ., όπως προβλέπει η νομοθεσία και, δεύτερον, αν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο, καθώς με βάση τον νόμο απαιτείται η παρουσία του για να εξασφαλίζεται η χρήση της από τα παιδιά, αλλά και αν υπάρχει κάποιος που επιτηρεί συνεχώς την πισίνα, ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται εκεί παιδιά.
Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο ερώτημα, ίσως το πιο σημαντικό, αναφορικά με το πώς συνέβη το μοιραίο: Πώς είναι δυνατόν να ξεφεύγει έτσι εύκολα ένα παιδί από την επιτήρηση, να πηγαίνει στην πισίνα και να μην το καταλαβαίνει κανείς;
Τι είπε στην κατάθεσή της η ομαδάρχισσα
Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδαν τα όσα ισχυρίστηκε η 19χρονη ομαδάρχης στην κατάθεσή της.«Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά, περίπου στις 13:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου», φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με το STAR.
Σημειώνεται ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης (13/8), όταν το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στην πισίνα, την ώρα που αυτή δεν λειτουργούσε. Το αρχηγείο και ομάδα στελεχών άρχισε να αναζητά το παιδί στους χώρους της κατασκήνωσης. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς τις αισθήσεις του. Το ανήλικο κορίτσι μεταφέρθηκε χωρίς της αισθήσεις του αρχικά στο κέντρο υγείας Κασσάνδρας και στη συνέχεια στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του που, κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οφείλεται σε πνιγμό.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη 19χρονη ομαδάρχισσα, υπεύθυνη στο σπιτάκι κατασκήνωσης όπου διέμενε το οκτάχρονο κορίτσι, καθώς και τον 34χρονο επικεφαλής της κατασκήνωσης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητείται ο υπεύθυνος κατά το νόμο της κατασκήνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 72χρονο, κάτοικο Αθηνών.
Σφραγίστηκαν οι δύο πισίνες
Την Τετάρτη, η δημοτική επιτροπή του Δήμου Κασσάνδρας, αποφάσισε να σφραγίσει τις δύο πισίνες της κατασκήνωσης, και να προχωρήσει στην προσωρινή ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους, καθώς δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές και έχουν τροποποιηθεί «ουσιωδώς οι όροι και προϋποθέσεις των Άδειων Λειτουργίας των Κολυμβητικών Δεξαμενών».
Συγκεκριμένα, σήμερα, μετά τον τραγικό θάνατο της 8χρονης, η δημοτική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα και αποφάσισε να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο το 2022. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε αναφορά στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. στην κατασκήνωση, στο πλαίσιο του οποίο διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.
«…Ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται από το (γ) σχετικό (σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για την λειτουργία της προσωπικού (ναυαγοσώστες ) , καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών στην κολυμβητική δεξαμενή», αναφέρεται στα πρακτικά της επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα της κατασκήνωσης, από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν και σημάνσεις για τα βάθη.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.
«Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΑΤ Κασσανδρείας και λόγω ότι τροποποιούνται ουσιωδώς οι όροι και προϋποθέσεις των Άδειων Λειτουργίας των Κολυμβητικών Δεξαμενών, παρακαλούμε όπως προβείτε στην προσωρινή ανάκληση αδειών λειτουργίας και σφράγιση των Κολυμβητικών Δεξαμενών» αναφέρεται στα πρακτικά της δημοτικής επιτροπής.
Δείτε απόσπασμα από τα πρακτικά της επιτροπής
Εξηγήσεις ζητά η οικογένεια του παιδιού
Την ίδια ώρα, εξηγήσεις για τον θάνατο της κόρης του ζητάει ο πατέρας της 8χρονης. «Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη, δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα», δηλώνει.
«Πώς να το διαχειριστείς αυτό που έγινε», λέει, μιλώντας στον Alpha, ο παππούς του αδικοχαμένου παιδιού, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με την 19χρονη ομαδάρχη μετά το περιστατικό: «Έκλαιγε όταν μου τα έλεγε, ακατάληπτα… Μου είπε ότι τι παιδί το πήγαν στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, όπου και διασωληνώθηκε και οι γιατροί κάναν τα αδύνατα δυνατά οι άνθρωποι, πριν καταλήξει το παιδί», δήλωσε.
«Ήταν πολύ χαρούμενη όταν έφευγε»
Ιδιαίτερα χαρούμενο ήταν το μικρό κορίτσι όταν έφευγε για να πάει στην κατασκήνωση, καθώς θα έβλεπε ξανά τους φίλους της, λένε συγγενείς της οικογένειας. Από την πλευρά τους, γείτονες που γνώριζαν καλά την οικογένειά της, δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έγινε: «Ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου… Τι να πω», δηλώνει ο πατέρας μια συμμαθήτριας της 8χρονης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου