Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 02, 2024

Γιατί η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στις ΗΠ

 

Μαι απόφαση που άλλαξε τον κόσμο

Η Αμερική αγόρασε την Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867, μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο William Seward, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

H ρωσική κληρονομιά διατηρείται ακόμα στην Αλάσκα, στα επώνυμα εκείνων που ζουν κατά μήκος του Yukon, ονόματα όπως Demoski και Kozevniko και Shaishniko, και στους θόλους των ορθόδοξων εκκλησιών στα χωριά κάτω από το ποτάμι. Η αγορά των ΗΠΑ χλευάστηκε πολύ εκείνη την εποχή: ο Τύπος την ονόμασε «η ανοησία του Seward» και η νέα απόκτηση ως Walrussia.

Οι Ρώσοι είχαν εξαντλήσει το εμπόριο γούνας αφού εξαφάνισαν τις περισσότερες από τις θαλάσσιες ενυδρίδες και στη συνέχεια είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για την Αλάσκα, πιστεύοντας ότι έπρεπε να έχει λίγους άλλους φυσικούς πόρους. Δεν ήταν σίγουροι με το τι να κάνουν με τα νέα τους εκατομμύρια στρέμματα, ενώ οι ΗΠΑ την κυβερνούσαν ως μια απομακρυσμένη περιοχή, με όλη την ανομία που συνεπαγόταν. Έγινε πολιτεία το 1959, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κεφαλαιοποιούν τη στρατηγική στρατιωτική σημασία της Αλάσκας έναντι της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. Αλλά ήταν το 1967 που η ανοησία του Seward μετατράπηκε σε επιτυχία: Το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε στη Βόρεια Πλαγιά αποδείχθηκε πως ήταν η μεγαλύτερη πηγή που βρέθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιος μπορεί να πει ποια θα ήταν η κατάσταση αν οι Ρώσοι κατείχαν την Αλάσκα σήμερα; Η Ρωσία θα μοιραζόταν χερσαία σύνορα με τον Καναδά. Οι Ρώσοι θα είχαν ωφεληθεί πάρα πολύ από τα 16 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που έχουν εξορυχθεί μέχρι στιγμής από τον κόλπο Prudhoe. Οι ΗΠΑ δεν θα είχαν καμία αξίωση στην Αρκτική, ένα μέρος που θα έχει τεράστια πολιτική και οικονομική σημασία καθώς ο πάγος λιώνει κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να έμοιαζε πολύ διαφορετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου