Αυγούστου 18, 2024
Η ανατριχιαστική ανακάλυψη επιστημόνων στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας
Οι αλμυρές υποθαλάσσιες λίμνες -μόλις 1,25 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου- αποτελούν ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη και πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Μια σπάνια «λίμνη θανάτου» ανακαλύφθηκε στον πυθμένα της Ερυθράς Θάλασσας και μπορεί να προσφέρει στοιχεία για τη ζωή σε άλλους πλανήτες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι συνάντησαν τις λίμνες άλμης, οι οποίες βρίσκονται περισσότερο από ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ έκαναν εξερεύνηση στον Κόλπο της Άκαμπα.
«Κάθε ζώο που περιπλανιέται μέσα στην άλμη ακινητοποιείται ή σκοτώνεται αμέσως»
Οι αλμυρές υποθαλάσσιες λίμνες αποτελούν ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη και πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Ευεργετικές ιδιότητες
Μπορεί επίσης να περιέχουν εν δυνάμει ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, λένε οι επιστήμονες, με βάση βιοδραστικά μόρια που έχουν απομονωθεί προηγουμένως από μικρόβια της λίμνης άλμης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες, οι λίμνες δεν περιέχουν οξυγόνο γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες.
Ο ερευνητής Sam Purkis δήλωσε στο Live Science: «Κάθε ζώο που περιπλανιέται μέσα στην άλμη ακινητοποιείται ή σκοτώνεται αμέσως».
Οι θηρευτές παραμονεύουν κοντά για να «τραφούν από τα άτυχα» πλάσματα που κολυμπούν μέσα, πρόσθεσε.
Οι λίμνες θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν μυστικά για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια.
«Μέχρι να κατανοήσουμε τα όρια της ζωής στη Γη, θα είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε αν οι εξωγήινοι πλανήτες μπορούν να φιλοξενήσουν έμβια όντα. Η ανακάλυψή μας μιας πλούσιας κοινότητας μικροβίων που επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση των ορίων της ζωής στη Γη και μπορεί να εφαρμοστεί στην αναζήτηση ζωής αλλού στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό», εξήγησε ο Purkis.
Οι λίμνες άλμης βρίσκονται σε έναν βόρειο θύλακα της Ερυθράς Θάλασσας, μόλις 1,25 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου