Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 19, 2024

Μάθε από πού βγήκε η φράση «Φτου κι απ’ την αρχή»

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού

μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.


Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.

 Πέρα από απλές φράσεις, οι παροιμίες μας καθοδηγούν στις επιλογές της ζωής μας, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και μαθαίνοντάς μας πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, πώς να λύνουμε προβλήματα και πώς να χτίζουμε υγιείς σχέσεις.

Επιπλέον, οι παροιμίες αποτελούν πηγή ψυχαγωγίας και χαράς. Η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.


Μάθε από πού βγήκε η φράση «Φτου κι απ’ την αρχή»

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Φτου κι απ’ την αρχή». Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού προέρχεται η φράση.


Στη βυζαντινή εποχή και αργότερα ως τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα, οι μαθητές έγραφαν με κοντύλι, με μια γραφικά φτιαγμένη από σχιστόλιθο πάνω σε μια μικρή πλάκα στο μέγεθος του σύγχρονου τετραδίου.

Όταν, λοιπόν, οι μαθητές έγραφαν την καλλιγραφία τους πάνω στην πλάκα, την έδιναν στο δάσκαλο για να την ελέγξει. Μετά τη διόρθωση, ο δάσκαλος ζητούσε από τους μαθητές να την ξαναγράψουν για εξάσκηση. Επειδή πολλές φορές, όμως, οι μαθητές δεν είχαν σφουγγάρι, έσβησαν την πλάκα με τα δάχτυλα, αφού προηγουμένως τα έφτυναν.


Από τότε επικράτησε η φράση: «Φτου κι απ’ την αρχή».


Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου