Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 21, 2024

«Χορός» εκατομμυρίων δολαρίων στις αδελφότητες των πανεπιστημίων των ΗΠΑ – Χλιδή και πολυτέλεια χωρίς όριο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


Πολυτέλεια, χλιδή και σούπερ λουξ χώροι είναι χαρακτηριστικά που θε περίμενε να βρει κανείς σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Όπως αποδεικνύεται, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν λείπουν και από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι «αδελφότητες» του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων που προσελκύουν μέλη, αποτελώντας ουσιαστικά ένας είδος κοινωνικών λέσχεων, που χωρίζονται σε ανδρικές και γυναικείες. Οι δραστηριότητές τους είναι πολλές με παρουσία σε διάφορους τομείς, αλλά και συμβολή στις τοπικές κοινότητες. Παράλληλα, ξέφρενα πάρτι και άλλες στιγμές έντονης διασκέδασης είναι στο… καθημερινό μενού των αδελφοτήτων.

 Με ονομασίες από την Αρχαία Ελλάδα

Χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλες έχουν ως σύμβολο αρχικά γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο, καθώς κάθε αδελφότητα χρησιμοποιεί μια αρχαιοελληνική φράση για να εκφράσει τα πιστεύω της και τους στόχους που θα πρέπει να θέτουν οι φοιτητές – μέλη της, η οποία είναι μυστική και τη γνωρίζουν μόνο εκείνοι. Την αρχή είχε κάνει η «ΦΒΚ» στο πανεπιστήμιο Willliam and Mary, η οποία ιδρύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1776.

«Χορός» εκατομμυρίων

17 εκατομμύρια δολάρια έχει κοστίσει η… στέγη της της αδελφότητας «ΔΖ» στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό του να αφήνουν τον επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό. Το εξωτερικό του σπιτιού, θυμίζει κάτι από αποικιακά αρχοντικά του αμερικανικού Νότου, με κίονες και πολλά παράθυρα να έχουν τον πρώτο λόγο, κάνοντας το κτίριο κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Η συνολική της έκταση ξεπερνά τα 40 στρέμματα, θυμίζοντας περισσότερο σε μέγεθος γήπεδα ολυμπιακών διαστάσεων, παρά φοιτητικές εστίες. Οι εξωτερικοί χώροι στο σύνολό τους, από πλευράς έκτασης και ανέσεων που παρέχουν, θυμίζουν πιο πολύ τα τεράστια πάρκα των αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

Δείτε φωτογραφίες από το Tik Tok

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Μπαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του χώρου, αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα παλάτι επιπέδου Μπάκιγχαμ. Αχανείς χώροι, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και δωμάτια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πιο ακριβές βίλες της περιοχής. Εκεί μέσα θα βρει κάποιος ενδιαφερόμενος από μπαρ μέχρι πλήρως εξοπλισμένα κομμωτήρια για τις γυναίκες – μέλη της αδελφότητας. Ακόμα και ειδικές αίθουσες για την προβολή ταινιών υπάρχουν.

Μηχανές για παγωτό, καφετέριες πλήρως εξοπλισμένες και τεράστια ψυγεία με κάθε είδος ποτού ή σνακ είναι στη διάθεση των μελών που είναι πιθανό να ξεπερνάνε ακόμα και τα 500 σε πολλές περιπτώσεις.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

«Αιμοδότες» της αμερικανικής οικονομίας

Αντίστοιχη αδελφότητα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η «ΠΒΦ», έχει ξοδέψει 15 εκατομμύρια δολάρια για τις δικές της εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι «αδελφότητες» των αμερικανικών πανεπιστημίων αποτελούν έναν πολύ δυνατό «παίχτη» στην αμερικανική οικονομία, καθώς οι διάφορες δραστηριότητές τους έχουν συχνά και επιχειρηματικές προεκτάσεις, όπως είναι ο χώρος των κατασκευών.

Το ερώτημα, φυσικά, είναι γιατί υπάρχει αυτός ο χορός εκατομμυρίων. Η απάντηση είναι πολύ απλή: Για να προσελκύσουν περισσότερα μέλη. Κάθε αδελφότητα στοχεύει στο να προσελκύσει κυριολεκτικά τους καλύτερους, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, όσα περισσότερα μέλη διαθέτει μια αδελφότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κομμάτι της «πίτας» από τα έσοδα του πανεπιστημίου που λαμβάνει σαν… επιχορήγηση. Παράλληλα, τα μέλη είναι οι βασικοί αιμοδότες τους, με τις δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων να παίζουν κι αυτές πολύ σημαντικό ρόλο.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

«Θέλουμε το καλύτερο»

«Θέλουμε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί», λένε εκπρόσωποι αδελφοτήτων από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Την ίδια ώρα, κάνοντας κανείς μια επίσκεψη τόσο στο YouTube, όσο και στο Tik Tok, θα πέσει επάνω σε χιλιάδες βίντεο, όπου αποτυπώνεται η χλιδή και η πολυτέλεια της ζωής στις αδελφότητες.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αδελφότητα «ΑΘΚ» στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ανακαίνισε τον χώρο στον οποίο στεγάζεται από το 1932, ξοδεύοντας 14 εκατομμύρια δολάρια.

Αναμφίβολα, νούμερα που… ζαλίζουν. Τα social media παίζουν κι αυτά τον δικό τους ρόλο, αφού όσο περισσότερα τα likes και τα follow, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα έσοδα.

Δείτε βίντεο









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου