Καθημερινά το διαδίκτυο κατακλύζουν fake news, ψεύτικες φωτογραφίες, σχόλια από ανώνυμους χρήστες και η διασπορά μίσους και παραπληροφόρησης καλά κρατεί.
Μετά τη δολοφονία ενός 11χρονου αγοριού στο Μοθεχόν του Τολέδο, ο δικαστής Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ, έχει ξεκινήσει αγώνα για να καταδικάζονται όσοι υποκινούν μίσος και επιθέσεις και κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ένα ψεύτικο προφίλ.
Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν επειγόντως από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των χρηστών, όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων με καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα.
Το ζητούμενο είναι να σταματήσει ο διασυρμός ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και κυρίως οι επιθέσεις απέναντι σε αδυνάμους, μέσω της υποκίνησης βίας.
Αφορμή για την πρόταση αυτή αποτελεί η φρικτή δολοφονία του 11χρονου Ματέο την Κυριακή 18 Αυγούστου, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του σε ένα γήπεδο κοντά στο σπίτι του, όταν δολοφονήθηκε από έναν κουκουλοφόρο άνδρα, ο οποίος τον μαχαίρωσε πάνω από 11 φορές. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας 20χρονος, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Ο ύποπτος βρισκόταν στην περιοχή του Τολέδο για να επισκεφθεί τον πατέρα του.
Ωστόσο, μετά το σοκαριστικό περιστατικό, εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδίδουν την επίθεση σε μετανάστες και ειδικότερα με τους λεγόμενους menas, ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ισπανία, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική. Σκοπός ήταν να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να υπάρχουν αναταραχές στη περιοχή.
Από το 2022 και μετά κάθε χρόνο σημειώνεται ρεκόρ παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τα κατάλληλα εφόδια σε όσους θέλουν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν κλίμα για συγκεκριμένους λόγους.
Εκβιασμοί, συκοφαντίες, ακόμα και απειλή της σωματικής ακεραιότητος είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν κάποιος πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου νιώθει πως δεν υπάρχει τιμωρία.
Ο Αγκιλάρ δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ότι αυτοί που προχωρούν σε ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο θα πρέπει να ταυτοποιούνται και ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αναγκάζονται να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, σε περίπτωση που το ζητήσει η δικαιοσύνη.
Στις δηλώσεις του, ο δικαστής τοποθετήθηκε ρητά κατά του στιγματισμού κοινωνικών ομάδων, ενώ τόνισε πως «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν γνωρίζουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν και κυρίως αν η δικαιοσύνη θέλει να ξέρει ποιοι είναι».
Ο Αγκιλάρ επισήμανε μια περίπτωση το 2019, όταν ένας YouTuber στη Βαρκελώνη καταδικάστηκε σε 15 μήνες για την ανάρτηση ενός εξευτελιστικού βίντεο με έναν άστεγο. Του επιβλήθηκε ποινή να καταβάλει στο θύμα 20.000 ευρώ και παράλληλα του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το YouTube για πάντα. «Τώρα είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να γίνει νομοθεσία», είπε, παρόλο που αναγνώρισε τη δυσκολία του να καταταχθεί η ρητορική μίσους στα εγκλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου