Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 01, 2024

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου και οι πιθανοί διάδοχοι Χανίγια

«Μπαρούτι» μυρίζει η Μέση Ανατολή με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης να έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη, έπειτα από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Ο Χανίγια έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής σε «κατοικία στην Τεχεράνη», δήλωσε η Χαμάς, αφού ταξίδεψε στην ιρανική πρωτεύουσα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν.
 

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε το Ιράν να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την εντολή, σύμφωνα με τους Νew York Times.
Ο κ. Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι ο κ. Χανίγια είχε σκοτωθεί, δήλωσαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν, ωστόσο, να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί μόλις 12 ώρες νωρίτερα η δολοφονία του αρχηγού του επιχειρησιακού τομέα της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ, ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νότιο Λίβανο.

Στο φόντο του πολύμηνου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, των συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, καθώς και της έκρυθμης κατάστασης εδώ και μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι, οι δύο αυτές στοχευμένες κινήσεις από την πλευρά του Ισραήλ, που αποτελούν αν μη τι άλλο απάντηση λίγα 24ωρα έπειτα από το φονικό πλήγμα στα Υψίπεδα του Γκολάν και τον θάνατο 12 παιδιών και εφήβων, έρχονται ως συνέχεια της ανακοίνωσης «σκληρών αντίμετρων» που είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Ισραήλ.

H δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς σε ιρανικό έδαφος και μάλιστα λίγες ώρες έπειτα από την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, αποτελεί όχι μόνο ευθεία αμφισβήτηση από την πλευρά του Ισραήλ στις αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες του Ιράν, αλλά και διεθνές μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής». Παράλληλα, αποτελεί και μια επίδειξη δύναμης ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να στοχεύσει στην «καρδιά» του «άξονα του κακού», όπως έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την Τεχεράνη και τη Βηρυτό.

Το κουβάρι των εξελίξεων περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς η ηγεσία του Ιράν προειδοποίησε ήδη το Ισραήλ για «βαρύ τίμημα».

Είναι ενδεικτικό ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε το πρωί της Τετάρτης «αυστηρή τιμωρία». Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σε ιρανικά Μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική ενέργεια» που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ.

Ο Καναάνι κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία, θεωρώντας την μέρος ενός «παλαιστινιακού σχεδίου γενοκτονίας». Επιπλέον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως «υποστηρικτή και συνεργό» του Ισραήλ, καθιστώντας τις υπεύθυνες για την πράξη.

Το Ιράν, σύμφωνα με τον Καναάνι, διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «κατάλληλα» στη δολοφονία, την οποία θεωρεί ως επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Σύμφωνα με το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας, η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη ήταν «ένα επικίνδυνο στοίχημα με στόχο να υπονομεύσει την αποτρεπτική πολιτική της Τεχεράνης».

Παράλληλα, ο Μοχζέν Ρεζαϊέ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα» για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του πρώην αξιωματούχου του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.


Σε κάθε περίπτωση, τροχιοδεικτικό των προθέσεων της Τεχεράνης είναι το γεγονός της ανάρτησης της σιιτικής κόκκινης σημαίας της Ashura (σημαία εκδίκησης) στον τρούλο του τζαμιού Jamkaran μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί ήταν το 2020, έπειτα από τη δολοφονία του ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, Μουχάμαντ αλ Χίντι, δήλωσε στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Al Mayadeen ότι η δολοφονία του Χανίγια δεν στοχεύει μόνο την παλαιστινιακή αντίσταση και τη Χαμάς, αλλά και το Ιράν.

Αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής και διαμαρτυρίες στη Δυτική Όχθη

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια ως «άνανδρη πράξη και επικίνδυνη εξέλιξη». Κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν ενωμένοι και να αντισταθούν στην ισραηλινή κατοχή.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς. Έχουν προκηρυχθεί απεργίες σε πόλεις όπως η Ραμάλα και η Ναμπλούς.

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα κάνει όποιον είναι εναντίον μας να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα»

Ως πόλεμο ύπαρξης για το Ισραήλ χαρακτήρισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πόλεμο κατά του Ιράν, στο διάγγελμα που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης.

Μάλιστα, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποίησε το διάγγελμά του από το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Παράλληλα, επαίνεσε τον ισραηλινό στρατό για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Μουχσιν Σουκρ, στη Βηρυτό.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Σουκρ ως «έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο» και δήλωσε ότι ήταν «βασικός παράγοντας στη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ». Απάντησε επίσης στις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο.

«Αυτοί που έβαλαν τη χώρα μας σε κίνδυνο, θα πρέπει να πληρώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «δεν θα ενδώσει» στις φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο πόλεμος.

Το διάγγελμα Νετανιάχου, ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκαν οι ενδεχόμενες απαντήσεις της Χεζμπολάχ και της Χαμάς και αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ των εξελίξεων που δρομολογούνται, επιβεβαιώνεται ότι τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» αλλά ο μόνος τρόπος να τον αποτρέψει είναι η άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 των Ηνωμένων Εθνών του 2006 που τερμάτισε τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ υποσχέθηκε να σκοτώσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου και οι υπηρεσίες πληροφοριών του έχουν ιστορικό μυστικών δολοφονιών στο εσωτερικό του Ιράν, με στόχο κυρίως επιστήμονες που εργάζονται στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Άμος Γιαντλιν, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ, περιέγραψε τις επιθέσεις το βράδυ της Τετάρτης ως «δύο ποιοτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων άμυνας του Ισραήλ εναντίον δύο κορυφαίων τρομοκρατών, μία στη Βηρυτό και μία στην Τεχεράνη».

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, που αποτελούσε τον βασικό διαπραγματευτή στις συζητήσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με τον Guardian, αναμένεται να επιφέρει καθυστερήσεις αρκετών μηνών. Παράλληλα, ενδέχεται να σηματοδοτεί την κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ των προσπαθειών για αναδιάταξη συνολικά του χάρτη της Μέσης Ανατολής, καθώς και για όξυνση των πολεμικών εστιών που ήδη καίνε στην περιοχή.

Παράλληλα, μένει να φανεί ποια θα είναι και σε ποια έκταση η πιθανή απάντηση και τα αντίμετρα της Χαμάς προς το Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της.

Το βρετανικό δίκτυο διατυπώνει, μάλιστα, το ερώτημα εάν οι δολοφονίες των δύο σημαινόντων στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ «θα τροφοδοτήσουν τους αυξανόμενους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση;».

Σύμφωνα με το CNN, ερωτήματα τίθενται επίσης σχετικά με τους υπολογισμούς του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο πολλοί παρατηρητές – συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των ομήρων – κατηγόρησαν ότι σκόπιμα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και παρατείνει τον πόλεμο για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

«Ο Νετανιάχου έχει σαμποτάρει συστηματικά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός επειδή η λήξη του πολέμου πιθανότατα θα τερματίσει την πολιτική του καριέρα», δήλωσε ο Τρίτα Πάρσι του Ινστιτούτου Κουίνσι, μιας δεξαμενής σκέψης εξωτερικής πολιτικής με έδρα τις ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο X. «Η δολοφονία εξασφαλίζει στον Νετανιάχου αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, κατά τις οποίες δεν θα υπάρχουν σοβαρές προσδοκίες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ισχυροί περιφερειακοί «παίκτες» στην περιοχή, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία, η Ρωσία και η Κίνα έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να καταδικάσουν την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ενώ οι ΗΠΑ με διαδοχικές δηλώσεις τόσο του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην υπόθεση και τόνισαν την ανάγκη της επίτευξης της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Χανίγια ως «προδοτική δολοφονία» και «απεχθή πράξη». Προειδοποίησε ότι «η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της, όπως έχει αποτύχει στο παρελθόν». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό. Σημειώνεται ότι η τουρκική υποστήριξη προς τον Χανίγια έχει βαθιές ιστορικές και ιδεολογικές ρίζες στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ειδήσεων καλύπτουν συνεχώς τη δολοφονία του Χανίγια. Ως ένδειξη πένθους, οι γυναίκες παρουσιάστριες εμφανίζονται ντυμένες στα μαύρα.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση ή τοποθέτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το περιστατικό.

Οι πανηγυρισμοί στο Ισραήλ

Η είδηση ​​της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Μουχσιν Σουκρ, έγιναν δεκτές με χαρά στο Ισραήλ. Πολλοί Ισραηλινοί το είδαν ως εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης να κυνηγήσει τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με θριαμβευτικά μηνύματα. Ο υπουργός Αμιχάι Τσίκλι μοιράστηκε πλάνα του Χανίγια που φαίνεται να γνέφει στα συνθήματα «θάνατος στο Ισραήλ», με τη λεζάντα «Πρόσεχε τι εύχεσαι» σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Αυτές οι αντιδράσεις αντικατοπτρίζουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη στο Ισραήλ ότι ο Χανίγια και ο Σουκρ ήταν τρομοκράτες που ευθύνονταν για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Η δολοφονία τους θεωρείται ως μια σημαντική νίκη για το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Η δολοφονία του Χανίγια και του Σουκρ θεωρήθηκε ως δικαίωση για τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ενώ η επιχείρηση ήταν τακτικά επιτυχημένη, δεν θα αλλάξει σημαντικά τη συνολική στρατηγική θέση του Ισραήλ.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Ταμίρ Χέιμαν τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ για να πιεστεί για κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των βόρειων συνόρων.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συνεχής εξάρτηση από τακτικές επιτυχίες θα διατηρήσει το Ισραήλ στην ίδια θέση που βρισκόταν πριν από τη δολοφονία. Τονίζουν την ανάγκη για μια συνολική στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η έκτακτη συνεδρίαση ζητήθηκε από το Ιράν και υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Αλγερία και την Κίνα.

Το Ιράν καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Χανίγια, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική πράξη» και «επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος]. Η επιστολή του Ιράν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ ότι ενέκριναν και υποστήριξαν την επίθεση.

Το Ιράν ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την επίθεση και να επιβάλει κυρώσεις και άλλα μέτρα στο Ισραήλ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Οι 5 επικρατέστεροι διάδοχοι του Ισμαήλ Χανίγια

Λίγες ώρες έπειτα από τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη της Χαμάς, το BBC σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρεται στους πέντε επικρατέστερους διαδόχους του Ισμαήλ Χανίγια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους εξής:

Γιαχία Σινουάρ

Ο ηγέτης του κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, γεννήθηκε το 1962.

Είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σινουάρ έχει συλληφθεί τρεις φορές.

Μετά την τρίτη του σύλληψη το 1988, καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια.

Ωστόσο, ήταν ανάμεσα στους 1.027 Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς Άραβες κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ με αντάλλαγμα έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατήθηκε αιχμάλωτος για περισσότερα από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο Σινουάρ επέστρεψε στο αξίωμά του ως κορυφαίος ηγέτης στη Χαμάς και διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.
Το 2015, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το όνομά του τη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Μοχάμεντ Ντέιφ – «Ο Επισκέπτης»

Ο διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ θεωρείται ο εγκέφαλος της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023 όπου σκοτώθηκαν 260 άτομα που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ μουσικής «Supernova».

Για το Ισραήλ, ο μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελεί επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από πέντε απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο είναι «Επισκέπτης» και παραπέμπει στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ στην ιδιοκτησία διαφορετικών συμπαθούντων για να μείνουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

Mαρουάν Ίσα – ο «άνθρωπος Σκιά»

Για τους Ισραηλινούς ο στρατιωτικός υποδιοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Ο Μαρουάν Ίσα είναι ο αναπληρωτής αρχιστράτηγος των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassamς.
Ο ανώτερος διοικητής της Χαμάς είναι επίσης γνωστός ως ο «Άνθρωπος Σκιά» (Shadow Man) και θεωρείται το δεξί χέρι του Μομάχεντ Ντέιφ.

Πριν από τις αναφορές για τον θάνατό του, το όνομά του ήταν στη λίστα των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ. Τραυματίστηκε όταν η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 2006.

Οι ισραηλινές δυνάμεις τον είχαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα επί πέντε χρόνια λόγω των διασυνδέσεών του με τη Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τον συνέλαβε το 1997, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν επίσης το σπίτι του δύο φορές κατά τη διάρκεια εισβολών στη Γάζα το 2014 και το 2021, σκοτώνοντας τον αδελφό του.

Χαλέντ Μεσάαλ

Γεννήθηκε στη Δυτική Όχθη το 1956 και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης Χαμάς.

Υπό τις οδηγίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 1997, ενώ ζούσε στην Ιορδανία.

Οι πράκτορες της Μοσάντ μπήκαν στην Ιορδανία με πλαστά καναδικά διαβατήρια και του έκαναν ένεση με τοξική ουσία ενώ περπατούσε στο δρόμο.

Για την απόπειρα δολοφονίας, οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν δύο μέλη της Μοσάντ. Ο αείμνηστος βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό του Ισραήλ το αντίδοτο για την ουσία στην οποία χορηγήθηκε με ένεση στο Μεσάαλ.

Αντιμετωπίζοντας την πίεση από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Νετανιάχου παρείχε το αντίδοτο αφού αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα.

Ο Μεσάαλ, ο οποίος σήμερα ζει στο Κατάρ, επισκέφτηκε τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2012, με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να τον υποδέχονται θερμά.

Η Χαμάς εξέλεξε τον Ισμαήλ Χανίγια για να διαδεχτεί τον Μεσάαλ ως επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου.

Το 2017 έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης στο εξωτερικό.

Μαχμούντ Ζαχάρ

Γεννήθηκε στη Γάζα το 1945 από πατέρα Παλαιστίνιο και μητέρα Αιγύπτια.

Θεωρείται ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος.

Πήγε σχολείο στη Γάζα και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Εν συνεχεία, εργάστηκε ως γιατρός στη Γάζα και στην Χαν Γιουνίς.

Οι ισραηλινές αρχές όμως φρόντισαν για την απόλυσή του λόγω της πολιτικής του ιδεολογίας.

Ο Μαχμούντ Ζαχάρ έμεινε φυλακισμένος μέχρι το 1988, μήνες μετά την ίδρυση της Χαμάς.

Ήταν μεταξύ εκείνων που απελάθηκαν από το Ισραήλ.

Με το κίνημα της Χαμάς να κερδίζει τις παλαιστινιακές γενικές εκλογές το 2006, ο Ζαχάρ εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από το αξίωμά του.

Το Ισραήλ επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 2003, όταν ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση τον άφησε με ελαφρά τραύματα, αλλά σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο του, Χαλέντ.

Ο δεύτερος γιος του, Χοσάμ, ο οποίος ήταν μέλος της Ταξιαρχίας Αl-Qassam, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου