Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν μετά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ανέφερε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδέχθηκε την πρόταση της Ουάσινγκτον για κατάπαυση πυρός και κάλεσε την Χαμάς να πράξει το ίδιο.
Αν και δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου της συμφωνίας που έχει παρουσιαστεί στο Ισραήλ και την Χαμάς εντούτοις πηγές από την Αίγυπτο, το Τελ Αβίβ και την παλαιστινιακή οργάνωση έχουν δώσει μία εικόνα του «παζαριού» που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα.
Το βασικό «αγκάθι» στην συμφωνία είναι ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας, μία αποστρατικοποιημένη ζώνη μήκους 14 χιλιομέτρων που εκτείνεται στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου. Ο διάδρομος δημιουργήθηκε μετά από δύο συμφωνίες μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ το 1979 και το 2005. Τον περασμένο Μάιο, όμως, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον διάδρομο και το συνοριακό πέρασμα στην Ράφα προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν περνάνε όπλα με αποδέκτη την Χαμάς.
Αξιωματούχος της Χαμάς αποκάλυψε στον ιστότοπο Asharq News της Σαουδικής Αραβίας ορισμένους από τους όρους της πρότασης εκεχειρίας. Με βάση τον αξιωματούχο, το Ισραήλ θα μειώσει την παρουσία του στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας αλλά δεν θα εγκαταλείψει πλήρως τον έλεγχο και θα παραμείνει η ισραηλινή εποπτεία στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που επιστρέφουν στον βορρά μέσω του ανατολικοδυτικού διαδρόμου Νετζαρίμ μιας στρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει στα δύο τη Γάζα.
Με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα επιστρέψουν μαχητές της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται τον αιγυπτιακό στρατό να φυλάξει τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας προκειμένου να μην επανεξοπλιστεί η παλαιστινιακή οργάνωση.
Με βάση πληροφορίες που διακινούνται στα διεθνή ΜΜΕ, η Αίγυπτος φέρεται να έχει αποδεχτεί ότι το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει από τον διάδρομο και αναζητείται η ακριβής «φόρμουλα» της παρουσίας του εκεί. Θα παραμείνουν δηλαδή κάποιοι στρατιώτες, θα γίνονται κάποιες περιπολίες του ισραηλινού στρατού ή θα τοποθετηθεί ειδικός φράκτης με προηγμένα συστήματα παρακολούθησης. Όλες αυτές είναι επιλογές που φέρονται να εξετάζονται αυτή την στιγμή από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.
Η παραχώρηση από πλευράς Αιγύπτου φέρεται να έγινε με αντάλλαγμα να δεχτεί το Τελ Αβίβ να ανοίξει και πάλι το πέρασμα της Ράφα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή θα διαχειρίζεται το συνοριακό πέρασμα της Ράφα υπό ισραηλινή εποπτεία. Η πρόταση παραχωρεί επίσης στο Ισραήλ το δικαίωμα να αντιταχθεί στην απελευθέρωση τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιων κρατουμένων και να απελάσει ορισμένους από τους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Μπλοφάρει η Χαμάς;
Η Χαμάς φαίνεται ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τους όρους αφού επιθυμεί η συμφωνία να αναφέρεται σε οριστική κατάπαυση πυρός, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ. Οι διαπραγματεύσεις «δείχνουν» ότι μία μόνιμη εκεχειρία θα μπορέσει να συζητηθεί στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας. Επίσης η οργάνωση θέλει ο ισραηλινός στρατός να αποσύρει όλα τα στρατεύματα του από την Γάζα.
Ανώτερη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις διέψευσε τη Δευτέρα τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι ο Νετανιάχου φέρεται να προσπαθεί να σαμποτάρει μια συμφωνία. «Η ανακοίνωση της Χαμάς είναι μια προσπάθεια της οργάνωσης να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση... Το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη συνάντηση κορυφής που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας», ανέφερε στην εβραϊκή εφημερίδα Maariv η πηγή.
Ο Άντονι Μπλίνκεν ρωτήθηκε για τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας αλλά απέφυγε να απαντήσει. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένα ζητήματα που βρίσκονται στην διπλωματική συζήτηση.
Μάλιστα σε ερώτηση εάν έχει λάβει κάποια απευθείας ενημέρωση από τη Χαμάς για την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Προφανώς, δεν ακούμε απευθείας από τη Χαμάς, αλλά τόσο η Αίγυπτος όσο και το Κατάρ βρίσκονται σε επαφή με τη Χαμάς».
Παράλληλα εξήγησε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της οργάνωσης σε αυτή την φάση. «Αύριο όταν δω τους ηγέτες τόσο της Αιγύπτου όσο και του Κατάρ, θα μάθω τα τελευταία νέα από αυτούς για το τι ακούνε. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις της Χαμάς. Έχουμε δει δημόσιες δηλώσεις [από αξιωματούχους της Χαμάς που απορρίπτουν την πρόταση], αλλά έχουμε δει και στο παρελθόν δημόσιες δηλώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως το πού βρίσκεται η Χαμάς», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στην συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου
Ισραηλινός αξιωματούχος που έχει γνώση για το τι συζητήθηκε μεταξύ Νετανιάχου και Μπλίνκεν δήλωσε στην ιστοσελίδα Times of Israel ότι «οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν τη στρατηγική λογική του Ισραήλ».
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να εγκαταλείψει εντελώς τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, διότι «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να επιστρέψουμε» αν χρειαστεί.
Επιπλέον αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται την προσέγγιση του Ισραήλ για τον διάδρομο και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα προστατεύει τα συμφέροντα ασφαλείας του Τελ Αβίβ.
Αναφορικά με τα αντίποινα του Ιράν ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα αλλάξει την απόφαση της Τεχεράνης να επιτεθεί στο Ισραήλ. «Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ ούτως ή άλλως. Το Ιράν ενδιαφέρεται για το τέλος του πολέμου ώστε η Χαμάς να επιβιώσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τέλος υποστήριξε ότι αν το Ισραήλ συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να πετύχει τον στόχο του να καταστρέψει την Χαμάς τότε θα στείλει ένα μήνυμα στην Μέση Ανατολή ότι είναι ένα αδύναμο κράτος. «Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου