Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ τις επόμενες ημέρες, και εκτιμά ότι αυτές μπορεί να προκύψουν από διάφορα μέτωπα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναβιώσουν έναν «περιφερειακό συνασπισμό», όπως το χαρακτηρίζουν οι Times of Israel, που νωρίτερα φέτος κατάφερε σχεδόν να αποτρέψει μια Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι αυτή τη φορά μπορεί να υπάρξουν εκτεταμένες ζημιές και θύματα.
Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Η δολοφονία του έγινε λίγες ώρες μετά από μια επίθεση που σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη το βράδυ κοντά στη Βηρυτό. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Σουκρ, αλλά δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για τον Χανίγια – η Χαμάς, το Ιράν και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ.
Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί εκδίκηση για αυτές τις δολοφονίες, οι οποίες πυροδότησαν την «αντίστροφη μέτρηση» στη Μέση Ανατολή, σε συνέχεια των εντάσεων λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.
Αξιωματούχοι του Ισραήλ έχουν δηλώσει πως βρίσκονται σε κατάσταση «ετοιμότητας για είσοδο σε ολοκληρωτικό πόλεμο σε αυτό το πλαίσιο», όπως αναφέρει το Axios.
Η ιστοσελίδα Ynet ανέφερε επίσης έναν κύκλο συναντήσεων στο Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για μια επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν διευρυμένο πόλεμο σε «πέντε μέτωπα», χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι υπουργοί του Ισραήλ έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο και ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει «χιλιάδες» κατεστραμμένα σημεία.
Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Ynet ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ενδεχομένως να δυσκολευτούν να σταματήσουν μια επίθεση από διάφορα μέτωπα και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για «πολλά θύματα». Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε επίσης στο Ισραήλ να αντεπιτεθεί πιο δυναμικά και θα έβλεπε τον κόσμο να συσπειρώνεται γύρω από το Ισραήλ, υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ, που έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν να υποστηρίξουν το Ισραήλ, ελπίζουν τώρα να συγκροτήσουν ξανά μια συντονισμένη προσπάθεια για να σταματήσουν μια επίθεση από το Ιράν. Η ιστοσελίδα Axios την Κυριακή επικαλέστηκε τρεις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι μια Ιρανική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η έκθεση που επικαλείται το Axisos ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί γιατί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εξασφαλίσει τη συνεργασία από τις περιφερειακές χώρες λόγω των αντιαμερικανικών συναισθημάτων που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Χανίγια. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη «μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στέλνοντας περισσότερα αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή Ιρανική επίθεση.
Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει πως το Ιράν δεν θα υλοποιήσει τις απειλές του
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.
«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».
Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Σάββατο την ελπίδα πως το Ιράν θα επιδείξει τελικά αυτοσυγκράτηση παρά τις απειλές ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ελπίζει πως το Ιράν θα κάνει πίσω, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «Το ελπίζω. Δεν ξέρω…».
Ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού καθώς πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα
Κάποιοι φεύγουν γιατί φοβούνται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, άλλων οι πτήσεις ακυρώθηκαν η μία μετά την άλλη: στο αεροδρόμιο της Βηρυτού οι επιβάτες περιμένουν επί ώρες, με έκδηλη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, μετά τις απειλές για αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ, πολλές χώρες (Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία) κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν.
Στην αίθουσα αναχωρήσεων ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους, παρακολουθούν τις στοίβες με τις αποσκευές τους και τον πίνακα των δρομολογίων – οι περισσότερες πτήσεις έχουν ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο. Κοντά στη ζώνη των αφίξεων, που συνήθως αυτήν την περίοδο είναι γεμάτη από κόσμο, ελάχιστοι άνθρωποι περιμένουν να υποδεχτούν τους δικούς τους.
Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, που διασχίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού –περιοχή προπύργιο της Χεζμπολάχ– ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ προειδοποιεί: «Θα εκδικηθούμε».
Οι συστάσεις των χωρών προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στην περιοχή
- Γαλλία: Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω του αυξημένου κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, και επανέλαβε τη σύσταση να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα. Παράλληλα, η Air France και η Transavia ανέστειλαν τις πτήσεις μεταξύ Παρισιού και Βηρυτού έως τις 6 Αυγούστου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια περιφερειακή πολεμική σύγκρουση.
- Καναδάς: Η κυβέρνηση του Καναδά προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ λόγω των αυξημένων κινδύνων από τις εχθροπραξίες στην περιοχή. Επισημαίνεται ότι η επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφαλή αναχώρηση και τις μετακινήσεις, με πιθανές απαγορεύσεις πτήσεων και κλείσιμο του εναέριου χώρου.
- Γερμανία: Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σχετική ταξιδιωτική ενημέρωση στον ιστότοπό του, προειδοποιεί ότι «η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή είναι εξαιρετικά ασταθής», καθώς οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η επικαιροποιημένη ταξιδιωτική προειδοποίηση εκδίδεται εν μέσω επίσκεψης της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στην περιοχή.
- Ολλανδία: Όπως και οι υπόλοιπες χώρες, η Ολλανδία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες προειδοποιήσεις. Το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όλος ο Λίβανος χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη ζώνη» και παροτρύνει τους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις.
- Αυστραλία: Η Αυστραλία συνέστησε την Παρασκευή στους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο, επικαλούμενη την εξαιρετικά ασταθή κατάσταση ασφαλείας. Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ κάλεσε τους Αυστραλούς που βρίσκονται στο Λίβανο να φύγουν αμέσως.
- Ιταλία: Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, μέσω του Χ έκανε έκκληση στους συμπατριώτες του που βρίσκονται στον Λίβανο. «Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης, καλούμε τους Ιταλούς που βρίσκονται προσωρινά στον Λίβανο να μην μεταβούν, σε καμία περίπτωση, στην νότια περιοχή της χώρας και να επιστρέψουν στην Ιταλία, με εμπορικές πτήσεις, το γρηγορότερο δυνατό. Καλούμε, επίσης, τους Ιταλούς τουρίστες να μην μεταβούν στο Λίβανο».
- Ιρλανδία: Το Ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε επίσης την αποφυγή όλων των ταξιδιών σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και κάλεσε τους Ιρλανδούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
- Βόρεια Μακεδονία: Η Βόρεια Μακεδονία ζήτησε επίσης την Κυριακή από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τον Λίβανο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.
- Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε επίσης τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν «τώρα» που «είναι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις». Ελικόπτερα της Βασιλικής Αεροπορίας θα είναι επίσης «σε επιφυλακή» για να παρέμβουν αν υπάρξει ανάγκη. Οι οικογένειες των υπαλλήλων της στην πρεσβεία της Βηρυτού έφυγαν από τον Λίβανο, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
- ΗΠΑ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν «με οποιοδήποτε αεροπορικό εισιτήριο είναι διαθέσιμο». Μολονότι έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί πολλές πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα, «υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές» ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.
- Ρωσία: Ο Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο Αλεξάντερ Ρουντάκοφ κάλεσε τους Ρώσους να περιμένουν μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στη χώρα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν λόγοι για σοβαρό πανικό», προσθέτοντας ότι η διπλωματική αποστολή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους υπαλλήλους της.
- Τουρκία: Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ματαίωσε τις νυχτερινές πτήσεις της προς την Τεχεράνη, λόγω των φόβων μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
- Ελλάδα: Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 29 Ιουλίου, περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα, παραμένει σε ισχύ.
Η G7 καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση, ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.
«Με τους εταίρους μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα γεγονότα που απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επέκταση της κρίσης στην περιοχή, αρχής γενομένης από τον Λίβανο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμπόδιζε την οδό του διαλόγου και της μετριοπάθειας και θα ενθάρρυνε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση της G7 ζητείται επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου