Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 24, 2024

Κινέζοι σχεδιάζουν «μαγνητικό εκτοξευτή Σελήνης» για να μεταφέρουν σεληνιακούς πόρους στη Γη

 

Ο μαγνητικός εκτοξευτής της Σελήνης αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 20 ετών και θα ζυγίζει περίπου 80 τόνους

Κινέζοι ερευνητές πρότειναν έναν μαγνητικό εκτοξευτή Σελήνης που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα έξοδα μεταφοράς πολύτιμων σεληνιακών υλικών πίσω στη Γη.


Το μαγνητικό σύστημα θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο όπως η ολυμπιακή σφυροβολία για να στέλνει σεληνιακούς πόρους πίσω στη Γη


Η τεχνολογία αυτή, που προτάθηκε από το Ινστιτούτο Δορυφορικής Μηχανικής της Σαγκάης, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό στοιχείο του ευρύτερου οράματος της Κίνας για μια σεληνιακή ερευνητική βάση στο νότιο πόλο της Σελήνης, την οποία το Πεκίνο σκοπεύει να κατασκευάσει σε συνεργασία με τη Μόσχα.


Το νέο σύστημα εκτόξευσης, που περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Aerospace Shanghai, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με βάση την αρχή της μαγνητικής αιώρησης. Αντλώντας έμπνευση από τη σφυροβολία του στίβου, το σύστημα θα χρησιμοποιεί έναν περιστρεφόμενο βραχίονα υψηλής ταχύτητας για να εκτοξεύει σεληνιακά φορτία στο διάστημα.


Σύμφωνα με αναφορές, αυτή η εγκατάσταση μαγνητικής αιώρησης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια, επιτρέποντας στα κράτη να μεταφέρουν φορτία από τη Σελήνη σε κλάσμα του κόστους των υφιστάμενων μεθόδων μεταφοράς.


Ο προτεινόμενος εκτοξευτής θα αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο βραχίονα 50 μέτρων (165 πόδια) που θα τροφοδοτείται από έναν υπεραγώγιμο κινητήρα υψηλής θερμοκρασίας. Ο βραχίονας θα σχεδιαστεί για να επιταχύνει στην ταχύτητα διαφυγής της Σελήνης - περίπου 2,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, περίπου το ένα έκτο της ταχύτητας διαφυγής της Γης - μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή ταχύτητα, η κάψουλα εκτόξευσης, που περιέχει σεληνιακά υλικά, θα κατευθυνθεί πίσω προς τη Γη.

Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 130 δισεκατομμυρίων γιουάν (18,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη χαμηλή βαρύτητα και το κενό περιβάλλον της Σελήνης, τα οποία είναι ιδανικά για την αποτελεσματική εκτόξευση ωφέλιμων φορτίων. Οι Κινέζοι ερευνητές προβλέπουν ότι το σύστημα θα μπορούσε να διαχειρίζεται έως και δύο ωφέλιμα φορτία την ημέρα.

Ο μηχανισμός εκτόξευσης θα τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας. Ο σχεδιασμός του ανακτά περισσότερο από το 70% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σε κάθε εκτόξευση μέσω της μετατροπής της κινητικής ενέργειας κατά τη φάση της επιβράδυνσης.


Ο μαγνητικός εκτοξευτής της Σελήνης αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 20 ετών και θα ζυγίζει περίπου 80 τόνους.


Οι κύριες προκλήσεις για το έργο του εκτοξευτή περιλαμβάνουν την εγκατάστασή του στο ανώμαλο έδαφος της σεληνιακής επιφάνειας, τη διατήρηση της σταθερότητας του περιστρεφόμενου βραχίονα σε υψηλές ταχύτητες και τη διασφάλιση ότι μπορεί να αντέξει τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, την κοσμική ακτινοβολία και τη σεληνιακή σκόνη.


Η ομάδα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των βασικών εξαρτημάτων έως το 2030, ενώ οι δοκιμές στη σεληνιακή επιφάνεια και η υλοποίηση σε πλήρη κλίμακα έχουν προγραμματιστεί για το 2045.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου