Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 01, 2024

Λαδένια



Την ιδέα την πήρα από τη Λαδένια της Κιμώλου. Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.
Εγώ λοιπόν την πήγα ακόμα πιο πέρα και δημιούργησα την Λαδένια της Άννας που εκτός από κρεμμύδια και ντομάτα περιέχει μανιτάρια, φέτα και πεκορίνο.

Υλικά

  1. Για τη ζύμη:
  2. 3/4 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 2 1/2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  4. 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
  5. 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  6. 2/4 κούπας ελαιόλαδο
  7. Χλιαρό νερό
  8. Για τη λαδένια:
  9. 1 κρεμμύδι
  10. 1 σκόρδο
  11. 250 γρ. μανιτάρια κονσέρβα
  12. 1 κουτί ντοματάκια
  13. Λάδι
  14. 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  15. 3 κλαράκια δεντρολίβανο
  16. Αλατοπίπερο
  17. 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  18. 200 γρ. φέτα
  19. 50 γρ. ανθότυρο
  20. 50 γρ. τριμμένο πεκορίνο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τη ζύμη, σε ένα μπολ βάζετε τα 4 πρώτα υλικά και ανακατεύετε. Κατόπιν ρίχνετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε να γίνει ένα ωραίο και αφράτο ζυμάρι χωρίς να κολλάει στα χέρια σας, ρίχνετε το λάδι και ζυμώνετε για περίπου 5-10 λεπτά ώστε να απορροφήσει όλο το λάδι.
    Το κάνετε μπάλα, το σκεπάζετε με μεμβράνη, πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 45 λεπτά-1 ώρα.
    Στο διάστημα που ξεκουράζετε η ζύμη, φτιάχνετε τη σάλτσα.

  2. 2

    Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε λάδι, το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο σε φέτες, τη ζάχαρη και τα τσιγαρίζετε για περίπου 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ώστε να καραμελώσουν.

  3. 3

    Έχετε στραγγίσει και στεγνώσει τα μανιτάρια, τα ρίχνετε στη κατσαρόλα τα τσιγαρίζετε και αυτά για 2-3 λεπτά, τα σβήνετε με το ξύδι, ρίχνετε αλατοπίπερο, τα ντοματάκια, το 1 κλαράκι δεντρολίβανο και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να την χρησιμοποιήσετε.

  4. 4

    Όταν φουσκώσει η ζύμη σας, λαδώνετε ένα ταψί Νο 30 με αρκετό ελαιόλαδο (γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και λαδένια), στρώνετέ τη ζύμη στο ταψί και την αφήνετε για περίπου 10 λεπτά (μέχρι να φέρετε τα υλικά στο τραπέζι να στρώσετε τη πίτα σας).

  5. 5

    Στρώνετε πάνω στη ζύμη τη σάλτσα, τα άσπρα τυριά και το πεκορίνο, κόβετε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και τα καρφώνετε στη ζύμη.
    Την βάζετε σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς στη μεσαία θέση στις αντιστάσεις ή στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα πάνω και κάτω.
    Βγάζετε τη λαδένια από το φούρνο, την αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά, την κόβετε σε κομμάτια και την σερβίρετε με σαλάτα χωριάτικη.
    Καλή σας όρεξη!

    Φωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Λαδένια της ΆνναςΦωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Λαδένια της ΆνναςΦωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Λαδένια της Άννας
  6. 6

    Συμβουλές:
    1.Το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το γούστο σας δηλαδή: αν σας αρέσει η πίτα να γίνει αφράτη θα βάλετε μικρότερο μέγεθος ταψιού αν τώρα τη θέλετε πιο λεπτή θα χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο.
    2.Μπορείτε να την καταψύξετε άψητη, (αντέχει τουλάχιστον 2 μήνες). Όποτε θελήσετε να τη ψήσετε μπορείτε να την βγάλετε 2 ώρες πριν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν ακολουθείτε τα βήματα ψησίματος.
    3.Επίσης θα σας συμβούλευα να φτιάξετε διπλή δόση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου