Ένα πρώην σοβιετικό αεροπλανοφόρο, που είχε παροπλιστεί, κάηκε σε
υδάτινη δίοδο κοντά στη Σαγκάη, όπου είχε μετατραπεί σε κινεζικό τουριστικό αξιοθέατο.Το αεροπλανοφόρο Μινσκ, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο τα τελευταία οκτώ χρόνια σε μια λιμνοθάλασσα κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ, στο Ναντόνγκ, της επαρχίας Τζιανγκσού, στην Κίνα, έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισής του προκειμένου να γίνει μέρος ενός στρατιωτικού θεματικού πάρκου, μετέδωσε η κρατική Εθνική Ραδιοφωνία της χώρας.
Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής και κατασβέστηκε περίπου 24 ώρες αργότερα, ανέφερε το δημοσίευμα. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πυκνό καπνό και μεγάλες φλόγες να καίνε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, ενώ μεταγενέστερες εικόνες έδειχναν εκτεταμένες ζημιές στην υπερκατασκευή του πλοίου και απανθρακωμένο μέταλλο στο πλευρό του κάτω από το κύριο κατάστρωμα.
«Δεν υπάρχουν θύματα και τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται», ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο της Κίνας, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους της πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Μινσκ» αποτελούσε στο παρελθόν την κύρια ατραξιόν, και επί 16 χρόνια, σε ένα θεματικό πάρκο στη νότια Κίνα που έχει πλέον καταργηθεί.
Οι προσπάθειες ανακαίνισης του τεράστιου πλοίου, που ξεκίνησαν πρόσφατα για να γίνει το αεροπλανοφόρο το επίκεντρο ενός άλλου θεματικού πάρκου τίθενται πλέον εν αμφιβόλω, πρόσθεσε το ρεπορτάζ.
«Είναι κρίμα που μια πυρκαγιά έχει κάνει τις προοπτικές αυτού του έργου γεμάτες με πάρα πολλές αβεβαιότητες», δήλωσε αξιωματούχος στο Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας.
Το «Μινσκ», που κάποτε ανήκε στον πανίσχυρο σοβιετικό στόλο του Ειρηνικού, ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα αεροπλανοφόρα κλάσης Κίεβο που ναυπήγησε η Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970 και 1987.
Με συμβατική ενέργεια και εκτόπισμα περίπου 42.000 τόνων – λιγότερο από το μισό του εκτοπίσματος ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz του αμερικανικού Ναυτικού – το πλοίο μήκους 273 μέτρων μπορούσε να μεταφέρει δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα.
Κατασκευασμένο σε ναυπηγείο της σημερινής Ουκρανίας και με το όνομα της σημερινής πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, υπηρέτησε στον σοβιετικό στόλο του Ειρηνικού μετά την παραλαβή του,το 1978 μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οπότε και περιήλθε στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η Ρωσία απέσυρε το πλοίο το 1993, πουλώντας και ένα αδελφό πλοίο, το Novorossiysk, σε μια νοτιοκορεατική εταιρεία για παλιοσίδερα.
Ενώ το Novorossiysk αποσυναρμολογήθηκε σε λιμάνι της Νότιας Κορέας, στο λιμάνι Pohang, περιβαλλοντικές ομάδες αντιτάχθηκαν στην παρουσία του Minsk στη χώρα. Στη συνέχεια το πλοίο πουλήθηκε σε κινεζική εταιρεία και τελικά μεταβιβάστηκε σε εργολάβους που το έκαναν το επίκεντρο του θεματικού πάρκου Minsk World στο Shenzhen, το οποίο άνοιξε το 2000.
Το πάρκο αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και τελικά έκλεισε το 2016, με το Μινσκ να μεταφέρεται στη σημερινή του τοποθεσία στο Ναντόνγκ.
Ένα από τα άλλα αδελφά πλοία του Μινσκ, το Κίεβο -που πήρε το όνομά του από την ουκρανική πρωτεύουσα- αποτελεί αξιοθέατο στο θεματικό πάρκο αεροπλανοφόρων Binhai στο Tianjin, στις βορειοανατολικές ακτές της Κίνας.
Από τα τέσσερα αεροπλανοφόρα κλάσης Κίεβο που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί, μόνο το τελευταίο, το Μπακού, παραμένει σε υπηρεσία. Πωλήθηκε στην Ινδία το 2004, ανακαινίστηκε και τέθηκε σε υπηρεσία στο Ινδικό Ναυτικό το 2013 ως «INS Vikramaditya» και είναι πλέον η ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου