Ένας αρχαιολόγος στην Κόρινθο, ταυτοποίησε τα ευρήματα μίας ρωμαϊκής φυλακής, μία από τις λίγες που έχουν αναγνωριστεί πως ανήκαν στον ρωμαϊκό κόσμο. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, «σχεδόν σε κάθε ρωμαϊκή πόλη, υπήρχαν φυλακές, τουλάχιστον στις πόλεις που υπήρχε δικαστήριο», αναφέρει στο περιοδικό Hesperia ο Matthew Larsen, αρχαιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
«Δυσχερής η αναγνώριση των ευρημάτων από ρωμαϊκές φυλακές»
«Η ταυτοποίηση των ευρημάτων από τις φυλακές, είναι υπέρμετρα δύσκολη. Στοιχεία που δείχνουν πως ήταν οι ρωμαϊκές φυλακές, ή πού βρισκόντουσαν, είναι επίσης πολύ σπάνια», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Η φυλακή χτίστηκε περίπου πριν 1.600 χρόνια, όταν η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό.
Ο Larsen ταυτοποίησε τη φυλακή εξετάζοντας τον χώρο, τα γκράφιτι και τα αρχεία από μια ανασκαφή του 1901.
Κατάρες και εκκλήσεις για δικαίωση
Ένα σημαντικό στοιχείο για την ταυτοποίηση της φυλακής, παρείχαν τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα ελληνικά στο δάπεδο της φυλακής. Το περιεχόμενό τους, είναι εκκλήσεις προς τον Θεό και γράφουν: «Ας νικήσει η τύχη όσων υποφέρουν σε αυτό το άνομο μέρος. Θεέ, μην δείξεις έλεος σε εκείνον που μας έριξε εδώ μέσα».
Το δάπεδο έχει ραγίσματα και έτσι, είναι αδύνατον να διαπιστωθεί αν αυτό είναι το αυθεντικό δάπεδο της φυλακής, ή επαναχρησιμοποιημένο δάπεδο διαφορετικού κτιρίου. Ο Larsen διαπίστωσε πως, όλα τα συνθήματα ήταν γραμμένα μέσα στα όρια των ρωγμών.
Η παρατήρηση αυτή, δείχνει ότι οι ρωγμές προϋπήρχαν και το δάπεδο στρώθηκε μετά, άρα οι φυλακισμένοι έγραφαν τις ικεσίες μέσα στις ρωγμές. Το σκεπτικό αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι, το σημείο ήταν φυλακή.
Επίσης, ο Larsen παρατηρεί ευρήματα που φαίνεται να είναι από κανάτια (Όλπαι) και λυχνίες στον ανατολικό διάδρομο της φυλακής. Αυτά μπορεί να παρείχαν στους φυλακισμένους νερό και φως. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη αποχωρητηρίου σε έναν από τους θαλάμους των φυλακισμένων, ενώ μπορεί να προορίζονταν είτε για τους έγκλειστους είτε για τους φρουρούς, παρατηρεί ο Larsen.
Ένα άθλιο μέρος
Σύμφωνα με τον Larsen, οι συνθήκες για τους κρατούμενους ήταν άθλιες. Από τα συνθήματα των φυλακισμένων «προκύπτει η αίσθηση ότι ήταν ένα πολύ σκοτεινό μέρος, ότι δεν είχαν δικαίωμα να ακουστούν», δήλωσε στην ιστοσελίδα Live Science o Larsen.
Μία επιγραφή μαρτυρά ότι, μία ομάδα φυλακισμένων πέρασε στη φυλακή έναν ολόκληρο χειμώνα: «Θεοφόρε, εκδικήσου για την τιμωρία που δόθηκε από τον Μαρίνο, εκείνον που μας έριξε εδώ και περάσαμε τον χειμώνα», αναφέρει μία από τις κατάρες. «Μάλλον, το χειμώνα στη φυλακή, το κρύο ήταν ανυπόφορο», παρατηρεί ο Larsen.
«Θεέ, κάνε τους να πεθάνουν με έναν θάνατο φρικτό»
Κάποιες επιγραφές περιέχουν απεικονίσεις από επιτραπέζια παιχνίδια, γεγονός που μαρτυρά ότι οι φυλακισμένοι έπαιζαν διάφορα παιχνίδια για να περνά η ώρα τους. Ορισμένες από τις επιγραφές περιέχουν εκκλήσεις για την απελευθέρωση των φυλακισμένων.
«Κύριε Θεέ και δικαιοσύνη άσπιλη, λύτρωσε τους δύο αδελφούς από αυτό το μέρος. Χριστέ, προστάτευσε τον Μπούδη και τον Ιωάννη…».
Ένα ακόμη σύνθημα αναφέρεται στις αγαπημένες των φυλακισμένων. «Νικά η τύχη των όμορφων κοριτσιών που αγαπούν τους ανύπανδρους άνδρες», γράφει ένα σύνθημα.
Πολλές επιγραφές ζητούν εκδίκηση για εκείνον που τους φυλάκισε – «Θεέ, κάνε τους να πεθάνουν με έναν θάνατο φρικτό», αναφέρει μία επιγραφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου