Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 03, 2024

Παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα: Ένα κλασικό πιάτο με πλούσια γεύση

Η μπακαλιαρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κεφαλονιά. Συνδυάζει την αλμυρή γεύση του μπακαλιάρου με την τραγανότητα του φύλλου της πίτας, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει κάθε ουρανίσκο.

Υλικά για την συνταγή

Για τη γέμιση:

  • 500 γραμμάρια μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος και αποφλοιωμένος
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση:

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • Βούτυρο λιωμένο

Οδηγίες για την συνταγή

  1. Βράζουμε τον μπακαλιάρο σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Αφού κρυώσει, τον ψιλοκόβουμε.
  2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  5. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε τον πελτέ σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  6. Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω και αλείφουμε και αυτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα.
  7. Βάζουμε μια στρώση από τη γέμιση, από πάνω μια στρώση από τη σάλτσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
  8. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου