Στα βήματα της Γκουίνεθ Πάλτροου και άλλες μεγάλες σταρ.
Αν νομίζετε ότι ένα ταξίδι στο ατμόλουτρο είναι το αποκορύφωμα της πολυτέλειας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε, επειδή υπάρχει μια νεότερη και, υποτίθεται, πιο αποτελεσματική εκδοχή – η σάουνα με υπέρυθρες ακτίνες. Πρόκειται για μια συσκευή που γρήγορα έχει κερδίσει τις καρδιές διασημοτήτων σε όλο τον κόσμο. Η «πρωτοστάτισσα» στις εναλακτικές θεραπέιες, Γκουίνεθ Πάλτροου, η τραγουδίστρια Ρίτα Όρα και άλλες σταρ φαίνεται να εκτιμούν τα οφέλη της.
Περί τίνος πρόκειται
Σε αντίθεση με μια τυπική σάουνα, η υπέρυθρη σάουνα χρησιμοποιεί κόκκινο φως για να θερμάνει απευθείας το σώμα επιφέροντας παρόμοια αποτελέσματα, αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Το υπέρυθρο φως αποτελεί μέρος του αόρατου φάσματος του ηλιακού φωτός που είναι απαραίτητο για όλα τα ζωντανά όντα. Οι υπέρυθρες αυτές μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και στους ιστούς σε βάθος 4 – 5 εκατοστά και να επιδράσουν στα βαθύτερα επίπεδα του ανθρώπινου σώματος απ’ ευθείας ρυθμίζοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες του.
Ακριβώς επειδή οι χρήστες μπορούν να ιδρώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της μειωμένης θερμοκρασίας, επιτρέπει ένα πιο έντονο αποτέλεσμα, το οποίο λέγεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος, τον μυϊκό πόνο και καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι χρόνιοι πονοκέφαλοι.
Οι υπέρυθρες σάουνες χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να ζεστάνουν το σώμα σε θερμοκρασία συνήθως μεταξύ 49°C και 60°C, σε σύγκριση με τους 66°C και 82°C μιας παραδοσιακής σάουνας, σύμφωνα με το Healthline.
Εξομολογήσεις
Γράφοντας στο Goop, η Γκουίνεθ Πάλτροου δήλωσε όταν συζητούσε για τις υπέρυθρες σάουνες: «Έχω ενέργεια, γυμνάζομαι τα πρωινά και κάνω υπέρυθρη σάουνα όσο πιο συχνά μπορώ, όλα για την ευεξία».
H Γκουίνεθ Πάλτρου σε επίσκεψή της σε υπέρυθρη σάουνα εφαρμόζοντας την πρακτική «dry brushing».
Πέρυσι, η τηλεπαρουσιάστρια Κατ Ντίπλι μίλησε για τα μακροχρόνια συμπτώματα COVID από τα οποία υπέφερε και για το πώς τα καταπολέμησε χρησιμοποιώντας μια σάουνα υπερύθρων και έναν κρυοθάλαμο -118 βαθμών.
«Αφού έπαθα COVID, έμεινα με πόνους στα χέρια μου και οι γιατροί δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, οπότε άρχισα να ψάχνω για άλλα πράγματα. Τα συμπτώματα που είχα ήταν λίγο σαν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πόνοι στις αρθρώσεις, καμία δύναμη στα χέρια μου, και ένα περίεργο πράγμα που συνέβαινε όταν κοίταζα κάτω. Είδα ότι συχνά θεραπεύουν τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας με δεξαμενές οξυγόνου, καθώς βοηθά στην αναζωογόνηση», δήλωσε η παρουσιάστρια στο Women’s Health UK.
H Κατ Ντίλι σε επίσκεψή της σε υπέρυθρη σάουνα
Πιο πρόσφατα, η Ντέιζι Ρίντλει του «Star Wars» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί υπέρυθρες σάουνες μετά τη διάγνωσή της με τη νόσο του Graves πέρυσι – ένα αυτοάνοσο νόσημα που περιλαμβάνει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς, προκαλώντας προβλήματα όπως αυξημένο άγχος και δυσκολία στον ύπνο.
H Ρίτα Όρα σε επίσκεψή της σε υπέρυθρη σάουνα.
Η Ρίτα Όρα εξήγησε ότι λόγω του άγχους, που θεωρεί πως όλοι έχουν στη μουσική βιομηχανία, ξεκίνησε τις θεραπείες κι αισθάνεται πολύ πιο καλά σε σχέση με αυτό. Νωρίτερα, μάλιστα, αυτή τη χρονιά είδαμε να παραδέχεται πως παθαίνει και κρίσεις πανικού λόγω του άγχους αυτού.
Πιθανά οφέλη
Στα οφέλη περιλαμβάνονται ο βελτιωμένος ύπνος, η απώλεια βάρους, η αποτοξίνωση, η ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο, η βελτίωση της κυκλοφορίας και το καθαρό δέρμα.
«Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση των υπέρυθρων σάουνων στη θεραπεία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας και βρήκαν κάποιες αποδείξεις ότι οι σάουνες μπορεί να βοηθήσουν. Οι καταστάσεις που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, πονοκέφαλο, διαβήτη τύπου 2 και αρθρίτιδα. Αλλά χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο ακριβείς μελέτες για να αποδειχθούν αυτά τα αποτελέσματα. Ορισμένες από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκαν επίσης με άτομα που χρησιμοποιούσαν κανονική σάουνα», αναφέρεται σε ανάρτηση στην Mayo Clinic.
Πιθανές παρενέργειες
Οι αρνητικές παρενέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δυσφορία από τη ζέστη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, πόνο στα πόδια, ερεθισμό των αεραγωγών και κλειστοφοβία. Είπαν επίσης ότι υπάρχουν ιατρικές αναφορές που αναφέρουν εγκαύματα ή και λιποθυμίες ή ακόμη και θερμοπληξία – αν και δεν φαίνεται ότι αυτά συνδέονται ειδικά με τις επιλογές υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Επίσης, υπάρχουν ομάδες ατόμων που ίσως θα πρέπει να αποφύγουν τη χρήση της σάουνας ή, σε περίπτωση που επιμένουν, να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με παθήσεις νεύρων, των εγκύων, των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοιχτές πληγές, των ατόμων με καρδιακές παθήσεις, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου