Λίγο πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα, οι αιματηροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στον Παλαιστινιακό θύλακα ενισχύουν περαιτέρω την ένταση. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε πιθανή επίθεση του Ιράν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Al Jazeera, το Ιράν δεν προτίθεται να στείλει εκπροσώπους στις επερχόμενες συνομιλίες στο Κατάρ. Σε δήλωσή της προς στα Ηνωμένα Έθνη, η Ιρανική αποστολή ανέφερε: «Δεν έχουμε εμπλακεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του καθεστώτος, που διευκολύνονται από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, και δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Ένας αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι οι μεσολαβητές αναμένεται να συζητήσουν με τη Χαμάς μετά την αυριανή συνάντηση. Η ισλαμική οργάνωση τόνισε ότι έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και περιμένει μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ στην τελευταία της πρόταση, ενώ, όπως καταγράφει το Reuters, έχει εκφράσει την προθυμία της να συναντηθεί με τους μεσολαβητές μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, εφόσον υπάρξουν εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες στη Ντόχα. Ο συντονιστής του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρεντ Μακ Καρκ, κατευθύνεται προς την Αίγυπτο και το Κατάρ για τις συζητήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών για τα θέματα που θα συζητηθούν, πέρα από την ευρεία πρόταση για εκεχειρία, υπογραμμίζει την αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις, τονίζει ανταποκριτής του Al Jazeera.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Associated Press, η Χαμάς εκφράζει τη δυσπιστία της στην ικανότητα των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια εκεχειρία. Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η οργάνωση θα συμμετάσχει μόνο εάν οι συνομιλίες επικεντρωθούν στην εφαρμογή μιας πρότασης που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Μάιο, και η οποία έχει λάβει διεθνή υποστήριξη. «Έχουμε ενημερώσει τους μεσολαβητές ότι… κάθε συνάντηση θα πρέπει να βασίζεται στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εφαρμογής και τον καθορισμό προθεσμιών, αντί να διαπραγματευόμαστε κάτι νέο», ανέφερε ο Χαμντάν.
Ο αναλυτής Ντάνιελ Λεβί, σε δήλωσή του στο Al Jazeera, θεωρεί ότι η πρόσφατη ώθηση της κατάστασης προς τη διπλωματία σχετίζεται περισσότερο με την αποτροπή μιας «περιφερειακής κλιμάκωσης» παρά με την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Οι ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου μετά τις δολοφονίες των Χανίγια και Σούκρ έχουν ενταθεί. «Το μήνυμα που μεταφέρεται από τις συμμαχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ στη Χεζμπολάχ είναι να μην υπονομεύσουν τις συνομιλίες», σχολίασε ο Λεβί.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤΝews Κωστή Κωνσταντίνου, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, είτε πολεμικά είτε ειρηνικά. Η Ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει στο Κατάρ τον ανώτερο πολιτικό της σύμβουλο, Οφίρ Φαλκ, μαζί με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και έναν υποστράτηγο, ενώ επαναφέρει το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων.
Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές, η Χαμάς αντιστέκεται έντονα στο αίτημα του Ισραήλ για διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας σε δύο στρατηγικές περιοχές της Γάζας μετά από οποιαδήποτε εκεχειρία. Ο Χαμντάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο AP, κατηγόρησε το Ισραήλ για έλλειψη καλοπιστίας στις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι «είτε έστελνε αντιπροσωπεία που δεν ψήφιζε στις διαπραγματεύσεις είτε άλλαζε τις αντιπροσωπείες από έναν γύρο στον άλλο, ώστε να ξεκινήσουμε από την αρχή, ή επέβαλε νέους όρους». Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν άμεσα τις κατηγορίες του αξιωματούχου της Χαμάς, αν και έχουν αρνηθεί στο παρελθόν ότι σαμποτάρουν τις συνομιλίες, κατηγορώντας τη Χαμάς για το αντίθετο.
Την ίδια στιγμή, νέες αναφορές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ θεωρεί πως οι Ιρανοί ενδέχεται να μην περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της συνόδου στην Ντόχα και ίσως να εξαπολύσουν επίθεση ακόμη και άμεσα, «σήμερα ή αύριο». Τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις, με πολλές τέτοιες προβλέψεις στο παρελθόν να έχουν διαψευστεί.
Παράλληλα, η κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το τραπεζικό σύστημα του Ιράν χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, με πολλούς να εκτιμούν ότι αποτελεί μήνυμα από τη Δύση ή το Ισραήλ προς την Τεχεράνη. Σύμφωνα με το Iran International, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία του Ιράν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Η Jerusalem Post ανέφερε ότι κλάπηκαν δεδομένα κατά την επίθεση. Η τελευταία μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά Ιρανικών ιδρυμάτων συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Τεχεράνη τότε να κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου