Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 18, 2024

Kρασί με πάγο ή χωρίς; Οι ειδικοί απαντούν

Όπως δεν πρέπει να αλατίζετε το φαγητό σας πριν το δοκιμάσετε, έτσι θα πρέπει να πιείτε μερικές γουλιές πριν κάνετε οτιδήποτε.



Μπορείτε να το κάνετε με αναψυκτικά, παγωμένο τσάι, νερό και όλα τα είδη καλοκαιρινών κοκτέιλ. Γιατί, λοιπόν, οι οινόφιλοι γουρλώνουν τα μάτια τους όταν σας βλέπουν να προσθέτετε μερικά παγάκια σε ένα ζεστό ποτήρι ροζέ;


Θερμοκρασίες ψυχρότερες από την κανονική θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός κρασιού κάνουν ένα κρασί «σφιχτό» και μειώνουν τα αρώματα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει περαιτέρω τη συνολική αντίληψη της γεύσης»

Υπάρχουν κάποιοι λογικοί λόγοι που επικαλούνται οι αληθινοί οινόφιλοι, αλλά υπάρχει επίσης μια εξελισσόμενη κουλτούρα γύρω από το κρασί που ορίζει ότι αυτό είναι αποδεκτό, τουλάχιστον σε κάποιους πιο χαλαρούς κύκλους.
«Οι κανόνες είναι υπερβολικά άκαμπτοι»

Η Ashley Herzberg, οινοποιός της Avaline Wine, έδωσε αυτή την εξήγηση, μιλώντας στην ιστοσελίδα Huffpost και την Julie Kendrick: «Ο πάγος αλλάζει τον χαρακτήρα του κρασιού με πολλούς τρόπους. Μπορεί να μεταβάλει την αίσθηση στο στόμα αραιώνοντας το αλκοόλ, να τροποποιήσει την οξύτητα αυξάνοντας το pH και, φυσικά, μπορεί να αραιώσει τις γεύσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αλλάζει το κρασί από το όραμα που είχε ο οινοποιός την ημέρα της εμφιάλωσης.

Ακόμη και με αυτή την επιφύλαξη, η Herzberg πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει. «Η ομορφιά και το μειονέκτημα ενός πράγματος με τόση ιστορία όσο το κρασί είναι όλη η αντιληπτή εθιμοτυπία που το συνοδεύει», είπε. «Οι κανόνες είναι υπερβολικά άκαμπτοι και θα έπρεπε να μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και να προσαρμόζουμε την εμπειρία του ποτού στις δικές μας προτιμήσεις».

Ενώ τα μόρια του νερού αραιώνουν το αλκοόλ και τη γεύση, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ο πάγος μπορεί να επηρεάσει το ποτό, σύμφωνα με τον Art DeCaro, πιστοποιημένο σομελιέ και διευθυντή εκπαίδευσης και cellar master στο Waters Edge Wineries. «Θερμοκρασίες ψυχρότερες από την κανονική θερμοκρασία σερβιρίσματος ενός κρασιού κάνουν ένα κρασί «σφιχτό» και μειώνουν τα αρώματα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει περαιτέρω τη συνολική αντίληψη της γεύσης», δήλωσε.

«Ουσιαστικά, μπορεί να χάσετε κάποιες από τις πολυπλοκότητες και τις αποχρώσεις που κάνουν το κρασί ξεχωριστό». Ακόμη και με αυτή την επιφύλαξη, σημείωσε ότι είναι καλό να έχετε κατά νου τον στόχο σας: «Σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι να βρεις αυτό που λειτουργεί για τον καθένα ξεχωριστά».

Οι αποχρώσεις ενός εκλεκτού κρασιού

Ο Malek Amrani, ιδρυτής και οινοποιός στο The Vice Wine, δήλωσε ότι η προσθήκη πάγου είναι απολύτως εντάξει, εξηγώντας το ως εξής: «Έτσι, το υπόλοιπο υγρό του κρασιού, περίπου το 85%, είναι νερό, και ο πάγος είναι νερό». Όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος, «όλα αναμειγνύονται μαζί στο εσωτερικό, οπότε γιατί όχι;» αναρωτήθηκε. «Επιπλέον, σας βοηθάει να παραμείνετε ενυδατωμένοι».


«Όταν δειπνώ έξω ή σε μια εκδήλωση στην οποία μου σερβίρουν ένα ζεστό ποτήρι κρασί, ρίχνω πάντα ένα παγάκι στο ποτήρι μου», δήλωσε η Amrani

Ο Alex Ring, νικητής του βραβείου σομελιέ του οδηγού Michelin Chicago 2023 και υπεύθυνος του τμήματος κρασιού στα εστιατόρια Sepia και Proxi, αμφότερα στο Σικάγο, ακολουθεί μια ευέλικτη προσέγγιση: «Για μένα, το ζήτημα του πάγου στο κρασί είναι ουσιαστικά απλώς θέμα συγκυρίας», είπε.

«Το να ανακαλύπτεις τις αποχρώσεις ενός εκλεκτού κρασιού είναι μια διασκεδαστική αναζήτηση, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να απολαμβάνεις ένα καθημερινό κρασί γι’ αυτό που είναι – ένα ποτό. Στόχος μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να απολαμβάνουν το κρασί τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους προσφέρω λίγο πάγο, είμαι ευτυχής να τους διευκολύνω».
Συμβουλές για πάγο στο κρασί

Όπως δεν πρέπει να αλατίζετε το φαγητό σας πριν το δοκιμάσετε, έτσι θα πρέπει να πιείτε μερικές γουλιές πριν κάνετε οτιδήποτε. Η Herzberg δήλωσε: «Θα συνιστούσα πάντα να δοκιμάζετε πρώτα ένα κρασί, ώστε να ξέρετε ποιες είναι οι αρχικές γεύσεις και ποιος ο χαρακτήρας του πριν προσθέσετε πάγο. Μια άλλη συμβουλή που μοιράζομαι με τους πελάτες είναι να προσπαθείτε να έχετε το κρασί σας ήδη παγωμένο, ώστε ο πάγος να λιώνει πιο αργά και η αραίωση να μην γίνεται πολύ γρήγορα».

«Όταν δειπνώ έξω ή σε μια εκδήλωση στην οποία μου σερβίρουν ένα ζεστό ποτήρι κρασί, ρίχνω πάντα ένα παγάκι στο ποτήρι μου», δήλωσε η Amrani. «Ποτέ δεν ρίχνω το κρασί πάνω στον πάγο, αλλά μάλλον προσθέτω τον πάγο στο κρασί. Μου αρέσει να ξεκινάω με ένα ή δύο παγάκια και να συνεχίζω από εκεί».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου