Η ηλικία και η χρήση της σαρκοφάγου του Ευφράτη
Διαπιστώθηκε ότι η σαρκοφάγος ηλικίας 2.300 ετών επαναχρησιμοποιήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και μέσα σε αυτήν τοποθετήθηκαν 12 σκελετοί.
Οι ανασκαφές στο Ayasuluk Tepe και στο μνημείο του Αγίου Ιωάννη συνεχίζονται με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Sinan Mimaroğlu, του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Hatay Mustafa Kemal.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Ertan Yıldız, διεξήγε επιγραφική μελέτη, από την οποία προέκυψε το συμπέρασμα ότι, η σαρκοφάγος ανήκε σε έναν Ρωμαίο μονομάχο με το όνομα «Ευφράτης».
Οι χαραγμένες επιγραφές και οι τρεις ανάγλυφοι σταυροί στο εσωτερικό της σαρκοφάγου καλλιτεχνήθηκαν τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν ξαναχρησιμοποιήθηκε.
Το σημείο της ανακάλυψης
Η σαρκοφάγος, βρέθηκε μόλις 20 εκατοστά κάτω από τη γη, με ένα κανάλι νερού, έναν πήλινο αγωγό νερού και μωσαϊκά. Στην περιοχή ανασκάφηκαν επίσης τρεις τάφοι σε σχήμα σαρκοφάγου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής, Δρ. Mimaroğlu δήλωσε: «Η σαρκοφάγος είναι της ρωμαϊκής περιόδου. Επάνω της, υπάρχει μια όμορφη, εκτενής επιγραφή και, ανήκει σε έναν Ρωμαίο μονομάχο. Στη διάρκεια της χριστιανικής περιόδου, χαράχτηκαν στο εσωτερικό της τρεις σταυροί και η σαρκοφάγος επαναχρησιμοποιήθηκε».
Η εκκλησία όπου βρέθηκε η σαρκοφάγος, ήταν ένα μικρό ταφικό οικοδόμημα, όταν χτίστηκε αρχικά, στη συνέχεια μετατράπηκε σε βασιλική με ξύλινη οροφή και αργότερα, την εποχή του Ιουστινιανού Ι, σε εκκλησία με θολωτό σχέδιο προσκυνήματος. Σύμφωνα με τον Mimaroğlu, «οι ταφές στις εκκλησίες πρέπει να είναι χώροι όπου τοποθετούνται κυρίως άτομα της ανώτερης τάξης ή άνθρωποι που θα αποκαλούσαμε κληρικούς. Διότι είναι αδιανόητο για έναν κανονικό άνθρωπο να τοποθετείται σε έναν περίτεχνο τάφο μέσα σε μια εκκλησία, ειδικά με τα χέρια σταυρωμένα».
Δηλώνοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν η πρώτη Έφεσος από τις πρώιμες περιόδους, ο Mimaroğlu εξήγησε: «Έχουμε κεραμικά από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., την Πρώιμη, τη Μέση και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Πραγματοποιήσαμε τις φετινές ανασκαφές στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στον κλάδο του Νότιου Σταυρού. Οι πρώτες ανασκαφές στην εκκλησία ξεκίνησαν το 1921-1922 από τον Έλληνα αρχαιολόγο Σωτηρίου. Από το 2020, συνεχίζονται υπό την προεδρία μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου